Αγροτική γη: Πώς κυμάνθηκαν οι τιμές αγοράς αγροκτημάτων, δείτε τις τιμές στην Πέλλα

xrimata-agrotes-xorafi

Μεγαλύτερη δυναμική ως επένδυση φαίνεται ότι αποκτά η αγροτική γη, με τους μεσαίους και μεγάλους αγρότες να στρέφονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην αγορά της, σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι δείχνουν ενδιαφέρον να αγοράσουν αγροτική γη, είτε για να αυξήσουν τα στρέμματα των καλλιεργειών τους, είτε ακόμα και να προχωρήσουν σε νέες, όπως για παράδειγμα να παράξουν τις δικές τους ζωοτροφές, προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, τόσο η αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων τον τελευταίο χρόνο όσο και ο φόβος για μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, οδήγησε αρκετούς μεγάλους παραγωγούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, να αποκτήσουν ακόμα περισσότερα στρέμματα, αν και έχουν ήδη στην κατοχή τους εκατοντάδες στρέμματα.

Τα ποτιστικά και οι ελαιώνες

Έντονες διακυμάνσεις ανάλογα και με το είδος του αγροτεμαχίου για παράδειγμα αν είναι ποτιστικό, καλλιεργήσιμο, ή αν είναι ένας ελαιώνας παρουσιάζουν οι τιμές πώλησης της αγροτικής γης από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Τα πιο ακριβά χωράφια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2022 που περιλαμβάνονται σε έρευνα, βρίσκονται στην Αργολίδα και την Κορινθία, με τα ποτιστικά να «πιάνουν» ακόμα και τις 10.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για αγροτεμάχια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, τα αντίστοιχα ποτιστικά κτήματα σε άλλες περιοχές της χώρας ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ/στρέμμα και φτάνουν τις 3.000 ευρώ το στρέμμα. Για παράδειγμα, στη Λάρισα οι τιμές πώλησης ποτιστικών αγροτεμαχίων κυμαίνονται από 1.500 έως 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα νεόφυτα περιβόλια φτάνουν έως και τις 5.000 ευρώ το στρέμμα.

Στη Μεσσηνία και στη Λακωνία πωλούνται έως και 10.000 ευρώ/στρέμμα τα αγροτεμάχια με ελιές, ενώ στην Αργολίδα οι τιμές στα χωράφια με ελιές διαμορφώνονται από 2.500 έως και 6.000 ευρώ το στρέμμα.

Στη Ναυπακτία τα ποτιστικά χωράφια κυμαίνονται από 1.500 έως 2.500 ευρώ το στρέμμα, οι ελιές έως 5.000 ευρώ και τα ξερικά από 500 έως 1.200 ευρώ/στρέμμα.

Τα ξερικά χωράφια κυμαίνονται από 100 ευρώ/στρέμμα στη Θράκη έως 1.300 ευρώ/στρέμμα στη Λάρισα.

Από 1.000 έως 1.200 ευρώ το στρέμμα πωλούνται τα χέρσα χωράφια με αγριόχορτα στη Θράκη. Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές πώλησης αγροτικής γης κοντά στη Θράκη κινούνται ανοδικά.

Πηγή

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*