
Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των αποζημιώσεων για τα παγετόπληκτα έδωσε στην βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου.
Απαντώντας την Δευτέρα στην με αριθμό 894/25-6-2021 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου της βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Διαδικασία και χρόνος καταβολής προκαταβολών 40% στους δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου 2021», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου τα εξής: «Δεν μείναμε, λοιπόν, με σταυρωμένα τα χέρια. Πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Πρώτα από όλα, ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε το θέμα από ελληνικό ευρωπαϊκό, αν μου επιτρέπεται η διαπίστωση αυτή, ο ισχυρισμός αυτός. Μαζί με τους Γάλλους και τους Ιταλούς που είχαν αντίστοιχα προβλήματα φέραμε το θέμα στο Συμβούλιο των Υπουργών και ζητάμε επιπλέον κονδύλια. Επίσης, ζητήσαμε την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε πόρους, έτσι ώστε να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν.
Δεύτερον, βγάλαμε την ανακοίνωση που βγάλαμε, το Δελτίο Τύπου, κατόπιν συνεννόησης και με τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία, προφανώς και με τον ΕΛΓΑ, στον οποίον είπαμε ότι θα αποζημιωθούν στο 100% της αξίας της ασφαλιστικής εισφοράς που πληρώνουν οι παραγωγοί, όσοι εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ότι θα αποζημιωθούν από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο όσοι δεν εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Θα φέρουμε στη Βουλή τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να γίνει αυτό. Θα δώσουμε προκαταβολές στο 40% στο τέλος του Ιούλη και θα εκκαθαρίσουμε την αποζημίωση μέσα στον χρόνο. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει, όπως έδειξε και σε άλλες περιπτώσεις την περασμένη περίοδο, όσον αφορά τις ζημιές, σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα και στον χρόνο που υπάρχει η καταστροφή».
Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:
Κυρία Τζάκρη, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας για δύο λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, όπως θα θυμόσαστε, σε μία αντίστοιχη επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε τον Μάιο συζητήσαμε τότε για τους ανοιξιάτικους παγετούς και τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν στις τεράστιας οικονομικής σημασίας δεντροκαλλιέργειες της Πέλλας και της Ημαθίας. Μάλιστα, να πω εδώ ότι οτιδήποτε απέμεινε από τους καταστροφικούς παγετούς καταστράφηκε στη συνέχεια ολοσχερώς από τα αλλεπάλληλα εξίσου καταστροφικά κύματα χαλαζοπτώσεων, που έπληξαν σχεδόν το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ίσως την πιο καταστροφική χρονιά από άποψη θεομηνιών και καιρικών συνθηκών της τελευταίας εικοσαετίας.
Θυμάστε τότε, κύριε Υπουργέ, σας είπα για το μέγεθος των ζημιών στα ροδάκινα, επιτραπέζια και συμπύρηνα, στα νεκταρίνια, στα μήλα, στ’ ακτινίδια, στα δαμάσκηνα, στα βερίκοκα, στα κεράσια σε κάποιες περιοχές. Μιλάμε, λοιπόν, για το σύνολο της αγροτικής παραγωγής, η οποία αγροτική παραγωγή συνεισφέρει –θα έλεγα- αποκλειστικά στη διαμόρφωση της τοπικής οικονομίας και αποτελεί και την κινητήρια δύναμη και για κάποιες άλλες –θα έλεγα- συναφείς οικονομικές δραστηριότητες, που στο τέλος της ημέρας συναπαρτίζουν –αν θέλετε- το τοπικό ΑΕΠ. Αναφέρομαι σε μεταποιητικές επιχειρήσεις, εμπορικές επιχειρήσεις, εμπορίας εισροών και εφοδίων, επιχειρήσεις μεταφορικές, επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τα φυτώρια, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους διαμορφώνεται από την αγροτική παραγωγή. Οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι το διακύβευμα για το οποίο συζητούμε σήμερα.
Σας είχα μιλήσει τότε για την απόγνωση που αισθάνονται οι παραγωγοί, οι αγρότες και οι οικογένειές τους, οι οποίες αναμένοντας μια οικονομική ανάσα από την εμπορεία της παραγωγής τους βρέθηκαν στην κυριολεξία στο απόλυτο μηδέν, κύριε Υπουργέ, γιατί αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα σήμερα ν’ αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς επίσης και πολύ σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη συνέχεια των καλλιεργειών τους.
Υπήρξε, τότε, ένα δελτίο Τύπου που βγήκε πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Λιβανό, ο οποίος λέει ότι το σύνολο των ζημιών που καλύπτονται από τον κανονισμό θα καλυφθούν στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ότι οι συνολικές αποζημιώσεις θα καταβληθούν μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων, οι οποίες θα είναι εξατομικευμένες, ακέραιες και αντικειμενικές, ότι οι αποζημιώσεις θα είναι δίκαιες και θα δοθούν από τη βάση της διαπιστωθείσας ζημίας και το κυριότερο, για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ότι θα δοθεί στο τέλος του Ιούλη προκαταβολή 40% επί των εκτιμήσεων στο συνολικό ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Όπως αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ, δημιουργήθηκαν υψηλές προσδοκίες στους αγρότες της Πέλλας. Επειδή, όμως, είμαστε στα μέσα Ιουλίου, αυτό που θέλω σήμερα να σας ρωτήσω, για να συζητήσουμε λεπτομέρειες, είναι, πρώτον, αν το ορόσημο τέλος του Ιούλη εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα, σε ό,τι αφορά την καταβολή των προκαταβολών του ύψους 40%, όπως είπα προηγουμένως. Να σας ρωτήσω, βεβαίως, αν μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, όπως είπατε.
Ποιο θα είναι το ύψος της αποζημίωσης ανά καλλιέργεια; Κυρίως, κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω εάν αυτές οι προκαταβολές θα αφορούν εκτός από τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό και τους χαλαζόπληκτους αγρότες, δεδομένου ότι κι εκεί οι ζημιές είναι μεγάλες και εν πάση περιπτώσει, έχουν καταβάλλει ήδη οι άνθρωποι πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να διατηρήσουν την ποιότητα της παραγωγής τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ολοκληρώστε, κυρία Τζάκρη.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Όπως αντιλαμβάνεστε, εκεί, είναι ζητούμενο και γι’ αυτούς η καταβολή των προκαταβολών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας, για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία. Το είπατε κι εσείς, κυρία Τζάκρη, στην ερώτησή σας στην ομιλία σας. Ζούμε τη χειρότερη χρονιά από καταστροφές των τελευταίων δεκαπέντε, είκοσι ετών. Αυτός ο παγετός ήταν ο χειρότερος της τελευταίας δεκαπενταετίας, Οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε εκτεταμένες περιφέρειες της χώρας είναι πρωτόγνωρες και προφανώς, οι συνέπειές τους στο εισόδημα και των παραγωγών, αλλά και των υπόλοιπων κλάδων που στηρίζουν ή συντηρούνται στον πρωτογενή τομέα, σε όλη την αλυσίδα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου έχουν υποστεί σημαντική ζημιά.
Από την πρώτη στιγμή, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει το μέγεθος των καταστροφών. Όπου και αν βρεθούμε, ο Υπουργός, ο κ. Λιβανός, η συνάδελφος, η κ. Αραμπατζή κι εγώ κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τους ανθρώπους που ζουν με την αγωνία, πώς θ’ αποζημιωθούν και πώς θα μπορέσουν από τη ζημιά –γιατί, όπως είναι γνωστό, από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει- να έχουν ένα εισόδημα, για ν’ ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Διότι μπορεί η σοδειά να καταστράφηκε, όμως, οι καλλιεργητικές φροντίδες είναι εκεί και απαιτούν ενέργεια και χρήματα για να γίνουν.
Δεν μείναμε, λοιπόν, με σταυρωμένα τα χέρια. Πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Πρώτα από όλα, ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε το θέμα από ελληνικό ευρωπαϊκό, αν μου επιτρέπεται η διαπίστωση αυτή, ο ισχυρισμός αυτός. Μαζί με τους Γάλλους και τους Ιταλούς που είχαν αντίστοιχα προβλήματα φέραμε το θέμα στο Συμβούλιο των Υπουργών και ζητάμε επιπλέον κονδύλια. Επίσης, ζητήσαμε την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε πόρους, έτσι ώστε να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν.
Δεύτερον, βγάλαμε την ανακοίνωση που βγάλαμε, το Δελτίο Τύπου, κατόπιν συνεννόησης και με τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία, προφανώς και με τον ΕΛΓΑ, στον οποίον είπαμε ότι θα αποζημιωθούν στο 100% της αξίας της ασφαλιστικής εισφοράς που πληρώνουν οι παραγωγοί, όσοι εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ότι θα αποζημιωθούν από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο όσοι δεν εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Θα φέρουμε στη Βουλή τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να γίνει αυτό. Θα δώσουμε προκαταβολές στο 40% στο τέλος του Ιούλη και θα εκκαθαρίσουμε την αποζημίωση μέσα στον χρόνο. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει, όπως έδειξε και σε άλλες περιπτώσεις την περασμένη περίοδο, όσον αφορά τις ζημιές, σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα και στον χρόνο που υπάρχει η καταστροφή.
Για να είμαστε συνεπείς προς εξαγγελίες αυτές, κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις που έπρεπε να κάνουμε, ώστε να έχουμε τις εκτιμήσεις και τα πορίσματα. Έχουμε τριπλασιάσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Τζάκρη, το προσωπικό για το εκτιμητικό έργο στο γραφείο της Βέροιας, για παράδειγμα, που έχει την ευθύνη των εκτιμήσεων στην Περιφέρεια σας και στον Νομό της Πέλλας, όπου η ζημιά πράγματι στις δενδρώδεις καλλιέργειες ήταν εκτεταμένη. Αυτήν την ώρα, διενεργείται εκτιμητικός έλεγχος από εκατόν δεκαπέντε περίπου γεωτεχνικούς. Δουλεύουμε με τρόπο τέτοιο, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας -είναι αρχές Ιουλίου, δεν είναι μέσα Ιουλίου- για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στη δέσμευση που έχουμε πει. Έχουμε φροντίσει να καλύπτουμε την υπερωριακή απασχόληση, όπως χρειάζεται, για να δουλέψουν όσες ώρες χρειαστεί οι άνθρωποι, προκειμένου να έχουμε τα πορίσματα στην ώρα τους. Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση με 3,5 εκατομμύρια ευρώ του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει το κόστος της εργασίας που απαιτείται από τους έμπειρους γεωτεχνικούς, για να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Και βεβαίως με βάση τα πορίσματα και τις εκτιμήσεις που θα έχουμε στην ώρα τους θα προχωρήσουμε στην καταβολή των αποζημιώσεων του 40%, έχοντας ως βασική προτεραιότητα οι παραγωγοί μας να πάρουν χρήματα στα χέρια τους περίπου την ίδια χρονική στιγμή που θα έπαιρναν χρήματα στα χέρια τους και από τη διάθεσή της σοδειάς τους.
Περισσότερα θα σας πω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κυρία Τζάκρη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, όπως σας είπα, έχετε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες στους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας ότι θα αποζημιωθούν, θα πάρουν δηλαδή προκαταβολή -αυτό το οποίο ζητάμε σήμερα- το 40% των εκτιμήσεών τους στο τέλος του Ιουλίου. Και αυτό ξέρετε είναι μονόδρομος για να μπορέσουν να επιβιώσουν, όπως και εσείς ομολογήσατε και παραδεχθήκατε εδώ.
Φοβάμαι, όμως, ότι από αυτά που μου είπατε ήδη και από την πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται, ότι δυστυχώς θα περάσετε για μια ακόμη φορά κάτω από τον πήχη και θα επιβεβαιωθούν και οι χειρότεροι φόβοι τους.
Να σας πω γιατί, κύριε Υπουργέ; Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής υπηρεσίας του ΕΛΓΑ σήμερα είναι μέσα του Ιούλη -αντιλαμβάνεστε- και έχει προχωρήσει μόνο το 25% με 30% των εκτιμήσεων επί των δηλωθέντων εκτάσεων, κύριε Υπουργέ. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι λέτε ότι πήρατε εκατόν δεκαπέντε άτομα, το ανθρώπινο αυτό δυναμικό -οι γεωπόνοι και οι εκτιμητές εννοούμε πάντα- δεν είναι το απαιτούμενο, αυτό που χρειάζονταν για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις σε σημαντικό βαθμό.
Να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι οι ζημιές είναι τεράστιες. Στα ροδάκινα οι ζημιές είναι περισσότερο από 60%. Κοιτάξτε. Μιλάμε για μια περιοχή την Πέλλα και την Ημαθία όπου τα προηγούμενα χρόνια δεν ξέραμε τι να κάνουμε την παραγωγή από τα ροδάκινα και τώρα φέτος γίνονται εισαγωγές.
Επίσης, η ζημιά στα δαμάσκηνα για παράδειγμα είναι περισσότερη από 90%. Αυτή περίπου είναι η εικόνα και για τα βερίκοκα. Αυτή είναι η εικόνα και για τα ακτινίδια. Αυτή είναι η εικόνα και για τα μήλα. Πολλώ δε μάλλον υπήρξαν και χαλαζοπτώσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συντριπτική καταστροφή.
Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας του τοπικού ΕΛΓΑ, του καταστήματος του ΕΛΓΑ της Βέροιας οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο για τους παγετούς και μετά τα Χριστούγεννα, μετά το καινούργιο έτος σε ότι αφορά τις χαλαζοπτώσεις.
Αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ, ότι αν πάτε να δώσετε εσείς προκαταβολές τον Οκτώβριο ή μετά τα Χριστούγεννα για τα χαλαζόπληκτα αν δώσετε και γι’ αυτούς αυτός είναι ο χρόνος όπου θα έπρεπε να είχατε προβεί σε ολοσχερή εξόφληση, σε πλήρη εξόφληση.
Φοβάμαι, κύριε Υπουργέ, ότι αν θέλετε να είστε συνεπής στη δέσμευσή σας που είναι έγγραφη, όπως αναπαρήχθηκε μάλιστα τα μάλα και από τους τοπικούς Βουλευτές με τοπικές τους ανακοινώσεις, ότι θα γίνει η καταβολή προκαταβολών με ορόσημο το τέλος του Ιουλίου, θα πρέπει να προβείτε στην καταβολή αυτών των προκαταβολών με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών και όχι τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις, οι οποίες σας είπα πότε θα ολοκληρωθούν.
Διαφορετικά, κύριε Υπουργέ, θα έχετε αφήσει αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, την πιο καταστροφική χρονιά της εικοσαετίας που σας είπα, τους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας και άλλων περιοχών που υπέστησαν τέτοιες ζημίες στο έλεος τους να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και πρόβλημα συνέχισης και διατήρησης των ίδιων των καλλιεργειών τους, όπως αντιληφθήκατε.
Να μην σας θυμίσω, βέβαια, ότι εσείς κάνετε λόγο για αποζημιώσεις τύπου «Ιανού», δηλαδή αποζημιώσεις το ταχύτερο δυνατόν στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και αποζημιώσεις μέχρι το τελευταίο ευρώ. Τι βλέπουμε; Μια συνήθη διαδικασία αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ που πηγαίνει με τον αραμπά, όπως πήγαινε τα προηγούμενα χρόνια, για να πάρουν στους δεδομένους χρόνους αυτά που έπαιρναν και τις προηγούμενες χρονιές. Ουδόλως έχετε συμπεριλάβει και έχετε λάβει υπόψη σας την έκτακτη συγκυρία την φετινή και τα προβλήματα που δημιουργεί στην επιβίωση του λαού των αγροτών και σε συνέχιση των καλλιεργειών τους.
Για να μην πω, βεβαίως, για τις δεσμεύσεις σας με σωρεία κυβερνητικών παραγόντων που επισκέφθηκαν την Πέλλα. Δόξα τω Θεώ από επισκέψεις χορτάσαμε. Και ποιος δεν ήρθε; Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Υπουργός, Υφυπουργός. Και τι μας λέγανε; Μας έλεγαν ότι θα σας απαλλάξουμε από τα εκτιμητικά τέλη, γιατί καταλαβαίνουμε ότι δεν έχετε ρευστότητα φέτος -και τα εκτιμητικά τέλη τα πλήρωσαν τελικά οι αγρότες- και ότι θα κάνουμε συμψηφισμό των ασφαλιστικών σας εισφορών. Ούτε και αυτό συνέβη βεβαίως και το έχετε ξεχάσει, το έχετε βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Για να μην σας πω ότι χρειάζεται και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, τις εμπορικές επιχειρήσεις που κι αυτές όπως σας είπα επηρεάζονται από τους παγετούς που συνέβησαν φέτος στις δεντροκαλλιέργειες της Πέλλας όπου έπρεπε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέσω των ΛΑΕΚ -δεν ξέρω πώς λέγονται- επαγγελματικής επιμόρφωσης των στελεχών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα με μόνιμο τρόπο, γιατί δεν μπορούν να πληρωθούν από τους συνεταιρισμούς. Στήριξη των συνεταιρισμών, πρόγραμμα ενίσχυσης τραπεζικών ρυθμίσεων, μείωση των επιτοκίων για να μπορέσετε να κάνετε μια συνολική παρέμβαση στο σύνολο της τοπικής οικονομίες που πλήττεται. Τίποτα και για αυτό, μηδέν εις το πηλίκο.
Και το ξαναλέω. Ο πήχης ανέβηκε ψηλά από εσάς τους ίδιους. Αυτές είναι εξαγγελίες και αυτές είναι κουβέντες που ειπώθηκαν από εσάς, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αναπαράχθηκαν από τους τοπικούς Βουλευτές και όλα τα άλλα στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού που έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή. Δυστυχώς, όμως, βλέπω ότι όχι δεν φτάνετε καν τον πήχη, αλλά θα είσαστε πολύ κάτω από αυτόν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Τζάκρη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, είναι ένα πράγμα κανείς να εκφράζει την αγωνία του για τον τρόπο με τον οποίον θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι που υπέστησαν αυτό το βαρύ πλήγμα από αυτήν την πρωτοφανή κακοκαιρία του παγετού και είναι ένα δεύτερο πράγμα να εγκαλείται η Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται συνολικά τις αποζημιώσεις στις δύσκολες στιγμές των παραγωγών ή στέκεται στο πλευρό του πρωτογενούς τομέα, όπως έχει αποδείξει πολλές φορές.
Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος σας απάντησα. Προφανώς και το ενδιαφέρον σας δεν μπορεί παρά να είναι και αυθεντικό, άνθρωποι της περιοχής σας έχουν πληγεί. Και σας είπαμε συγκεκριμένα πράγματα τι κάνουμε, τι δρομολογήσαμε και εντός και εκτός Ελλάδας, πώς το προσεγγίζουμε και πώς με μια διαδικασία που θα εξασφαλίζει την ταχύτητα, τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα θα σταθούμε στο πλευρό όλων όσων επλήγησαν και δουλεύουμε γι’ αυτόν τον τρόπο για να είμαστε συνεπείς, όπως είπαμε εντός του θέρους.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο όμως, κυρία συνάδελφε, όταν κανείς μπαίνει σ’ αυτήν την κριτική και σε αυτήν την κουβέντα θα πρέπει να αναλογίζεται τι έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, πώς έχει συμπεριφερθεί ο ασφαλιστικός οργανισμός και όχι για κανέναν άλλο λόγο, διότι αυτοί που μας ακούν το ξέρουν, το έχουν βιώσει, το έχουν νοιώσει. Ξέρουν οι παραγωγοί ότι ποτέ δεν έχει ξαναδοθεί προκαταβολή για τον παγετό.
Ξέρουν οι παραγωγοί, κυρία συνάδελφε, ότι ποτέ ο ΕΛΓΑ δεν έχει αποζημιώσει τόσο έγκαιρα και τόσο γρήγορα όσο τα τελευταία δύο χρόνια. Ξέρουν οι παραγωγοί ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης περιόδου δεν έγινε ούτε μία προσπάθεια νομοθετικής βελτίωσης για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη συμπεριφορά του οργανισμού, όπως θα κάνουμε εμείς τώρα.
Ξέρουν οι παραγωγοί ότι επί τεσσεράμισι χρόνια δεν έγινε ούτε μία αναλογιστική μελέτη και παραδόθηκε ένας ελλειμματικός ασφαλιστικός οργανισμός που θα έπρεπε να έχει γίνει για να προετοιμαστεί και να θωρακιστεί καλύτερα εν όψει της κλιματικής αλλαγής, ενόψει των καινούργιων περιστατικών που αντιμετωπίζουμε, της πραγματικότητας της δυσμενούς την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί μας σε μια συγκυρία που δεν είναι ευχάριστη εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού.
Συνεπώς, όταν συζητάμε για ευρύτερα ζητήματα πρέπει αυτά να τα έχουμε πολύ καλά στο μυαλό μας για εκείνο όμως που αφορά στον κόσμο, γιατί στο τέλος της ημέρας όλα τα υπόλοιπα είναι ένα θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης που πρέπει να τερματίζεται όταν εκείνος που έπαθε ζημιά αγωνιά για το πώς θα συνεχίσει την καλλιεργητική του φροντίδα και πώς θα εξακολουθεί να έχει ένα εισόδημα τις επόμενες χρονιές.
Η δουλειά που γίνεται αυτήν την ώρα είναι να έχουμε τα πορίσματα στην ώρα τους και να έχουμε εν πάση περιπτώσει εκείνη την εικόνα που θα μας επιτρέψει να αρχίσουμε να δίνουμε στον κόσμο τις προκαταβολές μέσα στο θέρος στα χρονικά όρια που έχουμε πει και τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, το φθινόπωρο θα προχωρήσουμε στην εξόφληση των αποζημιώσεων με τρόπο, ο οποίος θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος, θα είναι ουσιαστικά δίκαιος, δεν θα αφήνει κανέναν μόνο του και κυρίως δεν θα δημιουργεί και φαινόμενα, δεν θα δημιουργεί και περιπτώσεις στις οποίες η αδικία θα είναι κατάφωρη και τελικώς χαμένοι θα είναι όλοι οι παραγωγοί.
Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει την λειτουργία του ΕΛΓΑ από την πρώτη στιγμή αυτής της διακυβέρνησης. Αυτή τη φιλοσοφία θα υπηρετήσουν οι θεσμικές παρεμβάσεις που θα έρθουν πολύ γρήγορα στη Βουλή και που φαντάζομαι ότι και εσείς, όπως και το σύνολο του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ψηφίσει. Και πάντα σε αυτήν τη λογική λέγοντας αλήθεια, όχι λέγοντας πράγματα υπερβολικά για να γίνουμε αρεστοί, αλλά με ειλικρίνεια, γιατί η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους Έλληνες παραγωγούς είναι για εμάς υπερβολικά ακριβή και σε αυτή την Κυβέρνηση, ο ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να εκδώσει υποσχέσεις ακάλυπτων επιταγών, θα στεκόμαστε στο πλευρό τους οποτεδήποτε μας έχουν ανάγκη.
Ευχαριστώ πολύ.
Κάντε το πρώτο σχόλιο