Τζάκρη: Επίσκεψη στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον παγετό της 29ης Μαρτίου

Επίσκεψη στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον παγετό της 29ης Μαρτίου – Ερώτησή μου στη Βουλή για τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς
Μετά την ενημέρωση που είχα για τον ισχυρό παγετό που σημειώθηκε στις 29 Μαρτίου, σε περιοχές των Γιαννιτσών και της Αριδαίας, επισκέφτηκα τις πληγείσες περιοχές στα Εσώβαλτα, Άσπρο, Σταυροδρόμι κλπ.
Με δεδομένο ότι ο ισχυρός παγετός αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής επειδή αυτή την περίοδο όλες οι ποικιλίες των πυρηνοκάρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κλπ) βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας – πτώσης κάλυκα, ενώ όλα τα ακτινίδια και οι λωτοί έχουν βλαστήσει, κατέθεσα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτώ για τις προθέσεις του ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων και λοιπών δενδρωδών καλλιεργειών που ζημιώθηκαν από τον παγετό της 29/3/2023 ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ισχυρός παγετός σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 29/3 στην Πέλλα προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων»
Ισχυρός παγετός σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (29/3) σε αρκετές περιοχές της Πέλλας και συγκεκριμένα στην περιοχή των Γιαννιτσών και της Αριδαίας με τη διάρκεια του φαινομένου να κυμαίνεται από 3 έως 6 ώρες.
Την Πέμπτη (30/3) το πρωί τα θερμόμετρα έδειχναν -3°C. Σε κάποιες μάλιστα περιοχές η άπνοια κατέβασε τον υδράργυρο σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής. Αυτή την περίοδο όλες οι ποικιλίες των πυρηνοκάρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κλπ) βρίσκονται αυτή την εποχή στο στάδιο της ανθοφορίας – πτώσης κάλυκα, ενώ όλα τα ακτινίδια και οι λωτοί έχουν βλαστήσει.
Με δεδομένο ότι είναι η 6η συνεχόμενη χρονιά που οι αγρότες της Πέλλας παραγωγοί φρούτων (ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων κλπ) θα χάσουν μέρος της παραγωγής τους εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών με το εισόδημα τους να συνεχίζει να μειώνεται,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων και λοιπών δενδρωδών καλλιεργειών που ζημιώθηκαν από τον παγετό της 29/3/2023 ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*