Τζάκρη: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρνείται να ενισχύσει την τιμή του βαμβακιού

tzakri koronoios

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρνείται να ενισχύσει την τιμή του βαμβακιού

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτησή μου με θέμα την «Ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του προϊόντος λόγω της πανδημίας COVID-19», την οποία καταθέσαμε με 23 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση που στις ευρωπαϊκές αγροδιατροφικές αγορές συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού.

Οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται σε δυσμενή θέση στην οποία οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς με την τιμή του προϊόντος να μην φτάνει ούτε καν τα 40 λεπτά το κιλό όταν η χρηματιστηριακή ξεπερνά τα 80 λεπτά.

Σημειώνοντας, την πρόθεση του προηγούμενου Υπουργού κ. Βορίδη να ενισχύσει το προϊόν ανέφερα ότι αυτό στάθηκε αφορμή να παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια από μέρους των εκκοκκιστών διαμορφώνοντας την τιμή σε χαμηλό επίπεδο (αφού προγραμματίζονταν ενισχύσεις στους βαμβακοπαραγωγούς).

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος αδυνατεί να είναι η πλατφόρμα συνεννόησης ανάμεσα στους βαμβακοπαραγωγούς και τους εκκοκκιστές ώστε να διαμορφωθεί μια κατάσταση win-win.

Από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η βαμβακοκαλλιέργεια για το Υπουργείο και την ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι η καλλιέργεια λαμβάνει ήδη ενωσιακές ενισχύσεις (συνδεδεμένη ενίσχυση, βασική ενίσχυση) και θεωρώντας ότι οι ενισχύσεις αυτές είναι ικανοποιητικές, το Υπουργείο δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιπλέον ενισχύσεις στους βαμβακοπαραγωγούς λόγω της πανδημίας.

Εκ μέρους του Υφυπουργού δε, σημειώθηκε ότι ουδέποτε εκ μέρους του Υπουργείου υπήρξε πρόθεση ή οποιαδήποτε συζήτηση ή ανακοίνωση για ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών εξαιτίας της πανδημίας.

https://www.facebook.com/TheodoraTzakri/videos/468350234190121

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*