Η θέση υπέρ του Ισραήλ προκαλεί…. άγχος για αντίποινα εντός των συνόρων! στην Κυβέρνηση

Η πολεμική σύρραξη στην περιοχή της Γάζας τινάζει στον αέρα τις εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και θέτει νέες προκλήσεις και δημιουργεί….άγχος στην Ελληνική κυβέρνηση

Καθαρή η θέση της Ελλάδας υπέρ του Ισραήλ καθώς λίγες ώρες µετά την εισβολή της «Χαµάς» στο Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «καταδίκαζε σθεναρά» την επίθεση. «Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του στην αυτοάµυνα», δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώµη παρακολουθούσε εµβρόντητη τις αποτρόπαιες σκηνές της εισβολής.

Η κυβέρνηση πήρε καθαρή θέση, χωρίς αστερίσκους. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια η συνεργασία µε το Ισραήλ στον διπλωµατικό, ενεργειακό και αµυντικό τοµέα είναι εξαιρετικά στενή, ενώ σοβαρή ανάπτυξη είχε και ο τουρισµός ανάµεσα στις δύο χώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα, εξετάζει τρεις κρίσιμες παραμέτρους, µε δεδομένο ότι η σύρραξη στη Μέση Ανατολή θα κλιµακωθεί µε άγνωστο χρονικό ορίζοντα. Εκτός σχεδιασµού του Μαξίµου είναι οποιοδήποτε σενάριο εµπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό, ωστόσο, δεν σηµαίνει πως οι αµυντικοί σχεδιασµοί δεν πρέπει να λάβουν υπόψη ασύµµετρες απειλές και σενάρια επέκτασης της κρίσης.

Φόβοι για αντίποινα εντός συνόρων

Δεν είναι αδιάφορο το ότι η καθαρή θέση υπέρ του Ισραήλ κατά την εισβολή της «Χαµάς» µπορεί να προκαλέσει αντίποινα εντός των συνόρων… Ηδη η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό, την περασµένη Πέµπτη, σηµατοδότησε µια αυξηµένη επαγρύπνηση µε βάση τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέθηκε ζήτηµα προτεραιότητας στη διάσταση της ασφάλειας, εξωτερικής και εσωτερικής, µε έµφαση στη διαφύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Οι φόβοι εξάλλου για νέο κύµα µετανάστευσης µόνο αβάσιµοι δεν είναι.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιµο ζήτηµα είναι η αναβάθµιση των υποδοµών στον τοµέα της άµυνας και η επιχειρησιακή ετοιµότητα σε όλα τα επίπεδα. Ήδη από τα 8 C-130 που διαθέτει η Πολεµική Αεροπορία, µόλις τα 2 είναι άµεσα διαθέσιµα. Αυτές οι «γκρίζες ζώνες» µπαίνουν ήδη σε άµεση προτεραιότητα από το Μαξίµου προς επίλυση.

Οι φόβοι για το ενεργειακό

Μια άλλη παράµετρος -εξαιρετικά νευραλγικής σηµασίας για τη χώρα µας- αφορά το Ενεργειακό. Ποιος είναι ο φόβος για το χειρότερο σενάριο; Η εµπλοκή του Ιράν στο πλευρό της «Χαµάς» και η ενεργοποίηση των άλλων οργανώσεων -όπως της «Χεζµπολάχ»- σε µια ολοκληρωτική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Το Ιράν, µετά τη χαλάρωση των κυρώσεων από τη ∆ύση, είναι που τροφοδοτεί µε άφθονο πετρέλαιο τη διεθνή αγορά – και ο λόγος που οι τιµές του «µαύρου χρυσού» δεν ξεπερνούν το φράγµα των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Σε περίπτωση εµπλοκής του, όμως, είναι σίγουρο ότι το εµπάργκο θα επιβληθεί εκ νέου, µε αποτέλεσµα οι τιµές του πετρελαίου και του αερίου να εκτοξευθούν, προκαλώντας νέο σοκ στις αγορές.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*