Πώς προετοιμάζεται η Χαμάς για τη «μητέρα των μαχών» σύμφωνα με το Economist

Η Χαμάς αναμένει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα και προετοιμάζει τον πληθυσμό της Γάζας για όσα θα ακολουθήσουν. Γι΄αυτήν θα πρόκειται τη «μητέρα των μαχών της». «Είτε πεθαίνουμε αργά είτε πεθαίνουμε παίρνοντας μαζί μας τις δυνάμεις κατοχής», λέει στέλεχος της Χαμάς αναφερόμενος στο Ισραήλ. Η ακραία, ισλαμιστική οργάνωση των Παλαιστινίων υποστηρίζει ότι οι συνθήκες την ευνοούν. Ύστερα από πολλούς πολέμους, οι δυνάμεις της είναι πιο σκληραγωγημένες και καλύτερα εξοπλισμένες από ποτέ. Σε μια σύγκρουση με το Ισραήλ το 2014 οι ταξιαρχίες της συνέχισαν να μάχονται για 50 ημέρες.

Η ισραηλινή αεροπορία πλήττει τη Χαμάς, αλλά η οργάνωση πιστεύει ότι ο κατάλογος των στόχων του Ισραήλ είναι περιορισμένος. Η παλαιστινιακή οργάνωση πιστεύει επίσης ότι η λήψη αποφάσεων του Ισραήλ επηρεάζεται από εσωτερικές πολιτικές διαμάχες και ότι το εβραϊκό κράτος μπορεί να δυσκολευτεί να κερδίσει έναν χερσαίο πόλεμο. Η Χαμάς θεωρεί πως οι μάχες στην πυκνοκατοικημένη λωρίδα θα έχουν ένα υψηλό ανθρωπιστικό τίμημα που θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον του Ισραήλ.

Επιπλέον, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, η Χαμάς έχει τη δικλείδα ασφαλείας των τουλάχιστον 100 Ισραηλινών ομήρων που θα κινδυνεύσουν άμεσα σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης και σκοπεύει να τους χρησιμοποιήσει ως χαρτί σε διαπραγματεύσεις για μαζική απελευθέρωση εγκλείστων Παλαιστινίων μαχητών.

Στο παρελθόν οι μαχητές της Χαμάς έχουν ανταλλάξει έναν Ισραηλινό αιχμάλωτο για 100 Παλαιστινίους, και δεν αποκλείεται τώρα να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το… τιμολόγιό τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Economist.

Μουσουλμανική εξέγερση

Οι ισλαμιστές επιδιώκουν επίσης να αλλάξουν τα πράγματα πολύ πέρα από τη Γάζα. «Θέλουμε να πυροδοτήσουμε εξέγερση» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς, που στρέφεται τόσο κατά του Μαχμούντ Αμπάς, του άρρωστου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, όσο και του Ισραήλ, που υποστηρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή. Η Χαμάς στοχεύει επίσης να επαναφέρει το ζήτημα της Παλαιστίνης στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Μέσης Ανατολής.

Όσοι επισκέπτονται τώρα τους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, αναφέρουν μια ατμόσφαιρα γιορτής. Στη δεύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια, ένας αστυνομικός σκότωσε δύο Ισραηλινούς τουρίστες. Και η Χαμάς ελπίζει να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση κάνοντας έκκληση για βοήθεια από άλλα μέλη του «άξονα αντίστασης», όπως το Ιράν και οι δορυφόροι του στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και το τμήμα της Υεμένης που διοικείται από τους Χούτι.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές ότι τα άλλα μέλη αυτού του άξονα θα είναι ενθουσιώδη για τη συμμετοχή τους στον αγώνα, ούτε μπορεί να πει κανείς ότι η Χαμάς μπορεί να ταυτιστεί με το Ιράν. «Γνωρίζουμε ότι είμαστε ένα εργαλείο [του Ιράν]», λέει ο αξιωματούχος της Γάζας, σημειώνοντας ότι η Χαμάς και το Ιράν βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του χάσματος του Ισλάμ μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών. «Τελικά έχουμε απλώς ένα zawaj muta», έναν προσωρινό γάμο».

Πηγή: The Economist

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*