Τζάκρη: Να αποζημιωθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες από την ανεμοθύελλα συνοδευόμενη από βροχόπτωση και χαλαζόπτωση.

vrohoptoseis

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποζημιωθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες από την ανεμοθύελλα συνοδευόμενη από βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που έπληξε το Αρσένι, την Καλή, το Άνυδρο και το Αρχοντικό.

Σήμερα, υπέβαλα ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ.Βορίδη σχετικά με την ανεμοθύελλα, η οποία συνοδευόμενη από χαλάζι έπληξε το απόγευμα της 6ης Ιουλίου το Αρχοντικό, το Αρσένι, την Καλή και το Άνυδρο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και προκάλεσε ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες με βαμβάκι, ροδακινιές, δαμασκηνιές, ακτινιδιές κλπ., οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής τους.

Επειδή αυτές οι αντίξοες καιρικές συνθήκες πλήττουν τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, ερωτώ τον Υπουργό σχετικά με την έναρξη της σχετικής διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων ζημίας από τους πληγέντες παραγωγούς και στην συνέχεια της πραγματοποίησης των εξατομικευμένων εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί της περιοχής των οποίων οι καλλιέργειες έχουν ζημιωθεί λόγω των πρόσφατων αντίξοων καιρικών φαινομένων (ανεμοθύελλα, βροχόπτωση και χαλαζόπτωση) να αποζημιωθούν.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για ζημιές στις καλλιέργειες από ανεμοθύελλα συνοδευόμενη από βροχοπτώση και χαλαζόπτωση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του νομού Πέλλας»

Η ξαφνική ανεμοθύελλα η οποία συνοδευόμενη από δυνατή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα της 6ης Ιουλίου την ευρύτερη περιοχή του Νομού Πέλλας προκάλεσε ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες με βαμβάκι, ροδακινιές, δαμασκηνιές, ακτινιδιές κ.λπ στο Αρσένι, την Καλή, το Άνυδρο και το Αρχοντικό Πέλλας.

Όλο και πιο συχνά η ημερολογιακή έναρξη του καλοκαιριού παρουσιάζει εντονότερη και συχνότερη ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καιρικά φαινόμενα όπως τα πρόσκαιρα μπουρίνια, τα οποία προκαλούν ζημιές σε παραγωγές, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής τους.

Κατά συνέπεια οι αγρότες είναι όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με αυτές τις ασταθείς καιρικές συνθήκες και μάλιστα όταν είναι έτοιμοι να συλλέξουν και να εμπορευτούν την παραγωγή τους για την οποία κόπιασαν τον προηγούμενο χρόνο.

Στις συγκεκριμένες περιοχές αυτές οι αντίξοες καιρικές συνθήκες έπληξαν τις ως άνω καλλιέργειες και είναι εύλογο οι πληγέντες αγρότες να ζητούν να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα τόσο η αναγγελία των ζημιών όσο και η αποτύπωση τους μέσω εξατομικευμένων εκτιμήσεων και η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, το «ταμείο» του ΕΛΓΑ θα ενισχυθεί με 35 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου ο Οργανισμός να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Επιπλέον, βουλευτής της ΝΔ του Νομού Πέλλας με δελτίο τύπου του ενημερώνει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής ότι « με την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ πρόκειται πλέον να αποζημιώνονται όλες αυτές οι περιπτώσεις ζημιών που πριν δεν καλύπτονταν από τα ΠΣΕΑ, επειδή δεν αντιπροσώπευαν το 30% σε επίπεδο Νομού».
Κατά συνέπεια ο Οργανισμός φαίνεται να είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να ανταποκριθεί στα αιτήματα των παραγωγών της περιοχής για άμεση αντίδραση και καταγραφή των ζημιών.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία ώστε οι παραγωγοί του Αρχοντικού, του Αρσενίου, της Καλής και του Ανύδρου της ΠΕ Πέλλας των οποίων οι καλλιέργειες έχουν ζημιωθεί λόγω των πρόσφατης ανεμοθύελλας που συνοδεύονταν από βροχόπτωση και χαλάζι να μπορέσουν να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις ζημίας γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς;

2. Πότε πραγματοποιήθηκε η αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις οι περιπτώσεις ζημιών που πριν δεν καλύπτονταν από τα ΠΣΕΑ επειδή δεν αντιπροσώπευαν το 30% σε επίπεδο Νομού;

Η ερωτώσα βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*