Τζάκρη: Η διασφάλιση της διαθεσιμότητας των εργατών γης, είναι απαραίτητη για τη διαχείριση και συγκομιδή των αγροτικών καλλιεργειών

tzakri ergates gis

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας λόγω της πανδημίας COVID 19, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τη δραματική μείωση των εξαγωγών, την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης στα απολύτως απαραίτητα και την κατάρρευση των τιμών παραγωγού.

Σύντομα ξεκινά η συγκομιδή πολύ σημαντικών αγροτικών προϊόντων στο Νομό Πέλλας (κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα κλπ).
Οι περιορισμοί στη μετακίνηση των εργατών γης που απασχολούνται στις εποχικές εργασίες παραγωγής θα οδηγήσουν σε επιπλέον απώλειες παραγωγής, αφού υπάρχει ο κίνδυνος, μεγάλο μέρος των καρπών να παραμείνει στα δένδρα και να μην συγκομιστεί.

Επισημαίνω ότι:

-Η έγκαιρη και ασφαλής εκτέλεση των αγροτικών εργασιών είναι ζήτημα επιβίωσης για τους αγρότες της χώρας.

-Η συνέχιση της παραγωγής είναι κομβικής σημασίας για την κοινωνία και την Εθνική Οικονομία.

-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές, για τη θέσπιση ειδικής διαδικασίας για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των μεθοριακών και εποχιακών εργαζομένων.

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλή και ασφαλή μετακίνηση και απασχόληση των εργατών γης, για τις αγροτικές εργασίες αυτής της περιόδου με ιδιαίτερη στόχευση τις περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατών, με ταυτόχρονη πρόβλεψη για την προστασία της υγείας του υπόλοιπου πληθυσμού.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*