Τζάκρη: Να αρθεί το ρωσικό εμπάργκο για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα και οι δασμοί για τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που εισάγονται στη ρωσική αγορά

tzakri erotisi vouli

Με έναυσμα τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ρωσικής Κυβέρνησης, ότι κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, πρόκειται να άρει τους περιορισμούς και τους δασμούς στις εισαγωγές μιας σειράς βασικών αγροτικών προϊόντων στη αγορά της Ρωσίας, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος του COVID-19 στην διατροφική επάρκεια και στην οικονομία της χώρας, υπέβαλα σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε ελληνικά αγροτικά προϊόντα όπως τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα βερίκοκα, η φράουλα, η κομπόστα ροδάκινου κλπ να επανέλθουν με ευνοϊκούς όρους στη ρωσική αγορά.

🔴 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: 1) Τον Υπουργό Εξωτερικών
2) Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
3) Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Άρση περιορισμών και δασμών κατά την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας»

Η Ρωσία σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος του COVID-19 στην διατροφική επάρκεια και στην οικονομία της χώρας, πρόκειται να προβεί σε προσωρινή άρση των περιορισμών και των δασμών στις εισαγωγές μιας σειράς βασικών αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος πρωθυπουργός, έκανε λόγο για άνοιγμα «πράσινων διαδρόμων» για συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία θα εισαχθούν στη Χώρα με μηδενικούς δασμούς.

Ανάμεσα στα προϊόντα που πρόκειται να εισαχθούν στην επικράτεια της Ρωσίας χωρίς δασμούς φαίνεται να περιλαμβάνονται το βοδινό και το αρνίσιο κρέας, το γάλα, το κοτόπουλο, τα αβγά, το αλεύρι, τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το καρότο και τα μήλα, προϊόντα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «κοινωνικά απαραίτητα» από κυβερνητικό διάταγμα του 2010.

Φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά ελληνικά προϊόντα όπως τα νωπά οπωροκηπευτικά τα οποία υφίστανται συνολική απαγόρευση εισαγωγής στη ρωσική αγορά από το 2014 (λόγω του ρωσικού εμπάργκο) όσο και η κομπόστα ροδάκινου η οποία εισάγεται μεν στη ρωσική αγορά αλλά με δασμό 18%, δεν πρόκειται να επωφεληθούν αυτής της ευνοϊκής κατάστασης.

Οι μηδενικοί δασμοί στην κονσέρβα ροδάκινου θα μπορούσαν την παρούσα στιγμή, να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία αύξησης των πωλήσεων ενός προϊόντος που πολύ πρόσφατα επλήγη με επιπρόσθετο δασμό 25% κατά την εισαγωγή του στην αγορά των ΗΠΑ. Επιπλέον, η δυνατότητα εισαγωγής στη ρωσική αγορά, νωπών οπωροκηπευτικών με μηδενικούς δασμούς θα αποτελέσει διέξοδο εμπορίας για αρκετά ελληνικά προϊόντα όπως πχ τα κηπευτικά, τα νωπά οπωροκηπευτικά όπως το ροδάκινο, το κεράσι, το βερίκοκο, η φράουλα κλπ που την παρούσα περίοδο αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα διάθεσης λόγω των περιορισμών από την πανδημία του κορονοϊού.

Επιπλέον, πληθαίνουν οι φωνές φορέων των αγροτών που ζητούν να τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας η επανεξέταση του ρωσικού εμπάργκο, η άρση του οποίου υπό το βάρος της πανδημίας του κορονοϊού θα μπορούσε να αποτελέσει μία διέξοδο για τις εξαγωγές ελληνικών νωπών αγροτικών προϊόντων.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1. Ποιες είναι οι ενέργειες που πρόκειται να αναλάβετε ώστε η κομπόστα ροδάκινου αλλά και άλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να συμπεριληφθούν στη λίστα που δημιουργείται αυτή την περίοδο στη Ρωσία προκειμένου στη συνέχεια να εισάγονται στη ρωσική αγορά χωρίς δασμούς;

2. Προτίθεστε να ζητήσετε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη στοχευμένη άρση τουλάχιστον μέρους του ρωσικού εμπάργκο, ώστε να ξανανοίξει αυτός ο σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα (ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα κλπ);

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*