Τζάκρη: Η κυβέρνησή μας θα είναι κεντροαριστερή, συμμαχική και πεπειραμένη

tzakri-GIG2L

Πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νικητής της φετινής ΔΕΘ, καθώς όπως λέει «κυριάρχησε πολιτικά» αναφέρει η βουλευτής Πέλλας και αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεοδώρα Τζάκρη. Μιλώντας στη «ΜτΚ» η κ. Τζάκρη υπερασπίζεται του προγράμματος που παρουσίασε πρόσφατα ο τέως πρωθυπουργός, δηλώνει σίγουρη για τη νίκη του κόμματός της στις εκλογές και ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Ο δύσκολος χειμώνας πλησιάζει. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα. Τι θα κάνετε, ωστόσο, όταν έρθουν στη Βουλή;

Μαζί με εμάς τα βρίσκουν σε λάθος κατεύθυνση και οι 3 στους 4 Έλληνες, όπως τουλάχιστον λένε οι δημοσκοπήσεις. Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ εστίασε στα στρώματα που κατεξοχήν εμείς εκπροσωπούμε, δείχνοντας έτσι τις κυβερνητικές μας προτεραιότητες: Δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά ευάλωτα στρώματα, τα οποία απειλούνται ευθέως με εξόντωση. Στη Μακεδονία πια ο ένας στους δύο ανθρώπους μίας ηλικίας ανησυχεί ότι δεν θα καταφέρει να βγάλει το χειμώνα. Ποιος άραγε από αυτούς δεν καταλαβαίνει ότι τον αφορά προσωπικά η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ; Ποιος από όσους έχουν, για παράδειγμα, προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας δεν καταλαβαίνει ότι η μη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας επίσης τον αφορά προσωπικά; Οι μικρομεσαίοι θυμούνται πολύ καλά ποιος υπηρετεί, με θρησκευτική προσήλωση, τα μονοπώλια και τους μεγάλους. Αλλά και με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, εμείς καλύπτουμε πλήρως το εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων, αντί των επιδομάτων ελεημοσύνης. Ποιός νέος και κατ’ επέκταση ποιά οικογένεια που σπουδάζει παιδί δεν καταλαβαίνει την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, τι σημαίνει αναβαθμίζω τα ΑΕΙ με διδάσκοντες και χωρίς γκλομπς, με φθηνή φοιτητική στέγη; Τέλος ποιος έντιμος επιχειρηματίας δεν θέλει να δει επιτέλους καθαρούς κανόνες και έντιμη διαχείριση; Ελάχιστοι Έλληνες περιλαμβάνονται στην κοινωνία των κολλητών και των απευθείας αναθέσεων. Είναι μία πολύ ευρεία κοινωνική ενότητα που εμείς προσπαθούμε να εκφράσουμε. Το δικό μας πρόγραμμα, με το ίδιο δημοσιονομικό αποτύπωμα, σε αντίθεση με «τα μέτρα Μητσοτάκη» που καλύπτουν μόλις το 10% των αναγκών της κοινωνίας και το 100% των μεγαλοεπιχειρηματιών που τον στηρίζουν, καλύπτει το 100% των βασικών αναγκών της κοινωνίας και περιορίζει στο 10% τις προσδοκίες των επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν ασύστολα επί ένα χρόνο σε βάρος των πολιτών. Άρα το θέμα δεν είναι αν θα τα ψηφίσουμε ή όχι, γιατί η προφανής απάντηση είναι ότι «τα μέτρα Μητσοτάκη» βρίσκονται στον αντίποδα της δικής μας πολιτικής, άρα δεν μπορούν να έχουν τη συναίνεσή μας.

Η κυβέρνηση επιμένει πως το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι κάτι διαφορετικό από ένα «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 2» θεωρώντας πως οι προτάσεις σας δεν είναι κοστολογημένες. Τι απαντάτε;

Ο μύθος του σπάταλου λαϊκιστή ΣΥΡΙΖΑ προσκρούει στην αδήριτη πραγματικότητα του ποιος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, παραδίνοντας ταμείο 37 δισ. ευρώ, και είναι διπλά αστείο το να μας κουνάνε το δάκτυλο «οι Άη Βασίληδες των πλουσίων», η παράταξη που έριξε τη χώρα στα βράχια. Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι! Πολλοί δυσαρεστήθηκαν από τη σκληρή προσπάθεια και τις θυσίες της κυβερνητικής μας θητείας και πίστεψαν ότι το αναπτυξιακό όραμα του κ. Μητσοτάκη τους εμπεριείχε. Διαψεύστηκαν και επιπλέον κατάλαβαν ότι τα παράπονά τους εργαλειοποιήθηκαν. Θυμηθείτε το «κίνημα της γραβάτας» και δείτε τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι επιστήμονες εν τω μέσω της πανδημίας. Σας περιέγραψα ήδη το ποιοι είμαστε εμείς και ποιούς εκπροσωπούμε. Από την πρώτη στιγμή γνωστοποιήσαμε ότι η κοινωνική σωτηρία θα έχει ένα κόστος 5,6 δισ. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μόνο σε απευθείας αναθέσεις στους φίλους τους οι κυβερνώντες σπατάλησαν 7,5 δισ. Γι’ αυτούς ό,τι πηγαίνει στο λαό είναι σπάταλο κι ένοχο, ενώ ό,τι πηγαίνει στους κολλητούς είναι καθαγιασμένο κι αναπτυξιακό. Γι’ αυτό ακριβώς θα νικήσουμε, γιατί εμείς θέλουμε την ισότητα και όχι την ανισότητα. Γιατί είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Απαιτούμε δικαιοσύνη για όλο τον λαό. Κι αν αυτό σας θυμίζει κεντροαριστερά τότε ακόμη καλύτερα.

Ζητάτε από τους πολίτες να σας δώσουν την εντολή την πρώτη Κυριακή, φέρνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, ώστε να σχηματίσετε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Σε τι θα διαφέρει η «πρώτη φορά Αριστερά» από την «προοδευτική διακυβέρνηση»;

Στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας κυριάρχησε πολιτικά, κόβοντας τον Γόρδιο Δεσμό. Ξεκαθάρισε ότι θα είναι αυτός ο πρωθυπουργός και ζήτησε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το πρώτο κόμμα. Περιέγραψε ότι δεν θα επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος. Έχουμε ρεαλιστικό πρόγραμμα, αποτελεσματικές πολιτικές και πρόσωπα φρέσκα και ικανά. Επιδιώκουμε στρατηγικές συνεργασίες με όλους τους δημοκράτες σε όλους τους θεσμούς. Αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει «Γερούν γερά». Το διεθνές περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικό, οι διεθνείς μας επαφές πολύ ισχυρότερες και κανείς δεν ακούει πια τις δαιμονολογίες. Όλοι ξέρουν ότι με εντιμότητα εκφράζουμε το αίτημα των Ελλήνων για ίση και δίκαιη μεταχείριση κι ουδόλως αποτελούμε κάποιο είδος διεθνούς ταραξία. Το αντίθετο ισχύει για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν αποτελεί βαρίδι μόνο για την παράταξή του, αλλά και για τη χώρα, όσο ακόμη την εκπροσωπεί, καθώς διασύρεται από εκπομπή σε εκπομπή κι από συνέντευξη σε συνέντευξη, δεχόμενος ακόμη και στην Αμερική ερωτήσεις για τις υποκλοπές και μάλιστα με τέτοια συχνότητα που από μόνες του αφαιρούν το κύρος και την απαιτούμενη αυθεντία. Θα προχωρήσουμε με το πρόγραμμα μιας πλατιάς εθνικής και λαϊκής συμμαχίας που θα αναλάβει την ανόρθωση του τόπου. Η κυβέρνησή μας θα είναι λοιπόν κεντροαριστερή, συμμαχική και πεπειραμένη.

Πάντως, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι στιγμής φαίνεται να μην βρίσκει ευήκοα ώτα. Ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει πως «δεν θα βάλει ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσίπρα» από το παράθυρο. Σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης κατά την πρώτη διερευνητική εντολή θα μπορούσατε να συζητήσετε κάτι διαφορετικό; Πώς απαντάτε στα «πολιτικής τερατογένεσης» του κ. Μητσοτάκη;

Ο καθαρός στόχος που διακήρυξε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ έστειλε την «τερατογένεση» του κ. Μητσοτάκη να αναπαυθεί στο μουσείο τεράτων, μαζί με τον Μπαμπούλα και τον Δρακουμέλ. Κόκκινες γραμμές μας είναι η ισότητα, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία κι η υπεράσπιση της πατρίδας. Το έθνος κι ο λαός χρειάζονται, όσο ποτέ, ισχυρό κράτος κι όχι μαφιόζικο παρακράτος. Η απλή αναλογική όντως φέρνει τον κ. Ανδρουλάκη σε ένα ρόλο ρυθμιστικό, αν και δεν την είχε υποστηρίξει. Θα ήταν κρίμα όμως να την εκλάβει ως μια ευκαιρία παζαριού χωρίς αρχές. Η διακύβευση αυτών των εκλογών είναι πολύ ευρύτερη και σίγουρα το αντιλαμβάνεται. Υπάρχει και μια χώρα που περιμένει να την ανορθώσουμε και να τη θωρακίσουμε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως παρά τις κρίσεις που η κυβέρνηση είχε και έχει να διαχειριστεί αντέχει και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες περίπου στην παρούσα φάση. Πως τις σχολιάζετε;

Με τη στρεβλή κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ΜΜΕ η κυβέρνηση ελέγχει ασφυκτικά την παρεχόμενη ενημέρωση, αλλά και τη δημιουργία της πολιτικής ατζέντας. Συχνά έρχεται με τις δημοσκοπήσεις απλώς να μετρήσει το πόσο αποτελεσματικά συσκότισε και χειραγώγησε.

Δεν αμφισβητείται πάντως η μεγάλη φθορά των κυβερνητικών ποσοστών, οι ποιοτικοί δείκτες και το εντελώς ανέφικτο της προτασσόμενης στρατηγικής μιας αυτοδυναμίας των απομονωμένων. Προφανώς και η ΝΔ δεν βγαίνει αυτοδύναμη,επειδή απλώς και μόνο έγινε παρίας και δεν υπάρχει πια κανείς να της δώσει το χέρι ούτε καν για χειραψία!

Κατά την εκτίμησή μου η ΝΔ με Μητσοτάκη, θα κινηθεί στο 30-31% κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την περάσει, αυξάνοντας το ποσοστό του. Έτσι θα διαλυθούν όλοι οι γρίφοι της επόμενης ημέρας.

Οι προσδοκίες ότι οι Έλληνες μπορεί να αποδειχθούν ανεκτικοί στο παρακράτος και στην πολιτική μαφία είναι ανήθικες και βαθιά λαϊκίστικες μιας και προσμετρούν το δίκιο με τη δημοφιλία. Ωστόσο είναι και ανιστόρητοι όσοι ελπίζουν να τους δώσει ο Έλληνας τη χάρη του ληστή Βαραβά. Αυτό που έχει συμβεί, θα πληρωθεί μέχρι κεραίας!

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις. Πώς αξιολογείτε τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

Δεν άκουσα τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Πώς ακριβώς θα πιεστεί η Τουρκία, με ευγενικές προσκλήσεις άνευ όρων; Αν δεν συνδεθεί η ευρωτουρκική προοπτική με την απειλή κυρώσεων, κάθε πρωτοβουλία θα είναι θνησιγενής. Δεν άκουσα τίποτα για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα στις κόκκινες γραμμές. Δεν άκουσα τίποτε για το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, αν και συναντήθηκε ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ με τον επικεφαλής της Λιβύης. Δεν άκουσα για τις ευρωπαϊκές συνευθύνες στο προσφυγικό ούτε και κάποιον Ευρωπαίο αρμόδιο να παίρνει θέση. Η πολιτική Μητσοτάκη κινδυνεύει να καταστήσει το προσφυγικό από ευρωτουρκικό σε ελληνοτουρκικό θέμα. Αναλάβαμε άραγε για λογαριασμό των Ευρωπαίων όλες τις νομικές, επιχειρησιακές και ανθρωπιστικές ευθύνες και δεν το μάθαμε; Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να καλύψει τον τυχοδιωκτισμό της με μανδύα δήθεν νομιμότητας και διεθνούς δικαίου και επιπλέον να εμφανίσει τις ενέργειές της όχι ως στρατηγική παντουρανισμού αλλά πανισλαμισμού, κλείνοντας το μάτι στα 2 δισ. μουσουλμάνων. Όσο μας κουνά το δάχτυλο, παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Είναι αναγκαία η απόκρουση εκ μέρους μας της τουρκικής εργαλειοποίησης, αλλά κι η θρησκευτική προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο, προκειμένου να μην δώσουμε έδαφος για προβοκάτσιες στον παραβάτη. Πολύ περισσότερο θεωρώ απαράδεκτο το να δίνονται τέτοιες αφορμές (με pushbacks κ.λπ.) με το μάτι σε εσωτερικά ακροατήρια π.χ. για λόγους ψηφοθηρίας στο κοινό της ξενοφοβίας. Τα επόμενα Ίμια μπορεί να έχουν ως αφορμή όχι κάποιο ψευδές ναυάγιο αλλά μια επιχείρηση ψευδώς ανθρωπιστική.

Η έλλειψη εργατών γης στην περιοχή σας έχει δημιουργήσει προβλήματα. Τι προτείνετε;

Τα πράγματα είναι απλά κ. Στολάκη. Οι εγκληματικές παραλείψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποψίλωσαν την ελληνική ύπαιθρο από εργάτες γης. Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει εξίσου όλη την Ελλάδα. Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε επισημάνει το πρόβλημα πολλές φορές, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος. Έχει γίνει μεγάλη ζημιά, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο να την διορθώσουμε. Απαιτούνται διμερείς συμφωνίες και ενεργός συμμετοχή και του Υπουργείου Εξωτερικών με την ίδρυση προξενείων σε χώρες προέλευσης εργατών γης.

Με την ευκαιρία όμως του ερωτήματός σας, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσφοράς εργασίας διατρέχει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός, η βιομηχανία, η οικοδομή, η εστίαση αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τον αγροτικό κόσμο, έλλειψη δηλαδή διαθέσιμου εργατικού δυναμικού. Επί Μητσοτάκη εξαθλιώθηκε τόσο πολύ το εισόδημα των εργαζομένων και διαλύθηκε σε τέτοιο βαθμό το υπόβαθρο της εργασίας στην Ελλάδα ώστε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων να θεωρούν μάταιο να εργάζονται σε μια χώρα στην οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν και να μεταναστεύουν. Η απάντηση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα είναι η ξεκάθαρη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 02.10.2022

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*