Τζάκρη: Παρέμβασή στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς για το ιατρικό brain drain

tzakri

Παρέμβασή μου στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς για το ιατρικό brain drain

Θέλω να καλωσορίσω στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο των Ελλήνων και Κυπρίων Γιατρών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας τον κ. Αλέξη Θεοδώρου, τον νυν Πρόεδρο τον κ. Γιαννακόπουλο, τον τέως Πρόεδρο κ. Κιούφη, τον κ. Κατινάκη και τα λοιπά μέλη του Συλλόγου σας.

Τι κρίμα κ. Θεοδώρου που δεν είχα την ευκαιρία να σας συναντήσω δια ζώσης σήμερα στην Αθήνα λόγω της παρουσίας μου στην Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιώ επαφές με την Ομογένεια! Ελπίζω να μας δοθεί σύντομα η ευκαιρία να τα πούμε και εκ του σύνεγγυς!

Θέλω να σας συγχαρώ για την πολύ σημαντική δράση σας και την υποστήριξη που παρέχετε στην πολυάριθμη ελληνική κοινότητα της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, το mentoring που κάνετε τόσο στους νέους γιατρούς (ειδικευόμενους και ειδικούς) όσο και στους φοιτητές που φοιτούν στην περιοχή.

Από όλα τα τραύματα, εκείνο που χαίνει αθεράπευτο από την δύσκολη περίοδο που πέρασε η χώρα την περασμένη δεκαετία είναι ο απορφανισμός της από τα πιο δυναμικά στοιχεία που αναγκάστηκαν, σε φυγή και μετανάστευση. Το φαινόμενο το οποίο καλούμαστε να συζητήσουμε σήμερα είναι αυτό που αποδόθηκε με τον διεθνή όρο brain drain. Ειδικότερα δε μιλούμε για το ιατρικό brain brain.

Η απαξίωση των θεσμών (πανεπιστημίων κλπ), η έλλειψη παραγωγικής ανάπτυξης που να δημιουργεί τις αντίστοιχες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, η προκλητική αναξιοκρατία “των αρίστων” αποτελούν πασίγνωστα εμπόδια για την επιστροφή τους. Παραβιάζω όμως ανοικτές θύρες όταν είναι νωπή «η παράσταση των Ιωαννίνων», όπου ο κ Πρωθυπουργός διακωμώδησε την επιθυμία των ξενιτεμένων για να δουν «καπνό αναθρώσκοντα» (Οδύσσεια Α, 57), παρουσιάζοντας τάχα ως οδό επιστροφής το να σε «προσλάβει» ο πατέρας σου στην βιομηχανία του.

Δυστυχώς κ. Θεοδώρου δεν είμαστε σε τροχιά αναστροφής του φαινομένου αλλά μάλλον υποτροπής και οι συνάδελφοι σας οι νέοι γιατροί του μισεμού, το εκφράζουν καλύτερα από τον καθένα.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τους νεαρούς συναδέλφους σας που πέρασαν από τις πιο σκληρές δοκιμασίες για να γίνουν γιατροί και βρέθηκαν να υπηρετούν κατά την εποχή της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ακούστε λοιπόν τον δωδεκάλογο του Γύφτου:

1. Δεν είναι μόνο ότι το κράτος τους αμείβει για το δυσβάστακτο εργασιακό φορτίο τους με λιγότερο από 4 Ε την ώρα (φανταστείτε 4 ευρώ/ώρα μέσα στην στολή του covid)

2. Μια ειδικευόμενη παιδίατρος που έφυγε πρόσφατα μου περιέγραφε την καθημερινή διαδρομή να τρέχει από την κλινική, στα επείγοντα κι από εκεί στο isobox της διαλογής απ’ έξω και πίσω στην πτέρυγα των covid και ξάφνου να την καλούν για ένα νεογέννητο σε μια καισαρική.

3. Κι αυτή ήταν τυχερή γιατί παρέμενε στην ειδικότητα της, δεν ήταν ψυχίατρος ή οφθαλμίατρος εντεταλμένη να παλεύει με αναπνευστήρες και highflow.

4. Η Ελληνική Πολιτεία δεν αναγνωρίζει σε όλο αυτό τίποτε το βαρύ κι ανθυγιεινό και δεν προσμετρά κάν ασφαλιστικά τις ατελείωτες ώρες δουλειάς της εφημερίας.

5. Αδιαφορούν για το γεγονός ότι δύο από τα τέσσερα χρόνια της ειδίκευσης τους πέρασαν μέσα στην κοβιντοποίηση και επιπλέον τους τρώνε τα ρεπό, τις άδειες, καλά εννοείται ότι δεν συζητάμε για εκπαιδευτικές ευκαιρίες ή μετεκπαιδεύσεις. Αν γίνεται κάτι τέτοιο προφανώς γίνεται από το υστέρημα τους…

6. Στο τέλος, εκτίθεται σε ποικίλες εκδηλώσεις βίας ή και σε ποινικές εμπλοκές, με το κράτος απόντα κι αδιάφορο.

7. Με μια απόφαση ενός γραφειοκράτη, με ένα εντέλλεσθαι ενός διοικητή ή ενός ΥΠΕάρχη μπορούν να βρεθούν στην άλλη άκρη της Ελλάδας

8. Την ίδια ώρα ιδιωτικά νοσηλευτήρια συνεχίζουν το «business as usual» χρεώνοντας διπλά και τρίδιπλα τις ρινοπλαστικές και τις ανορθώσεις μαστού

9. Μέσα σε αυτή την κατάσταση παρακμής της Πομπηίας, ζουν δίπλα τους χιλιάδες αποτρέψιμους θανάτους, ζουν τον θρήνο των συγγενών τους, γνωρίζοντας μάλιστα εκ των έσω πόσα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά και συνθλίβονται ψυχικά από το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν μπόρεσε να το αποτρέψει.

10. Σαν να μην έφθαναν όλα τα άλλα, ο νέος Υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης απειλεί κάθε τόσο αυτός κι οι εκλεκτοί του με διώξεις, πειθαρχικά κλπ

11. Για το μέλλον τους το λένε ξεκάθαρα ότι σαν περάσει η μπόρα δεν θα ασχοληθούν ξανά μαζί τους γιατί δεν θέλουν κανένα πολυτελές ΕΣΥ, δεν σκοπεύουν να πετάξουν εκατομμύρια, μαθαίνουν δε και μάλιστα δια στόματος πρωθυπουργού πως κι έξω από την ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι είναι μια χαρά! Το αίτημα για μόνιμες και μη εμβαλωματικές λύσεις (επικουρικά, συμβάσεις κλπ) θα είχε καλύτερη τύχη αν τυχόν ήταν αστυνομικός ή κληρικός.

12. Η πνευματική ηγεσία τους που υποτίθεται ότι φωτίζει με το παράδειγμα της τον απαιτητικό αυτό επαγγελματικό δρόμο, έχει γελοιοποιηθεί επανειλημμένα στα μάτια τους για την δουλικότητα της και την έλλειψη ακαδημαικού ήθους.

Αυτοί λοιπόν οι γιατροί φεύγουν τρέχοντας από την χώρα!Και προσπαθούν να βρουν άκρη στην Ευρώπη ή στην Αμερική, παρά να διακυβεύεται η φυσική, ψυχική και πνευματική της εξόντωση.

Παντού είναι δύσκολα με την πανδημία αλλά εδώ πρόκειται για ανθρωποφαγία, οπότε όπου φύγει, φύγει!Από δω που τυχαίνει να βρίσκομαι, από την Νέα Υόρκη των Πανελλήνων, ψηλαφώ αυτές τις μέρες το σφυγμό της ζώσας εφεδρείας του Έθνους. «Του ξενιτεμένου τάλαντου» όπως το έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που τόσο καλά το γνώριζε και το νοιαζόταν και τόσο πολύ στηρίχτηκε πάνω του.

Καταλαβαίνω γιατί στην γλώσσα μας η θλίψη εκφράζεται με την λέξη στενοχώρια. Για τον Έλληνα ο στενός χώρος είναι συνώνυμος της θλίψης. Και είναι πολύ στενός ο χώρος σήμερα στην Ελλάδα για την πιο μορφωμένη κι αδικημένη της γενιά. Κι αναγκάζεται να ανοίγει τα φτερά της στους «απέναντι τόπους», όπου μας κάνει φυσικά περήφανους με την προκοπή, την αξιοσύνη και τις διακρίσεις της.

Δημιουργεί μάλιστα την ελπίδα ότι σαν έρθει η ώρα να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της υπάρχει κεφάλαιο εθνικό που μας περιμένει να το αξιοποιήσουμε, να το καλέσουμε για να μας οδηγήσει και όχι για να το οδηγήσουμε. Ωστόσο, η ξενιτιά δεν παύει να είναι μια σκληρή δοκιμασία.

Στην Ελλάδα υπάρχει υποτροπή και όχι ανάσχεση του ιατρικού brain drain. Σήμερα υπάρχουν 2.500 Έλληνες γιατροί μόνο στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και 20.000 σε όλον τον κόσμο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα γίνουν περισσότεροι!

✔️ Υπάρχει η αναλυτική πρόταση που έχει παρουσιάσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για την αναστροφή του ιατρικού brain drain, για τις αποδοχές του πρωτοδιοριζόμενου Επιμελητή Β, στις 2.000 Ευρώ, τον διπλασιασμό των μισθολογικών αποδοχών για τους γιατρούς που θα προσληφθούν σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές και για το πλέγμα φορολογικών και λοιπών κινήτρων ώστε να παραμείνουν σε αυτές τις περιοχές.

Θεωρώ όμως ότι στην παρούσα συγκυρία πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να μπει ένας φραγμός όσο είναι καιρός στο μαζικό κύμα φυγής των γιατρών, και ιδιαίτερα των νέων γιατρών από την χώρα.

Επιτρέψτε μου κλείνοντας και μια πιο προσωπική αναφορά γιατί εκπροσωπώ στην Βουλή των Ελλήνων μια περιοχή που ματώνει πολλές δεκαετίες με τον ξενιτεμό των πιο ζωντανών και ελπιδοφόρων ανθρώπων της.

Στο ποίημα του Θεσσαλονίκη είναι που έρχεται να μας υπενθυμίσει ο Καββαδίας πως όλα «τα θυμάμαι μόλις δω, αναθρώσκοντα καπνό».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*