Τζάκρη:«Ανοιχτό» παραμένει ακόμη το θέμα της ένταξης του έργου της κατασκευής σύγχρονου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (video)

tzakri ergazomenoi

«Ανοιχτό» παραμένει ακόμη το θέμα της ένταξης του έργου της κατασκευής σύγχρονου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής μου με θέμα την «Ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, τόνισα ξανά τη μεγάλη ανάγκη ανέγερσης ενός νέου, σύγχρονου κτιρίου επισημαίνοντας την ακατάλληλη μέχρι σήμερα στέγαση του σχολείου σε λυόμενες κατασκευές με πάνελ αλουμινίου στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου, που δεν καλύπτουν το βασικό σκοπό ίδρυσης του Σχολείου, που είναι κατά κύριο λόγο η προαγωγή της μουσικής παιδείας, αλλά και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των 150 μαθητών που φοιτούν σ’ αυτό προερχόμενοι από την ευρύτερη περιοχή.

https://www.facebook.com/TheodoraTzakri/videos/429907428434265

Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η πολιτική βούληση να ενταχθεί στην δέσμη των σχολείων που θα ανεγείρονταν στην Κεντρική Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ, ωστόσο η καθυστέρηση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου εκ μέρους του Δήμου Πέλλας ακύρωσε τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει και τελικά το έργο δεν εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Επειδή είναι ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει «χτες», ρώτησα την Υπουργό Παιδείας:

Για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της ανέγερσης του νέου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και

Για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ κ.λπ.) που πρόκειται να ενταχθεί η ανέγερσή του.Από την πλευρά της, η Υφυπουργός κ. Μακρή, αναφέρθηκε στην Απόφαση 198642/Α2/13.12.2019 με την οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το Κτιριολογικό Πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών δυναμικότητας 200 μαθητών, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο συμφωνεί με αυτή την ανάγκη και ότι η πολιτική βούληση είναι να ανεγερθεί ένα νέο σύγχρονο κτήριο.

Σημείωσε όμως ότι ο Δήμος Πέλλας (που κατά το Υπουργείο θεωρείται ως ο αρμόδιος φορέας για την κατασκευή του έργου) έχει καταθέσει τεχνικό δελτίο για την ένταξη του έργου αυτού στο Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, το οποίο απορρίφθηκε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο Δήμος Πέλλας έχει αιτηθεί την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το έχει συμπεριλάβει στη νέα (δεύτερη) λίστα των 17 σχολείων που θα ανεγερθούν στην Κεντρική Μακεδονία με ΣΔΙΤ στο μέλλον.

Επισημαίνεται όμως ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκαν από τη Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ τα 17 Σχολεία που το 2018 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν εγκριθεί προς κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ (πρώτη λίστα ΣΔΙΤ), στην οποία δεν είχε ενταχθεί το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών εξαιτίας της μη τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου από τον Δήμο Πέλλας που όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Μακρή, επειδή το κράτος έχει συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει στην κατασκευή τους.

Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των σχολείων της πρώτης λίστας ΣΔΙΤ, των οποίων φορέας υλοποίησης ορίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ η ΚΤΥΠ Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και όχι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών είναι κατά μέσο όρο 3 χρόνια για την κατασκευή και 1 χρόνος η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης (αναδόχου).

Σε σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Πέλλας αναφέρεται «ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το κτιριολογικό πρόγραμμα για το Μουσικό Σχολείο και ότι το έργο επρόκειτο να δρομολογηθεί προς κατασκευή από τον Ιούνιο 2020, ενώ … την Άνοιξη του 2021 αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την προκήρυξη … το επόμενο καλοκαίρι θα αναδειχθεί ανάδοχος και το φθινόπωρο του 2021 θα υπογραφούν οι συμβάσεις, με στόχο την κατασκευή της σχολικής μονάδας να αρχίσει στις αρχές του 2022».

Σύμφωνα όμως με αυτά που είπε η υφυπουργός Παιδείας απαντώντας στην επίκαιρη ερώτησή μου, προς το παρόν το έργο δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης κατασκευής του έργου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*