Τζάκρη: “Κύριε Καρασμάνη απελπισία και οργή στους παραγωγούς προκαλούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησής σας που τους οδήγησαν να περάσουν μαύρα Χριστούγεννα”

tzakri

Κατάπληξη μου προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καρασμάνη σχετικά «με τη θυμηδία που προκαλούν οι κριτικές που ακούγονται από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης» για τις φετινές ενισχύσεις deminimis στους ροδακινοπαραγωγούς.

Θα ήθελα λοιπόν να σημειώσω ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ με τις αποφάσεις της προκαλεί θλίψη και οργή στον αγροτικό κόσμο, εφόσον οι προεκλογικές της υποσχέσεις για «καλύτερες ημέρες» ταυτίστηκαν με τις φωνές απελπισίας των ροδακινοπαραγωγών, που πέρασαν φέτος μαύρα Χριστούγεννα.

Οι ροδακινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν δυσμενές περιβάλλον ικανοποιητικής διάθεσης των προϊόντων τους τα τελευταία 3 χρόνια και οι λόγοι δυστυχώς είναι πολλοί. Είναι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει, είναι το ρωσικό εμπάργκο που θα εξακολουθήσει να δημιουργεί προβλήματα, είναι η προσφιλής τακτική της βιομηχανίας του συμπήρυνου ροδάκινου να προσφέρει χαμηλές τιμές στην αγορά της πρώτης ύλης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσμενή κατάσταση και να στηρίξει το εισόδημα και τη ρευστότητα των ροδακινοπαραγωγών, για δύο (2) συνεχείς χρονιές, το 2017 και 2018 χορήγησε δυο φορές ενισχύσεις deminimis.

Την πρώτη φορά 8,5 εκ. € και τη δεύτερη 13,2 εκ. €.

Να θυμίσω ότι σημαντικό ρόλο στη φετινή απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να χορηγήσει ενισχύσεις deminimis ύψους 10,4 εκ. ευρώ περίπου στους πολύπαθους ροδακινοπαραγωγούς, ήταν οι ενισχύσεις που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη χορηγήσει τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους ιδιαίτερα όταν η φετινή χρονιά ήταν περισσότερο προβληματική, λόγω της συσσώρευσης εισοδηματικών απωλειών από τις εμπορικές και άλλες δυσλειτουργίες των προηγούμενων ετών.

Να θυμίσω επίσης ότι στη σχετική απόφαση δεν συμπεριλήφθησαν οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου, γεγονός το οποίο θεωρείται κατάφορη αδικία, κυρίως γιατί αποκλείστηκε ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών που δικαίως θεωρεί ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους υφίστανται διακριτή μεταχείριση, χωρίς μάλιστα κάτι τέτοιο να τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Αντί λοιπόν να εκθειάζετε ενέργειες της Κυβέρνησής σας, που και εσείς ο ίδιος κατά βάθος γνωρίζετε ότι δεν είναι ορθές, σχολιάζοντας μάλιστα με αρνητικό τρόπο προσπάθειες συναδέλφων σας που παλεύουν να αρθούν αδικίες που αφορούν σε παραγωγούς στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, θα ήταν καλύτερα να συνεισφέρετε ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων αυτών, όπως παραδείγματος χάριν στη λήψη της ορθής απόφασης ή στο μεγαλύτερο ύψος της ενίσχυσης.

Είναι καιρός να ακούσετε τα προβλήματα των παραγωγών και πέραν από τις ενισχύσεις deminimis, στη χορήγηση των οποίων ουδόλως συμβάλλατε, να προτείνετε πολιτικές που θα αφορούν σε ενέργειες που θα βοηθήσουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα της ροδακινοκαλλιέργειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να βοηθήσουν η υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης του επιτραπέζιου ροδάκινου ώστε οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε εκρίζωση μέρους της καλλιέργειας ροδάκινων και επαναφύτευσης άλλων καλλιεργειών που ζητά η αγορά, η οργάνωση των παραγωγών ώστε οι παραγωγοί να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους κατά τις διαπραγματεύσεις για τη διάθεση της παραγωγής τους, η ενεργοποίηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων ως η πραγματική πλατφόρμα διαλόγου και άρσης των αντιθέσεων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους άλλους κρίκους που μεσολαβούν στην εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι τη διάθεση του τελικού προϊόντος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*