Τζάκρη: Στη Διήμερη Πολιτική και Πολιτιστική Εκδήλωση της ΔΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία

tzakri
Στη Διήμερη Πολιτική και Πολιτιστική Εκδήλωση της ΔΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Αλέξη Τσίπρα
Διανύοντας πια την τρίτη δεκαετία του 21ού αιώνα είναι σαφές ότι δεν είμαστε μόνο γείτονες με την φίλη Αλβανία, αλλά, προοπτικά, ελπίζω και εταίροι στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία οι ενταξιακές διαδικασίες.
Από το 1990 μέχρι σήμερα, μέσα από την αλληλεπίδραση των χωρών μας σε επιχειρηματικό και εργατικό επίπεδο, σφυρηλατήθηκαν πιο ισχυροί και πιο λειτουργικοί δεσμοί, τόσο με τον Ελληνισμό της Αλβανίας, όσο και με χιλιάδες Αλβανών πολιτών, μη ελληνικής καταγωγής.
Και με αυτόν τον τρόπο, η ίδια η ζωή γκρέμισε φράγματα και προκαταλήψεις δεκαετιών.
Είναι γεγονός πως ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Αλλά νομίζω ότι, διανύοντας αυτή την διαδρομή, προέκυψε ένα ακλόνητο όφελος και για τις δύο πλευρές.
Που δεν είναι άλλο, από το βίωμα της υποχώρησης των άγονων και βλαπτικών εθνικιστικών στερεοτύπων και τώρα πια με αυτή την ισχυρή πλειοψηφία, αυτή την ευρεία συναντίληψη ευημερίας που κατακτήσαμε, μπορούμε ειρηνικά και μέσα από την διπλωματία να οραματιζόμαστε ένα μέλλον που μπορεί και θα γίνει καλύτερο και για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας.
Σας αξίζει ένας ειλικρινής έπαινος γιατί κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και σ’ ένα δυσμενές και ασταθές εσωτερικό περιβάλλον, σε βάθος χρόνου, υπερασπιστήκατε την ελληνική σας ταυτότητα και προασπίσατε τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της μειονότητάς μας στην Αλβανία.
Εμείς, σαν κυβέρνηση, αλλά και σαν αξιωματική αντιπολίτευση και, σύντομα, ξανά ως κυβέρνηση ακολουθούμε μία αταλάντευτη πορεία.
Ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζουμε σταθερά τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, χωρίς κομματικές προκαταλήψεις και αγκυλώσεις.
Και αυτό το αποδείξαμε στα χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Επειδή είναι καλό να υπενθυμίζουμε ακόμη και αυτά που θεωρούνται αυτονόητα, θυμίζω ότι, ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίξαμε ενεργά τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Ταυτόχρονα όμως κατοχυρώσαμε στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τον Ιούνιο του 2019, για πρώτη φορά, τον σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας, ως προϋποθέσεις για την πρόοδο της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλω σε αυτό το σημείο να θυμίσω ότι όταν η Αλβανική κυβέρνηση «θόλωσε» τα νερά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις στο περιουσιακό, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές στην Σύνοδο στο Βουκουρέστι, ότι μια τέτοια οπισθοδρόμηση δεν είναι αποδεκτή από την Ελλάδα και αποτελεί εμπόδιο για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας.
Αυτό επανέφερε την πολιτική της γείτονος χώρας στην ορθή κατεύθυνση.
Δυστυχώς, η επόμενη κυβέρνηση, δεν επέδειξε την ίδια επιμονή στην υπεράσπιση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας.
Σήμερα μένοντας σταθεροί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει πραγματική πρόοδος και στα δύο αυτά θέματα, δηλαδή τα περιουσιακά και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.
Αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να πρωτοστατεί στην ενταξιακή πορεία της Αλβανία, χωρίς να υποβαθμίζει αυτά τα δύο κρίσιμα θέματα.
Η ενταξιακή προοπτική της φίλης Αλβανίας με αυτές τις προϋποθέσεις θα έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή και την διμερή μας συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Παράλληλα, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, να διεξαχθεί η διαδικασία της απογραφής στην Αλβανία με διαφάνεια και στην βάση των ευρωπαϊκών προτύπων.
ΠΡΟΣΟΧΗ, έχει ιδιαίτερη σημασία να υπάρξει μια Επιτροπή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας για παρακολούθηση της διαδικασίας της απογραφής, υπό τον συντονισμό της Ομόνοιας.
Η Ομόνοια είναι η καρδιά και η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ανοίξει τα φτερά της, να διευρύνει τους ορίζοντές της και χωρίς κομματικές προκαταλήψεις και παρεμβάσεις να γίνει ακόμη πιο συμμετοχική και ισχυρή ώστε να διαδραματίσει τον ρόλο που της αξίζει υπέρ του Ελληνισμού της Αλβανίας. Έναν ρόλο που θα προωθεί την συνεργασία γύρω από τα αιτήματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότηταςμε σημαντικά στελέχη από όλο το κομματικό φάσμα, με πρώτο αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι τόσο πολλά αυτά που μας ενώνουν που κανένα διοικητικό σύνορο δεν μπορεί να τα διασπάσει και να τα ακυρώσει.
Η γλώσσα, η θρησκεία, ο πολιτισμός μας είναι τα κοινά συστατικά μας.
Όποιες αστοχίες παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα, στο θέμα των συντάξεων, είχαν τις ρίζες τους σε προηγούμενες κυβερνήσεις και, αν και επαναφέραμε παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις και την εποπτείας μας από τους θεσμούς, στο μέτρο του δυνατού την σύνταξη του ομογενή το 2016 και τον Ιούνιο του 2019 και την σύνταξη του ανασφάλιστου υπερήλικα, παρόλα αυτά η παρούσα κυβέρνηση δεν εφάρμοσε ποτέ την διάταξη αυτή και άργησε για δυόμιση χρόνια να προχωρήσει στην κάλυψη όσων κενών δεν προλάβαμε να αποκαταστήσουμε και αυτό το έπραξε εν τέλει επειδή η δική μας κυβέρνηση έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και έλυσε τα χέρια των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Βέβαια τους πήρε δυόμιση χρόνια να επιλύσουν ένα θέμα το οποίο παραδώσαμε ώριμο και έτοιμο για άμεση λύση τον Ιούνιο του 2019.
Ας τα αφήσω όμως αυτά γιατί τούτο το διήμερο πρέπει να χωρέσει όσο περισσότερη ενότητα και ομόνοια γίνεται γιατί ο εθνικός στόχος, η πάνδημη επιθυμία των Ελλήνων πολιτών είναι η προάσπιση, η πρόοδος και η ευημερία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, πέρα και έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις.
Θέλω από καρδιάς να ευχηθώ υγεία και δύναμη σε όλες και όλους σας και κάθε καλό για το μέλλον των Ελληνόπουλων που μεγαλώνουν στην Αλβανία και να σας διαβεβαιώσω ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλευρό της Ομόνοιας και του συνόλου των συμπατριωτών μας στην Αλβανία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*