Τζάκρη: Επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο

tzakri vartholomaios
Επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων
​Κατά την διάρκεια της παρουσίας της ελληνικής κοινοβουλευτικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 επισκέφτηκα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου.
Αφού προηγουμένως περιηγηθήκαμε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς επίσης και την Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης.
Την Τρίτη 14/6 συναντήθηκα με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Παπαλιάρη και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Στράτο Δολτσινιάδη και Πέτρο Μπαγκάρλο του τον Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, παρουσία του κ. Προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Σταύρου Χριστοδουλίδη από τους οποίους και ενημερώθηκα για τους σκοπούς και για τις δράσεις του συνδέσμου, ο οποίος επί της ουσίας αποτελεί την Ομοσπονδία των 69 μεμονωμένων κοινοτήτων της Ελληνικής Ομογένειας, που είναι αναγνωρισμένες από το 1936 ως σήμερα από την τουρκική κυβέρνηση και συνεστήθη για την νόμιμη εκπροσώπηση αυτών και τον καλύτερο συντονισμό τους.
1
Το ΔΣ του συνδέσμου αποτελείται από 11 μέλη (προέδρους ή μέλη των 69 Κοινοτήτων όχι μόνο της Κωνσταντινούπόλης αλλά και της Ίμβρου και της Τενέδου).
Η δράση του περιλαμβάνει την οικονομική υποστήριξη των ασθενέστερων κοινοτήτων, ενώ ο σύνδεσμος συμμετέχει και σε ευρωπαϊκά προγράμματα (που αφορούν π.χ την στήριξη των θρησκευτικών μειονοτήτων, την υποστήριξη των νέων ηλικιακά μελών της κοινότητας για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους κλπ).
Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου κατέδειξαν τα δύο μεγαλύτερα- κατά την άποψή τους-προβλήματα της ελληνικής Ομογένειας.
Το δημογραφικό, εφόσον η Ελληνική Ομογένεια αριθμεί σήμερα περί τα 2.000 μέλη.
Την διαχείριση της κοινοτικής περιουσίας.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου το Ελληνικό Προξενείο με τους Προξένους που υπηρετούν σε αυτό δηλαδή, την Γενική Πρόξενο κ. Σουλτανοπούλου και τους Πρόξενους κ. Βασιλάκη και κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν μάλιστα παρών και στην συνάντηση, επιτελεί πολύ σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ελληνικής Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση των προβλημάτων τους.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συνδέσμου ανέφεραν ότι από το 2013 έχει  ανασταλεί η διεξαγωγή εκλογών στα βακουφικά ιδρύματα (Κοινότητες) γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα των δυσκολιών της διαχείρισης των κοινοτικών περιουσιών και ότι πρόσφατα δόθηκε στην διαβούλευση ο Κανονισμός για την διεξαγωγή των εκλογών στα βακουφικά ιδρύματα (Κοινότητες) των θρησκευτικών μειονοτήτων (των Ορθόδοξων Χριστιανών, των Ισραηλιτών και των Αρμενίων) και υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι αυτές θα διεξαχθούν σύντομα.
Ο κ. Παπαλιάρης αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα των Ομογενειακών Συντάξεων, τις οποίες λαμβάνει ένας μικρός αριθμός των ασθενέστερων οικονομικά ομογενών που δεν ξεπερνούν τους 250, η χορήγηση των οποίων από το ελληνικό δημόσιο υπόκειται σε αυστηρές γραφειοκρατικές διατυπώσεις και ζήτησε την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διατυπώσεων ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των λίγων υπερήλικων ωφελουμένων.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη υποστήριξης των βρεφονηπιακών σταθμών με βρεφονηπιοκόμους αποσπασμένους από την Ελλάδα, επισημαίνοντας βέβαια ότι, όσον αφορά το θέμα των εκπαιδευτικών, υπάρχουν οι όροι της αμοιβαιότητας με το εκπαιδευτικό προσωπικό της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, όπως αυτοί υπαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες και οι οποίοι πρέπει να τηρούνται.
Ως Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού απηύθυνα ανοικτή πρόσκληση προς το ΔΣ του Συνδέσμου να παραστούν στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής και να ενημερώσουν την Ελληνική Βουλή και δια μέσου αυτής τον Ελληνικό λαό για τα προβλήματα της Ελληνικής Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και για τις λύσεις που υποδεικνύονται για την επίλυση των προβλημάτων της.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*