Τζάκρη: «Ο ΕΛΓΑ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»

tzakri elga

Την μέγιστη επιτάχυνση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων απαιτούν οι παραγωγοί της Πέλλας
Συνεργασία είχαν σήμερα 29-10-2019 στη Βέροια η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη με την Προϊσταμένη του Καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας κ. Μαρία Παππά, τον επόπτη της Πέλλας κ. Χρήστο Καρούσο και την Τμηματάρχη κ. Βασιλική Γεωργιάδη για το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς για τις ζημίες που υπέστησαν στις παραγωγές τους κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο (2019).

Όπως ενημέρωσε η κ. Παππά την κ. Τζάκρη, φέτος στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, που επλήγησαν ιδιαίτερα από παγετούς, χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, υποβλήθηκαν από τους παραγωγούς συνολικά 24.000 αιτήσεις αποζημίωσης (δηλώσεις ζημίας), έναντι 13.000 αιτήσεων το 2018. Το εκτιμητικό έργο έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές του Σεπτέμβρη πλην των ενστάσεων του 2018, η εξέταση των οποίων ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών και τα πορίσματα των ενστάσεων για τις ζημίες του 2018 θα αποσταλούν στους παραγωγούς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2019.

Η κ. Τζάκρη επεσήμανε στην Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βεροίας την ανάγκη να υπάρξει φέτος η μέγιστη επίσπευση των διαδικασιών αποστολής των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πολύ κακή χρονιά, κατά την οποία επικράτησαν ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες (κυρίως με έντονες χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις κ.λπ.) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που είχαν σαν αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσότητας και σε συνδυασμό δε με τις χαμηλές τιμές αγοράς σε όλα σχεδόν τα προϊόντα το εισόδημα των παραγωγών συμπιέστηκε και σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίστηκε εντελώς.

Πρέπει λοιπόν οι αποζημιώσεις, που φέτος αντικαθιστούν σχεδόν εξ ολοκλήρου το εισόδημά τους, να καταβληθούν άμεσα στους παραγωγούς και να είναι δίκαιες και αντικειμενικές, ώστε να μπορέσουν αφενός μεν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους, αφετέρου δε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καλλιέργειας της επόμενης χρονιάς.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*