Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Ογκολογικοί ασθενείς αλλάζουν γιατρό κάθε μήνα!

Δεν έχουν τέλος τα μεγάλα κενά και οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι δομές υγείας στην Π.Ε. Πέλλας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα οι ασθενείς με τις οικογένειες τους να έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα.

Σωματεία, φορείς και κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν τη Δευτέρα διαμαρτυρία – κινητοποίηση, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση των δομών και απαιτώντας δομές υγείας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, και αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, σημειώνουν ότι το κλείσιμο της ΜΕΘ του δύο χρόνια νωρίτερα, ακολουθεί η αναστολή των τακτικών του χειρουργείων. «Οι δύο μόλις αναισθησιολόγοι που υπηρετούν στο αναισθησιολογικό τμήμα υποχρεώνονται να πραγματοποιούν 15 εξοντωτικές εφημερίες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πραγματοποίηση των προγραμματισμένων χειρουργείων. Μάλιστα οι λίστες αναμονής για επεμβάσεις έχουν παγώσει με τους ασθενείς, όσους μπορούν οικονομικά, να αναγκάζονται να απευθύνονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας» αναφέρουν οι δύο βουλευτές. Σημειώνουν επίσης ότι ο ακτινολόγος του Νοσοκομείου πραγματοποιεί 15-17 εφημερίες κάθε μήνα εξαιτίας της υποστελέχωσης του τμήματος, ενώ τμήματα του Νοσοκομείου όπως η μαιευτική, η παθολογική, βρίσκονται εδώ και καιρό σε οριακή κατάσταση, με το νοσηλευτικό προσωπικό να είναι κι αυτό εξουθενωμένο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, με την παθολογική κλινική να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, καθώς λειτουργεί με ένα μόνο παθολόγο πλέον, αφού μία ακόμη παθολόγος υποχρεώθηκε σε παραίτηση μη αντέχοντας τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και το συστηματικό μπάλωμα των χρόνιων προβλημάτων υποστελέχωσης της κλινικής. Ως λύση στην κατάσταση αυτή, γιατροί άλλων ειδικοτήτων πιέζονται να κάνουν τον παθολόγο στα επείγοντα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς. Το πρόγραμμα του ακτινολογικού τμήματος, συνεχίζει να καλύπτεται όπως – όπως με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από άλλες δημόσιες μονάδες υγείας λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Το ογκολογικό ιατρείο, το οποίο ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία και το μεράκι των γιατρών του νοσοκομείου, παραμένει χωρίς μόνιμο ογκολόγο, αφού οι δύο ογκολόγοι του Νοσοκομείου οδηγήθηκαν σε παραίτηση, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Λειτουργεί με κυκλική μετακίνηση ογκολόγων από Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια οι ογκολογικοί ασθενείς αλλάζουν γιατρό κάθε μήνα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντιμετώπιση της ασθένειας τους.

Μάλιστα η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας είχε ήδη καταγγείλει από τον Σεπτέμβριο του 2021 τον κίνδυνο που διέτρεχε το ογκολογικό ιατρείο, ζητώντας να στελεχωθεί με τρεις μονίμους παθολόγους – ογκολόγους, την ένταξη του στον οργανισμό του Νοσοκομείου, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τις θεραπείες, κατάλληλες υποδομές και μέσα.

Τέλος στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, το 55% με 65% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού παραμένει κενό, στοιχείο που αναδεικνύει και τις δυσκολίες στην λειτουργία των Κέντρων Υγείας, των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτά αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών που εξυπηρετούν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
– Την πλήρη κάλυψη των δημόσιων δομών Υγείας στην Π.Ε. Πέλλας, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.
– Την άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, πλήρως στελεχωμένης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και όλη την υποδομή.
– Την άμεση ένταξη του ογκολογικού ιατρείου στον οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, την στελέχωση του με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για τις θεραπείες και τις κατάλληλες υποδομές και μέσα.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*