Τζάκρη «Φέρνετε ανούσια νομοσχέδια αντί για ουσιαστικές ρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα»

tzakri erotisi vouli

«Ομιλία κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»

📌Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα και αφορά σε «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» είναι ένα μνημείο κακής και πρόχειρης νομοθέτησης, ένα πρόχειρο «μωσαϊκό τροπολογιών».

➡️Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του Αγροτικού Τομέα, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις:

❗️Η πλημμελής στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας με μόλις 23 εκ ευρώ (άλλως με 4 ευρώ ανά ζώο), ενός τομέα που συμβάλει στην εθνική μας οικονομία και επλήγη σωρευτικά και κατά την περίοδο του Πάσχα, είναι σκανδαλώδης.

📌Υπάρχει ανάγκη για ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερή εξειδίκευση μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας, καθώς πέρα από την πενιχρή στήριξη των τομέων της ανθοκομίας, της αλιείας και της κτηνοτροφίας, άλλα 200 εκ. περιμένουν να δοθούν στους αγρότες ως στοχευμένες, άμεσες ενισχύσεις πριν καταρρεύσει τελείως ο αγροτικός κόσμος.

✅ Προτείνω την αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ», σύμφωνα με την οποία ένας κτηνοτρόφος με 2 παιδιά και περσινό καθαρό εισόδημα 9000 θα πάρει 3.200 ευρώ εισόδημα έκτακτης ανάγκης και 1800 ευρώ ενίσχυση με βάση το μέσο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 5000 ευρώ, ενώ με βάση τις ανακοινώσεις της ΝΔ θα πάρει 720 ευρώ κατά μέσο όρο ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

❕Τα πρόστιμα της ΕΕ, ύψους 450 εκ € πρέπει να επιστραφούν απευθείας στον αγροτικό τομέα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

✔️Είναι απαραίτητη η άμεση καταβολή του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου στους αγρότες, για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους στην δύσκολη συγκυρία που βιώνουν.

🔵Οφείλουμε να πιέσουμε για την άρση του ρωσικού εμπάργκο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα διάθεσης σημαντικών αγροτικών προϊόντων όπως είναι τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα κεράσια, τα οπωροκηπευτιά κλπ.

🟢 Το Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη διοικητική προετοιμασία για την ΚΑΠ της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*