Στην Ολλανδία, χώρα πρότυπο αγροτικής παραγωγής και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών μπορεί να μην υπάρχουν προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζουν οι αγρότες-μέλη των ελληνικών ΤΟΕΒ. Ωστόσο, το ποσοστό των αγροτών που επιμένουν σε πιο παραδοσιακές λύσεις για την άρδευση των καλλιεργειών τους παραμένει αρκετά υψηλό.
Σύμφωνα με το Future Farming, εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας του περασμένου καλοκαιριού, αρκετοί παραγωγοί σε ανοιχτές καλλιέργειες προσανατολίζονται αυτή την περίοδο σε αναζήτηση αρδευτικών συστημάτων. Σύμφωνα με μεγάλο ολλανδικό διανομέα αρδευτικού εξοπλισμού, το 70% των αγροτών προσανατολίζεται σε συστήματα υψηλότερης απόδοσης.
Μια συνήθης επιλογή είναι το γνωστό μας «καρούλι», με σωλήνα διαμέτρου 125 και 140 χιλιοστών. Η πολύ διαδεδομένη και στα μέρη μας μέθοδος ποτίσματος παραδόξως προτιμάται ακόμα και στην Ολλανδία, λόγω της ευκολίας χρήσης της, παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπει ιδιαίτερη εξοικονόμηση νερού.
Αυξημένο είναι, επίσης, το ενδιαφέρον για ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, οι οποίοι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, προσφέρουν καλύτερη διάχυση του ύδατος και είναι λιγότερο ευάλωτοι στον άνεμο. Ωστόσο, η δυσκολία μεταφοράς τους, ειδικά στα μεγάλου μεγέθους μηχανήματα και άλλα πρακτικά προβλήματα, δεν διευκολύνουν την περαιτέρω διείσδυσή τους στην αγορά.
Όλο και πιο δημοφιλής γίνεται η χρήση συστημάτων GPS στα ποτιστικά συστήματα των Ολλανδών, ώστε να μπορεί ο παραγωγός να ελέγχει αν η λειτουργία του ποτίσματος εκτελείται χωρίς προβλήματα.
Μάλιστα, στα σκαριά είναι μια τεχνολογία που θα επιτρέπει στο καρούλι να μεταβάλλει την ταχύτητα λειτουργίας του για καλύτερο έλεγχο στο πότισμα.
Κάντε το πρώτο σχόλιο