
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ οι New York Times.
Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.
Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.
Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλουμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.
Το Ισραήλ δρα «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας», εκτιμά το Πεκίνο
Η δράση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς προχωρεί «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά» τους κατοίκους της Γάζας, υποστήριξε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν σήμερα.
«Η δράση του Ισραήλ προχώρησε πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και οι ηγέτες του οφείλουν να σταματήσουν «να τιμωρουν συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας προς το σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου του.
Εξάλλου ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την περιοχή εξαιτίας της κρίσης στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.
Ο κινέζος ειδικός απεσταλμένος Ζάι Τζουν δήλωσε στο CGTN ότι «θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με όλα τα μέρη προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, της προστασίας των αμάχων, της αποκλιμάκωσης και της προώθησης ειρηνευτικών συνομιλιών».
Τριακόσιοι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας χθες
Συνολικά 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 800 τραυματίστηκαν χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ πλήττει Παλαιστίνιους που προσπαθούν να φύγουν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνιοι οι οποίοι προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περνώντας από τομέα που ο ισραηλινός στρατός παρουσίαζε ως ασφαλή, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, δήλωσαν χθες Σάββατο αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία στον θύλακα.
Προχθές Παρασκευή εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, παρότρυνε πολίτες της Γάζας να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του μικροσκοπικού θύλακα, κατά μήκος του νερού του Ουάντι Γάζα, «για την ασφάλειά τους», προσθέτοντας πως δεν θα γίνονταν πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό εκεί πριν από τις 20:00.
Όμως αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στον τομέα αυτό, παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία Τύπου της Χαμάς, δεκάδες άμαχοι που προσπαθούσαν να καταφύγουν στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.
Χθες Σάββατο αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου είπε πως «φορτηγό που μετέφερε δεκάδες οικογένειες χτυπήθηκε κοντά στο Ουάντι Γάζα».
Όταν επικοινώνησε μαζί του το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την πληροφορία.
Το πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο αν οι θάνατοι οφείλονταν σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού.
Μπόρεσε να επιβεβαιώσει εικόνες που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αντιστοιχούν σε κατηγορίες αυτοπτών μαρτύρων την Παρασκευή, αλλά όχι να επιβεβαιώσει ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε ισραηλινά πυρά.
«Δυο οχήματα χτυπήθηκαν κοντά σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας», ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της Χαμάς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε σε δημοσιογράφους χθες Σάββατο πως ο στρατός λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων.
Η Χαμάς ανέφερε χθες Σάββατο ότι «70 μάρτυρες» και 200 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, καταμετρήθηκαν σε «σφαγή του Ισραήλ» με στόχο οικογένειες εκτοπισμένων, «έγκλημα μίσους».
Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά.
Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.
Τουλάχιστον 5 τραυματίες στο αεροπορικό πλήγμα «του Ισραήλ» στο Χαλέπι της Συρίας
Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα έβαλε στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, με τον πρώτο απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για πέντε τραυματίες, έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγα 24ωρα έπειτα από πανομοιότυπες επιδρομές με στόχους το ίδιο αεροδρόμιο και αυτό της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού.
«Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ από την κατεύθυνση της θάλασσας έπληξε το αεροδρόμιο του Χαλεπιού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Δεν διευκρίνισε αν οι πέντε τραυματίες είναι στρατιωτικοί ή άμαχοι.
Συριακά κρατικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν το πλήγμα, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για «ισραηλινή επίθεση με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι».
Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως «περί τις 23:35 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, προκαλώντας υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο και θέτοντάς το εκτός λειτουργίας».
Παράλληλα το υπουργείο κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», αναφερόμενο στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Την Πέμπτη, είχαν ήδη καταγραφεί ισραηλινές επιδρομές εναντίον του ίδιου αεροδρομίου και αυτού της Δαμασκού, θέτοντάς τα προσωρινά εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με συριακά επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Τα χθεσινά πλήγματα έγιναν λίγες ώρες αφού το αεροδρόμιο στο Χαλέπι άνοιξε ξανά, θέτοντάς το εκ νέου εκτός λειτουργίας, τόνισε νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα αποτελέσματα της επιδρομής βρίσκονται στο στάδιο της «αποτίμησης», ανέφερε από την πλευρά του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον της Συρίας από το υψίπεδο του Γκολάν, ανταποδίδοντας «πυρά» εναντίον της περιοχής, που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη συριακή επικράτεια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011.
Η αεροπορία του βάζει κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχους της Δαμασκού και ορκισμένους εχθρούς του Ισραήλ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού.
Τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού έχουν βομβαρδιστεί επανειλημμένα.
Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει τα πλήγματα που εξαπολύει στη Συρία δημόσια, πάντως διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει τα ερείσματά του προ των πυλών του.
Πηγή ΑΜΠΕ
Κάντε το πρώτο σχόλιο