Τζάκρη: Ερώτηση στη Βουλή για να αποζημιωθούν οι σπαραγγοπαραγωγοί

tzakri vouli
Ερώτηση στη Βουλή για να αποζημιωθούν οι σπαραγγοπαραγωγοί των οποίων τα νάϊλον κάλυψης της καλλιέργειας καταστράφηκαν από τον «αεροχείμαρρο» στις 8/2/22
Σε συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεων που έχουν υποβληθεί σχετικά με το ακραίο καιρικό φαινόμενοτου «αεροχείμαρρου» που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στις 8 Φεβρουαρίου 2022 με τη μορφή θυελλωδών ανέμων μεγάλης διάρκειας και έντασης 12 μποφόρ και επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνητικών παραγόντων, για την αποζημίωση των νάϊλον κάλυψης της καλλιέργειας των σπαραγγιών, τα οποία καταστράφηκαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, υπέβαλα εκ νέου ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τους οποίους ρωτάω για τις προθέσεις τους:
(1) να εξετάσουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης της δυνατότητας που παρέχετε από το άρθρο 25 του νέου Νόμου 4662/2020 ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης από την Πολιτεία για την αποκατάσταση ζημιών που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ή τις ΚΟΕ, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των οποίων τα νάϊλον κάλυψης των σπαραγγιών καταστράφηκαν από τον αεροχείμαρρο της 8 Φεβρουαρίου 2022
(2)να προχωρήσουν στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ προκειμένου να ρυθμιστεί το ειδικό θέμα της αποζημίωσης τα νάϊλον κάλυψης των σπαραγγιών καταστράφηκαν από τον αεροχείμαρρο της 8 Φεβρουαρίου 2022
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: τους Υπουργούς
1. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
2. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ενεργοποίηση του άρθρου 25 του Νόμου 4662/2020 προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημίες που υπέστησαν τα νάϊλον κάλυψης της καλλιέργειας των σπαραγγιών τους από το φαινόμενο «αεροχείμαρρος» που έπληξε την ΠΕ Πέλλας στις 8/2/22»
Σε συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεων αναφορικά με το ακραίο καιρικό φαινόμενο του «αεροχείμαρρου» που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στις 8 Φεβρουαρίου 2022 με τη μορφή θυελλωδών ανέμων μεγάλης διάρκειας και έντασης 12 μποφόρ, σας ενημερώσαμε ότι προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές στις αγροτικές και αστικές περιοχές.
Συγκεκριμένα, μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στις αγροτικές περιοχές στο πάγιο κεφάλαιο (ζημιές σε θερμοκήπια, σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε γεωργικές αποθήκες και γεωργικά υπόστεγα) και σε εξοπλισμούς γεωργικών εκμεταλλεύσεων όπως π.χ. παλμέτες, αρδευτικά συστήματα, εξοπλισμούς θερμοκηπίων, κ.λπ.
Ειδικότερα όσον αφορά στην καλλιέργεια των σπαραγγιών καταστράφηκαν τα νάϊλον τα οποία χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της καλλιέργειας.
Επειδή σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ οι ζημιές στα αναλώσιμα είδη (όπως νάιλον) δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό των ΚΟΕ.
Επειδή δυνάμει της υπ’ αριθ. 1090/ 16-02-2022 (ΑΔΑ: 6ΔΨ246ΝΠΙΘ-894) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αλμωπίας, Σκύδρας και Έδεσσας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και η διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θυελλώδεις ανέμους που εκδηλώθηκαν από τις 07 έως και τις 09-02-2022 στις παραπάνω περιοχές.
Επειδή κυβερνητικοί παράγοντες έχουν δεσμευτεί για την αποζημίωση των νάϊλον κάλυψης της καλλιέργειας του σπαραγγιού που καταστράφηκαν από τον αεροχείμαρρο της 8ης Φεβρουαρίου.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα που παρέχετε από το άρθρο 25 του νέου Νόμου 4662/2020 ώστε να ενεργοποιηθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης από την Πολιτεία για την αποκατάσταση ζημιών που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ή τις ΚΟΕ, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των οποίων τα νάϊλον κάλυψης των σπαραγγιών καταστράφηκαν από τον αεροχείμαρρο της 8 Φεβρουαρίου 2022;
2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ προκειμένου να ρυθμιστεί το ειδικό θέμα της αποζημίωσης τα νάϊλον κάλυψης των σπαραγγιών καταστράφηκαν από τον αεροχείμαρρο της 8 Φεβρουαρίου 2022;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*