Τζάκρη: Enterprise Greece ΑΕ ή «Enterprise Mitsotakis;

tzakri erotisi vouli

Σε επικοινωνιακό βραχίονα της οικογένειας Μητσοτάκη μετατρέπεται ο εθνικός φορέας εξωστρέφειαςΧθες Δευτέρα 11 Οκτωβρίου συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει με θέμα την «Enterprise Greece Α.Ε.».

Η Enterprise Greece έχει εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ που την μετέφερε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 στο Υπουργείο Εξωτερικών για να υλοποιήσει δήθεν το «νέο μοντέλο εξωστρέφειας» της.

Τα προβλήματα χρηματοδότησης τη «στραγγαλίζουν», καθώς οι διαθέσιμοι προϋπολογισμοί δεν εκτελούνται, κι αν η εταιρεία δεν έχει καταρρεύσει μέχρι σήμερα, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους λιγοστούς πόρους που προϋπήρχαν στα ταμεία της πριν το 2019, και στην πανδημία, που δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν οι μεγάλου κόστους εκθέσεις και οι «φυσικές δράσεις» που αντικαταστάθηκαν από διαδικτυακές χαμηλότερου κόστους. Υπάρχει τραγική έλλειψη προσωπικού, καθώς λειτουργεί με προσωπικό 40 ατόμων μόνο, το οποίο συνεχώς μειώνεται.

Αποτέλεσμα της απαξίωσης αυτής είναι το γεγονός ότι στα εγκαίνια της expo dubai 2020 στις 30 Σεπτεμβρίου, ένα κορυφαίο γεγονός που διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια και αφορά πρωτίστως σε συμμετοχή – εκπροσώπηση χωρών, ο κ. Σμυρλής να ανακοινώσει πανηγυρικά την συμμετοχή της χώρας μας στην Εxpo Dubai 2020 από το ελληνικό περίπτερο, το οποίο, ενώ θα έπρεπε να είναι ασφυκτικά γεμάτο από επισκέπτες, καθώς η έκθεση συγκεντρώνει καθημερινά πάνω από 100000 επισκέπτες, ήταν άδειο(!) και ο κ. Σμυρλής έκοβε βόλτες μόνος του στο άδειο ελληνικό περίπτερο, προσπαθώντας να μας πείσει ότι «όλα βαίνουν καλώς».Το ελληνικό περίπτερο στην Εxpo Dubai 2020 και σήμερα ακόμη υπολειτουργεί, καθώς, παρά το γεγονός ότι η έκθεση άνοιξε τις πύλες της μετά από αναβολή ενός έτους η χώρα μας βρέθηκε θλιβερά απροετοίμαστη.

Η Enterprise Greece λοιπόν ενώ θα έπρεπε να ασχολείται με την οργάνωση και λειτουργία του ελληνικού περιπτέρου στην Εxpo Dubai 2020, ασχολείται με τη διοργάνωση διαγωνισμού για να δοθεί στην εταιρεία Edelman και του συνεργαζόμενου με αυτή Stan Greenberg σχεδόν 1 εκ. € που δήθεν αφιλοκερδώς χτίζει το επικοινωνιακό προφιλ του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.Τελικά τι σημαίνει για εσάς η Enterprise Greece;Είναι ο εθνικός φορέας εξωστρέφειας ή ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της κυβέρνησης για το χτίσιμο του επικοινωνιακού προφίλ του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης;Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά μου και έκανε συνεχώς αναφορές στο εθνικό σχέδιο εξωστρέφειας της κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν υλοποίησε καμιά δράση εξωστρέφειας.

Η Κυβέρνηση μάλλον ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν.Η Enterprise Greece υλοποίησε στοχευμένες δράσεις κατά τα έτη 2017, 2018 και 2019, όπως διοργανώσεις επενδυτικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό, ενημερώσεις διεθνών επενδυτών και επιχειρήσεων, υποδοχή οργανωμένων επιχειρηματικών αποστολών, αξιολόγηση έργων fast track, διοργάνωση εθνικών περιπτέρων σε διεθνείς εκθέσεις και προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς που η Χώρα διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα (όπως στον τουρισμό, στα ακίνητα, στην ενέργεια, στην αγροδιατροφή, στα φάρμακα, στις ιατρικές υπηρεσίες κλπ).

Συνέπεια των δράσεων αυτών ήταν οι καθαρές εισροές ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα που το 2018 ανήλθαν σε 3,6 δις € (το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ της τελευταίας δεκαετίας), παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 12,5% σε σχέση με τα 3,2 δις € του 2017. Μάλιστα, το 2018 αποτέλεσε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυξανόμενων ξένων επενδυτικών ροών στη χώρα, μετά την ετήσια αύξηση κατά 28,3% από το 2016 στο 2017 και κατά 118,5% από το 2015 στο 2016».Σήμερα, μετά από 2 χρόνια κυβέρνηση ΝΔ, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά·

Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά σχεδόν 15% το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβαρύνοντας το ΑΕΠ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα €10,26 δισ. [αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας], τάση η οποία αν επικρατήσει θυμίζει επικίνδυνα τις καταστάσεις που οδήγησαν στα μνημόνια. Το έλλειμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Μια συνιστώσα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η τόνωση των εξαγωγών ξεκινώντας βασικά με τη διατήρηση των υφιστάμενων αγορών αλλά και τη διερεύνηση νέων αγορών-στόχων.

Όπως φαίνεται όμως η κυβέρνηση έχει αφήσει τη χώρα και τους εξαγωγείς στην τύχη τους να παλεύουν μόνοι τους στις διεθνείς αγορές και έχει απαξιώσει την Enterprise Greece γιατί το μοναδικό της μέλημα είναι η επικοινωνία και τίποτε άλλο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*