ΥπΑΑT: Άμεσα ξεκινούν οι καταγραφές των ζημιών στις καλλιέργειες 12 νόμων της χώρας. Η Πέλλα εκτός.

ypourgeio agrotikis anaptixis

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές από την ξαφνική κακοκαιρία που χτυπάει την χώρα από το απόγευμα της Τετάρτης και αναμένεται να επηρεάσει και ακολούθως τη χώρα μας παραχώρησε η νέα πολιτική ηγεσία στο ΥπΑΑΤ. Ο υπουργός, κ. Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι «υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο και ηρτημένη παραγωγή, σε 12 συνολικά περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, αλλά ήδη τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, με εκτιμητές γεωπόνους και επιθεωρητές έχουν βγει στα χωράφια, για να ξεκινήσει η καταγραφή και μετέπειτα οι δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις». Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη «προτεραιότητα στις αποζημιώσεις θα έχουν οι παραγωγοί με προϊόντα που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής ή κοντά σε αυτό».

«Από την πρώτη στιγμή που είδαμε τα φαινόμενα αυτά, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Φάνη Κουρεμπέ, ζητώντας του άμεσα να πάνε κλιμάκια επιθεωρητών και ελεγκτών σε όλες τις πληγείσες περιοχές για να διαπιστώσουν και να καταγράψουν τις ζημίες προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων προτού ακόμα παρέλθουν οι νόμιμες ημερομηνίες για την δήλωση των παραγωγών», τόνισε στην δήλωσή του ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Φάνη Κουρεμπέ.

Σύμφωνα με την εικόνα που έδωσε ο υπουργός και οι επίσης παριστάμενοι υφυπουργοί, Κώστας Σκρέκας και Φωτεινή Αραμπατζή, οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλες, αλλά οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ ήδη επισκέπτονται τους πληγέντες.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα και έντονη βροχόπτωση υπάρχουν ανά περιοχή και καλλιέργεια ως εξής:

Έβρος: ελιές, βαμβάκια, οπωροφόρα

Ροδόπη: βαμβάκια, καπνά, ακτινίδια, κηπευτικά

Καβάλα: αροτραία

Χαλκιδικη: ελιές, αμπέλια, κηπευτικά θερμοκηπιακά

Θεσσαλονίκη: αμπέλια, αροτραία

Ημαθία: οπωροφόρα

Πιερία: οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά

Λάρισα: οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά

Φλώρινα: οπωροφόρα, φασόλια

Μαγνησία: οπωροφόρα, ελιές

Καρδίτσα: αροτραία

Βοιωτία: κρεμμύδια, βαμβάκια

Ειδικότερα για τη Χαλκιδική που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έχει μεταβεί από την Θεσσαλονίκη εκεί ώστε να κινηθεί η διαδικασία καταγραφής, δηλώσεων και αποζημιώσεων, τόσο για το φυτικό κεφάλαιο, όσο και την ηρτημένη εσοδεία.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ από το μεσημέρι της Τετάρτης (10/7/2019), κατ’ εντολή του Υπουργού Μάκη Βορίδη, προκειμένου να καταγραφεί το σύνολο των ζημιών στις καλλιέργειες των περιοχών οι οποίες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, είχε διαρκή ενημέρωση, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για την πορεία των καιρικών φαινομένων ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές τον πληροφορούσε για τις ζημιές οι οποίες προκαλούνταν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός και οι Υφυπουργοί, Κώστας Σκρέκας και Φωτεινή Αραμπατζή ενημέρωσαν εκτάκτως τους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Πέμπτης: «Από την πρώτη στιγμή, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και του ζήτησα άμεσα να μεταβούν σε όλες τις πληγείσες περιοχές, κλιμάκια επιθεωρητών και ελεγκτών, οι οποίοι θα διαπιστώσουν τις ζημιές και θα προχωρήσουν στην καταγραφή για την άμεση διαδικασία της αποζημιώσεως, προτού εκπνεύσουν οι νόμιμες προθεσμίες για τις δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί. Η νόμιμη προθεσμία για την δήλωση ζημίας είναι 15νθήμερη και θέλουμε να γίνει άμεσα η διαδικασία της καταγραφής. Έχω ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Κουρεμπέ για τις ενέργειες του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με μέλη κλιμακίων σε πληγείσες περιοχές ώστε να αποκτήσει προσωπική εικόνα της κατάστασης και πρόσθεσε: «Έχουν παρατηρηθεί μεγάλες ζημιές από το χαλάζι, την ανεμοθύελλα και τις βροχοπτώσεις στις παρακάτω περιφερειακές ενότητες: 

Έβρου σε ελιές, βαμβάκι και οπωροφόρα,
Ροδόπης σε βαμβάκι, καπνά, ακτινίδια και οπωροκηπευτικά,
Καβάλας σε αροτραίες εκτάσεις,
Χαλκιδικής σε ελιές, αμπέλια και θερμοκήπια κηπευτικών,
Θεσσαλονίκης σε αμπέλια και αροτραίες καλλιέργειες,
Ημαθίας σε οπωροφόρα
Πιερίας σε οπωροφόρα, κηπευτικά και καπνά
Λάρισας σε οπωροφόρα, καπνά και βαμβάκι
Φλώρινας σε φασόλια και οπωροφόρα
Μαγνησίας σε οπωροφόρα και ελιές
Καρδίτσας σε αροτραίες καλλιέργειες και
Βοιωτίας σε κρεμμύδια και βαμβάκι».


Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης τόνισε: «Έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφού επλήγη από ανεμοθύελλα με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Κλιμάκιο στελεχών του υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την προϊσταμένη, βρίσκεται από το πρωί (σ.σ.: Πέμπτη 11/7/19) στις πληγείσες περιοχές. Έχουν άμεση εικόνα του είδους και του ύψους των ζημιών και έχουν ενημερώσει τους ασφαλισμένους και τους φορείς που τους εκπροσωπούν, για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν». 

Επιπροσθέτως ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι «εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα αρχίσουν άμεσα με προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής ενώ θα υπάρξει νέα ενημέρωση μόλις έχουμε ακριβέστερη εικόνα για το ύψος και την έκταση των ζημιών» για να καταλήξει: «Το αποζημιωτικό κομμάτι που ενδιαφέρει άμεσα έχει λειτουργήσει και έχει κινηθεί ο σχετικός μηχανισμός της καταγραφής».

Πηγή: agrotypos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*