33 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας

Τριάντα τρία φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, επεσήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομβόι που έχει καταφέρει να εισέλθει μέχρι στιγμής στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία, από τις 21 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια, σημείωσε το Ocha.

«Αν και αυτή η αύξηση είναι καλοδεχούμενη, ένας πολύ μεγαλύτερος όγκος βοήθειας είναι απαραίτητος σε τακτική βάση προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης, περιλαμβανομένων των ταραχών», επεσήμανε η υπηρεσία στην τακτική της ενημέρωση για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η είσοδος επειγόντως καυσίμων ώστε να λειτουργήσει ο ιατρικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις υδροδότησης και υγιεινής είναι ιδιαίτερα απαραίτητη», συνέχισε η έκθεση.

Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, ισχυριζόμενο ότι θα τα εκμεταλλευθεί η Χαμάς προκειμένου να κατασκευάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 όταν ανήλθε στην εξουσία η Χαμάς, διακόπηκε μετά την αιματηρή επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ, η οποία κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Συνολικά 117 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν καταφέρει να εισέλθουν στη Γάζα από τις 21 Οκτωβρίου, διευκρίνισε ο Ocha, τα περισσότερα από τα οποία (70) μετέφεραν ιατρικά εφόδια. Τα 60 περιείχαν τρόφιμα και προϊόντα διατροφής και 13 νερό και εξοπλισμό υγιεινής.

Πριν την 7η Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακα εισέρχονταν περίπου 500 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια και άλλα εμπορεύματα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατ. άνθρωποι – εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισμένοι– έχουν καταστραφεί ολοσχερώς χιλιάδες κτίρια.

Προτού φτάσουν στη Ράφα τα φορτηγά επιθεωρούνται στο συνοριακό πέρασμα Νιτζάνα, μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Ράφα, επεσήμανε το Ocha.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «το Ισραήλ δεσμεύθηκε να τροποποιήσει τη διαδικασία ελέγχου ώστε να μπορούν να επιθεωρούνται 100 φορτηγά την ημέρα».

Πηγή ΑΜΠΕ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*