Τζάκρη: Πολλοί βαμβακοκαλλιεργητές θα υποστούν μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους

tzakri stournara

Ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα την αυτοψία και εκτίμηση των ζημιών στη βαμβακοκαλλιέργεια που πλήγηκε από τις έντονες και με μεγάλη διάρκεια βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου

Οι έντονες και με μεγάλη διάρκεια βροχοπτώσεις που έπληξαν την Πέλλα τον Οκτώβριο, προκάλεσαν ζημιές στη βαμβακοκαλλιέργεια που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της συγκομιδής. Πολλοί βαμβακοκαλλιεργητές θα υποστούν μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους.

Για αυτόν τον λόγο με τον Σταύρος Αραχωβίτης, καταθέσαμε σήμερα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτούμε για τις προθέσεις του ο ΕΛΓΑ:

Να ξεκινήσει άμεσα τη σχετική διαδικασία ώστε οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής των οποίων οι καλλιέργειες έχουν ζημιωθεί λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων να μπορέσουν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την αυτοψία για την εκτίμηση των ζημιών.

Να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν πιο γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις στους ζημιωθέντες βαμβακοπαραγωγούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θέμα:

«Προβλήματα στην βαμβακοπαραγωγή λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του Οκτωβρίου»

Κύριε Υπουργέ,

Την εβδομάδα από 11-17 Οκτωβρίου 2021 έντονες και συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έπληξαν το Νομό Πέλλας. Αποτέλεσμα αυτών των αντίξοων καιρικών συνθηκών ήταν σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια του βαμβακιού του Νομού εξαιτίας της αδυναμίας συγκομιδής του προϊόντος.

Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της συγκομιδής του προϊόντος, με αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να έχει μείνει στα χωράφια και κατά συνέπεια πολλοί βαμβακοπαραγωγοί να υποστούν μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους.

Η παραγωγή βάμβακος στην χώρα μας μετά τις χαμηλές τιμές πώλησης που αντιμετώπισε κατά το 2020 εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και των επιπτώσεων της στην συνολική οικονομική δραστηριότητα, φέτος αντιμετωπίζει μείωση της ποιότητας και της παραγωγής εξαιτίας των έντονων και συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων του Οκτωβρίου.

Με δεδομένο ότι η βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική καλλιέργεια που καλλιεργείται σε περισσότερα από 2,5 εκ. στρέμματα, η οποία προσφέρει εισόδημα σε περισσότερες από 100.000 οικογένειες, με συνολική αξία των παραγόμενων προϊόντων που υπερβαίνει το 1,5 δις € ετησίως,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τη σχετική διαδικασία ώστε οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής των οποίων οι καλλιέργειες έχουν ζημιωθεί λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημίας τους γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την αυτοψία για την εκτίμηση των ζημιών;

2. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν πιο γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις στους ζημιωθέντες βαμβακοπαραγωγούς;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*