Τζάκρη: Υλοποιείται η εγκεκριμένη με την από 2-4-2019 συμφωνία για τη συνοριακή πύλη – τελωνείο βορείως των Προμάχων

tzakri promahous

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, συμμετέχει ενεργά, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, στην προσπάθεια υλοποίησης της συνοριακής πύλης – τελωνείου βορείως των Προμάχων.

Η εγκατάσταση νέου συνοριακού σημείου διέλευσης – τελωνείου ανάμεσα στις δύο χώρες, το οποίο θα συνδέει τους Προμάχους και το Μάιντεν αποτέλεσε αντικείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που υπογράφηκε στα Σκόπια στις 2-4-2019.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας υπέγραψε την 23η Ιανουαρίου του 2020 υπουργική απόφαση με την οποία όρισε τα 9 μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διμερούς Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που προβλέπεται από το άρθρο 3 της ως άνω συμφωνίας, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του νόμου 4615/2019, η οποία απαρτίζεται από ίσο αριθμό αντιπροσώπων για κάθε μέρος. Έργο της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποτελεί η υλοποίηση της κατασκευής και της σύστασης ενός νέου συνοριακού σημείου διέλευσης, καθώς και οδικής αρτηρίας που θα συνδέει τους Προμάχους και το Μάιντεν.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Δένδιας την κ. Τζάκρη, τις επόμενες ημέρες επίκειται η πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το θέμα αυτό, οι συνεδριάσεις της οποίας θα διεξάγονται εναλλάξ στις δύο χώρες.

Μετά την εξέλιξη αυτή η κ. Τζάκρη έκανε την εξής δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκα με πάθος τη δημιουργία συνοριακής πύλης – τελωνείου βορείως των Προμάχων. Αισθάνομαι δικαιωμένη όχι μόνο γιατί αυτή η συνοριακή πύλη θα απογειώσει αναπτυξιακά την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αλλά και γιατί ωφελεί συνολικά την Ελλάδα. Και είναι μια ακόμη απόδειξη της εθνικής αναγκαιότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών που συμμερίζεται και η σημερινή κυβέρνηση.

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Διότι για να αποκτήσει λειτουργικότητα αυτή η συνοριακή πύλη και να επιφέρει τα προσδοκώμενα, πρέπει να υλοποιηθεί ένα πλέγμα οδικών και κτιριακών υποδομών, την υλοποίηση των οποίων ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την με αριθ. πρωτ. 70717/1-4-2019 απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη με θέμα «Έγκριση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης της εταιρείας με την επωνυμία “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.” που αφορά στη διενέργεια διαγωνισμών για την εκτέλεση μελετών και την εκτέλεση έργων με χρήση ιδίων ταμειακών διαθεσίμων» σύμφωνα με την οποία τόσο η μελέτη του έργου, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, όσο και η κατασκευή του, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ περίπου, εντάχθηκε υπό στοιχείο 4 στην παραπάνω απόφαση να χρηματοδοτηθεί από τα διαθέσιμα της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.». Να σημειωθεί επίσης ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» η προκαταρκτική μελέτη για την οριστικοποίηση της όδευσης της νέας συνοριακής διάβασης Πρόμαχοι – Majden.

Πλέον πρέπει και τα υπόλοιπα Υπουργεία που εμπλέκονται στην υλοποίηση και την λειτουργία της συνοριακής πύλης – τελωνείου (Υπουργείο Υποδομών, Οικονομικών κ.λπ.) να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και να σπεύσουν να υποστηρίξουν έμπρακτα την πρωτοβουλία του κ. Δένδια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*