Τζάκρη: Στην εκδήλωση «Βία και Σεξουαλική Παρενόχληση στην Εργασία», του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής Ν. Πέλλας

tzakri

Σήμερα συμμετείχα στην εκδήλωση «Βία και Σεξουαλική Παρενόχληση στην Εργασία», του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής Ν. Πέλλας

Η βία και η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, είναι φαινόμενα τόσο παλιά όσο οι ίδιοι οι χώροι εργασίας.

Όπως βλέπουμε τελευταία, υπάρχει ένα τεράστιο κύμα περιστατικών εκδήλωσης παρενοχλητικών συμπεριφορών σε βάρους των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, από πανεπιστήμια μέχρι γραφεία πολυεθνικών και από θέατρα μέχρι δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτό το μεγάλο πρόβλημα χρονίζει και απειλεί καθημερινά πολλούς εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, με τον κατάλογο των θυμάτων να αυξάνεται κατακόρυφα.

Ακούγεται σχεδόν αυτονόητο αλλά δεν είναι και για αυτό θα επαναλάβω ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση οποιασδήποτε εξουσίας από οποιονδήποτε κατέχει μια θέση ισχύος.

Η τιμή και η υπόληψη κάθε ανθρώπου είναι ιερή και αδιαμφισβήτητη. Υπάρχει αυτή την στιγμή μια καταδίκη ομόθυμη κάθε συμπεριφοράς κατάχρησης θέσης ή εξουσίας σε όλα τα πεδία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Με αφορμή την υπόθεση της κυρίας Μπεκατώρου έσπασε ένα απόστημα, επειδή είναι μια επώνυμη γυναίκα. Αποδείχτηκε ότι θέματα, τα οποία τα βλέπαμε σε ταινίες ή θεωρούσαμε ότι απασχολούν την κοινή γνώμη σε προηγμένες δικαιωματικά κοινωνίες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία ήρθαν και στην Ελλάδα.

Πρέπει με κάθε κόστος ως Πολιτεία να προστατεύσουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να εστιάσουμε ιδιαίτερα στα παιδιά αλλά και στις νέες και στους νέους που προσπαθούν να φτιάξουν την ζωή τους σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης.

Το θέμα είναι να κάνουμε τα θύματα να αισθανθούν ασφάλεια για να πάνε να καταγγείλουν μέσω θεσμών κοινωνικής και δικονομικής προστασίας τους. Αλλιώς, κανένα όριο παραγραφής όσο μεγάλο και να είναι δεν θα είναι ποτέ αρκετό.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

Η πρώτη εξ αυτών είναι η αποστολή επιστολής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δια της γραμματέως της της κ. Γεροβασίλη για την δημιουργία υποστηρικτικών δομών για τα άτομα που υφίστανται τέτοιου είδους συμπεριφορές

Δεύτερη πρωτοβουλία είναι η κατάθεση ερώτησης του συνόλου της ΚΟ για την εφαρμογή της Σύμβασης του ILO (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας) για την αποφυγή της βίας σε όλους τους χώρους εργασίας

Τρίτον, έχει υποβληθεί αίτημα από τις αρμόδιες Τομεάρχισσες Εργασίας και Ισότητας για την σύγκληση των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για την συζήτηση του πολύ σημαντικού αυτού ζητήματος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*