Αγρότες: “Δώσαμε 200.000 ευρώ σε παράβολα” – Οι εργάτες γης που έγιναν … καπνός στην Κρήτη

ergates

Ολοένα και βαθαίνει το πρόβλημα με το έλλειμμα εργατικών χεριών στην Κρήτη, με τους παραγωγούς να μην μπορούν να συγκομίσουν και να βυθίζονται στην απόγνωση. Την ίδια στιγμή η στροφή στις μετακλήσεις εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες της Ασίας, αποδεικνύεται στην πράξη πολύ … αναιμική, χωρίς να δίνει τη λύση.

Το μέτρο της μετάκλησης ξεκίνησε για να διευκολύνει την είσοδο εργατών γης από τρίτες χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινά σύνορα, όπως οι χώρες από τα Βαλκάνια και η Αίγυπτος” εξηγεί στη ΝΕΑ Ματιά η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

Ωστόσο, οι ανάγκες του πρωτογενούς τομέα αποδείχθηκαν πολύ μεγαλύτερες από την προσφορά εργασίας. Οι εργάτες που “εξάγει” η Αλβανία είναι αριθμητικά λιγότεροι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (απόδειξη της οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί στη γειτονική χώρα) και αυτοί βρίσκουν ελκυστικότερη χώρα για εποχιακή απασχόληση την Ιταλία. Σε συνδυασμό με την απουσία κινήτρων για την εργασία Ελλήνων στις καλλιέργειες- όπως συνέβη την τελευταία διετία και στον χώρο του τουρισμού- η προσοχή για άντληση εργατικού δυναμικού στράφηκε στο Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, χώρες με τις οποίες αφενός δεν συνορεύουμε και αφετέρου εγείρονται σοβαρά ζητήματα ταυτοποίησης και προθέσεων ατόμων από αυτές τις εθνικότητες κατά την είσοδο και διαμονή τους στη χώρα μας.Το θέμα, δηλαδή, εισχωρεί στο “ευαίσθητο” πεδίο της μετανάστευσης και της δημόσιας ασφάλειας

Κάπως έτσι, εάν συνυπολογιστούν και οι αργοί ρυθμοί επεξεργασίας των αιτήσεων στις ελληνικές πρεσβείες στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ, λόγω υποστελέχωσης και γραφειοκρατίας, οδηγούμαστε στο σημερινό αδιέξοδο….

Μόνο οι αγρότες του Λασιθίου έχουμε δώσει περίπου 200.000 ευρώ σε παράβολα. Από τον νομό μας έχουν υποβληθεί 1.500 αιτήσεις/φάκελοι προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από τις αιτήσεις αυτές το 75% έχει απορριφθεί” αναφέρει στη ΝΕΑ Ματιά ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, περιγράφοντας την απόγνωση του κλάδου και την απογοήτευση από την κυβερνητική αδυναμία να επιλύσει το πρόβλημα που καθηλώνει την ελληνική αγροτική παραγωγή.

Δεν πείθονται για τις προθέσεις των αλλοδαπών

Όπως προκύπτει, οι ελληνικές πρεσβείες απορρίπτουν τις αιτήσεις είτε διότι δεν πείθονται για τις προθέσεις των ενδιαφερομένων από τις ασιατικές χώρες να εργαστούν στα χωράφια είτε διότι δεν μπορούν να εξακριβώσουν τους όρους διαμονής τους, δηλαδή πού ακριβώς θα καταλύσουν μετά άφιξή τους στην Ελλάδα.

Εκτός από τις Πρεσβείες, και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απορρίπτει αιτήσεις Ελλήνων αγροτών για μετακλήσεις εργατών γης από Τρίτες χώρες. Μόνο στην περιφέρεια Ηρακλείου από τα 1.167 αιτήματα, τα 162 είτε απορρίφθηκαν είτε “ανακλήθηκαν”.

Η δεύτερη περίπτωση, αυτή της ανάκλησης, έχει τη σημασία της, αφού περιλαμβάνονται περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αλλοδαπός εργάτης ενώ εισήλθε στη χώρα μας δεν εμφανίστηκε στη δηλωμένη εργασία ή δούλεψε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια έγινε … καπνός!

Νέα προειδοποίηση από τους αγρότες της Ιεράπετρας

Εν τω μεταξύ με νέα ανακοίνωσή τους οι αγρότες κοινοποίησαν την απόφαση να μην λαμβάνουν πλέον μέρος σε προεκλογικές συζητήσεις.

Η ανακοίνωσή τους:

  1. Στις 23 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας. Μέρος των αποφάσεων ήταν η διορία 15 ημερών ώστε η Κυβέρνηση να ικανοποιήσει πλήρως το αίτημα μας για την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών μετάκλησης Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ).
  2. Έως σήμερα η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ 2023-2024 για έγκριση ανώτατου αριθμού θέσεων εργασίας για μετακλήσεις ΠΤΧ ανά Νομό και Περιφέρεια δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Αντιθέτως , δόθηκε παράταση στην προηγούμενη ΚΥΑ 2021-2022 έως τις 28/2/2023. Η παράταση αυτή δεν έχει καμία απολύτως εφαρμογή σε Νόμους που δεν έχουν διαθέσιμες θέσεις (πχ Ν.Λασιθίου). Το ενδεχόμενο δε να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η έκδοση της νέας ΚΥΑ είναι πλέον πιθανό.
  3. Επί της διαδικασίας έγκρισης των αιτημάτων μετάκλησης ΠΤΧ στις Ελληνικές Πρεσβείες, ενημερώνουμε ότι έχει αυξηθεί αριθμός των προσωπικών συνεντεύξεων με τους ενδιαφερόμενους ΠΤΧ αλλά με ταυτόχρονη κατακόρυφη αύξηση των απορρίψεων αυτών, χωρίς βάσιμη αιτιολογία.
  4. Εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας για αυτό το αποτέλεσμα. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας και υλοποιώντας τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης (ως ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των αγροτών) δηλώνουμε την άρνηση μας να συμμετάσχουμε πλέον ως φορέας, σε οποιοσδήποτε προεκλογική συζήτηση (από οποιαδήποτε πολιτικό χώρο και αν προκληθεί) έως ότου δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Υπενθυμίζουμε ότι οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί εγγράφως και λεπτομερέστατα σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη συζήτηση.
  5. Με βάση τα προηγούμενα, ενημερώνουμε για την πρόθεση μας να κινηθούμε προς κάθε έννομη διαδικασία και καλούμε όλους τους αγρότες της περιοχής που έχουν λάβει απόρριψη στο αίτημα τους για μετάκληση ΠΤΧ, να την προσκομίσουν άμεσα στα γραφεία του Συλλόγου.
  6. Τέλος, η ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί αντιπροσωπεία αγροτών για εξεύρεση πολιτικής λύσης σε αυτό το μείζον θέμα.

Πηγή neamatia.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*