«Πλημμύρα» καθυστερήσεων στη Θεσσαλία – Αγνοούνται… αποζημιώσεις και επιδόματα

Πολλοί από τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες του νοικοκυριού τους. Ολοένα και πιο δύσκολη είναι η οικονομική κατάσταση των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες του νοικοκυριού τους.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν στον ΟΤ, μεγάλος αριθμός πληγέντων δεν έχει λάβει ακόμη το ποσό της πρώτης οικονομικής ενίσχυσης (6.600 ευρώ). Σχεδόν δύο μήνες μετά το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel, οι αγρότες περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις, ενώ και το επίδομα ενοικίου… αγνοείται.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα τους δοθεί αμέσως, τουλάχιστον το πρώτο επίδομα των 6.600 ευρώ, ώστε να αντιμετωπίζουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, αφού οι άνθρωποι αυτοί στην κυριολεξία δεν έχουν που να μείνουν, καταγγέλλουν ότι 41 ΑΦΜ δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος κοινότητας της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, Πέτρος Κοντογιάννης, από τους 249 μόνιμους κατοίκους, οι 41 δεν έχουν δει χρήματα από την πρώτη αρωγή. Την ίδια ώρα, όπως λέει, πολύ λίγοι αγρότες έχουν πάρει αποζημίωση για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες βαμβακιού, ενώ και όσοι χρειάζεται να νοικιάσουν δεν έχουν δει -παρά τις διαβεβαιώσεις- το σχετικό επίδομα ενοικίου. «Πολλοί μένουν σε δομές ή φιλοξενούνται γιατί δεν έχουν χρήματα να νοικιάσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει θέμα επιβίωσης»

Από την πλευρά του ο κάτοικος του Βλοχού Καρδίτσας, Χρήστος Λαϊόπουλος, τονίζει πως υπάρχει θέμα επιβίωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο «το σπίτι είχε μεγάλες ζημιές και κάθε μέρα που περνάει γίνεται χειρότερη η κατάσταση. Είναι τραγικά τα πράγματα, μέχρι στιγμής έχουμε πάρει μόνο τα 6.600. Μόνο αυτά, γιατί πέρασε το κλιμάκιο πριν από 15 ημέρες μας έδωσε το χαρτί, πήγαμε στον λογιστή και κάναμε την αίτηση για το επίδομα ενοικίου. Αλλα μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κανείς τίποτα. Τα βάζουμε από την τσέπη μας, αλλά δεν μας ρωτάει κανείς αν έχουμε. Εγώ σπουδάζω και δύο κορίτσια, ένα στην Πάτρα και ένα στη Λαμία. Εχω τρία ενοίκια να πληρώσω».

Αναφορικά με τους συγχωριανούς του, ο κ. Λαϊόπουλος αναφέρει πως το μεγαλύτερο πλήγμα είχαν οι αγρότες που καταστράφηκε η παραγωγή τους. «Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι», διερωτάται.

Απλήρωτες αναστολές

Την ίδια ώρα, σε απόγνωση βρίσκονται τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ- ακόμη περιμένουν να λάβουν ποσά που αντιστοιχούν στις αναστολές συμβάσεων, στις οποίες βγήκαν λόγω των καταστροφών

Σχεδόν δύο μήνες μετά την εκδήλωση των πλημμυρών και τη διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων, εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμη στο περίμενε για να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου υπολογίζει αυτούς τους εργαζόμενους τουλάχιστον σε 1.000, ενδεχομένως και περισσότερους, που είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, και δεν έχουν κανένα έσοδο αυτή τη στιγμή και καταγγέλλει πως δεν έχουν δοθεί ακόμη ποσά.

Σημειώνεται πως το μηνιαίο ποσό της αναστολής σύμβασης ανέρχεται στα 534 ευρώ, ενώ σε αναστολή σύμβασης εργασίας έχουν βγει όσοι εργαζόμενοι είχαν μια δηλωμένη εργασία, την περίοδο που συνέβησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και επλήγησαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν.

Πηγή: ot.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*