Ξεκινούν τα χειρουργεία σε Δημόσια νοσοκομεία σε αμοιβή που θα πληρώνουν οι ασθενείς

nosokomeio_edessa

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά τα Απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόκειται για τα ιδιωτικά χειρουργεία ουσιαστικά που θα μπορούν να γίνονται μέσα στο ΕΣΥ από τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι οποίοι θα αμείβονται ξεχωριστά από χρήματα που θα καταβάλουν οι ίδιοι οι ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τον Ιανουάριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τις αμοιβές και το σύστημα που θα ακολουθηθεί μέσα στα νοσοκομεία, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του στο ΕΣΥ. Αναμένεται πάντως να εφαρμοσθεί πιλοτικά σε 4-5 νοσοκομεία ώστε να διαπιστωθούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Να υπενθυμιστεί ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει το ιδιωτικό έργο και τα απογευματινά χειρουργεία με αμοιβές από τους ασθενείς, είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον περιβόητο νόμο Γκάγκα και είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους όπως λένε οι ίδιες πηγές του ethnos.gr αναμένεται εντός του Ιανουαρίου να εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για το πως ακριβώς θα αμείβονται από το σύστημα οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα χειρουργούν ιδιωτικά το απόγευμα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, πώς θα απασχολείται το υπόλοιπο προσωπικό καθώς και το ποσοστό που θα λαμβάνει το δημόσιο νοσοκομείο για τις υποδομές που θα διαθέτει.

Τα απογευματινά χειρουργεία πάντως θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι έτσι θα μπορούν νόμιμα οι νοσοκομειακοί γιατροί να εισπράττουν περισσότερα χρήματα άρα να αυξήσουν τις αμοιβές τους από το ΕΣΥ και να μην αποχωρήσουν για τον ιδιωτικό τομέα.

Τα αγκάθια

Ωστόσο, οι δυσκολίες για τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολλές, καθώς υπάρχουν τεχνικά ζητήματα. Για παράδειγμα, αποτελεί ερώτημα που θα νοσηλεύονται οι χειρουργημένοι ασθενείς, με δεδομένο ότι στα μεγάλα νοσοκομεία υπάρχει πληρότητα 100% και μάλιστα τοποθετούνται και ράντζα, αλλά και ποιος θα ελέγχει τους γιατρούς εάν θα παραμελούν τα δωρεάν πρωινά χειρουργεία.

Γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να λειτουργήσουν πιλοτικά σε 4-5 νοσοκομεία και για επεμβάσεις πιο απλές που δε χρειάζονται μεγάλο χρόνο νοσηλείας.

Πηγή ethnos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*