Τζάκρη: Ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να στηριχτούν οιαγρότες

tzakri agrotes
Την Παρασκευή 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Επιμελητήριο Ημαθίας στην οποία συμμετείχα μαζί με τους βουλευτές του Νομού Ημαθίας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Προέδρους των Επιμελητηρίων και πλήθος αγροτών των δύο νομών.
Στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
(1) Οι εξελίξεις που αφορούν στην επιδότηση πληγέντων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών, από τον παγετό του 2021, σε Νομούς Ημαθίας και Πέλλας.
(2) Τα προβλήματα που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το εμπάργκο της Λευκορωσίας, σε σχέση με το εμπόριο και γενικότερα με τις οικονομικές επιπτώσεις.
Αναφορικά με το πρώτο θέμα, σημείωσα ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων, για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021, ότι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί τα όψιμα κεράσια της Πέλλας που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ (τις αποζημιώσεις τις περιμένουν οι παραγωγοί από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους) καθώς και κάποιες άλλες καλλιέργειες ανά την Ελλάδα όπως πχ τα βιομηχανικά αχλάδια.
Επίσης ανέφερα ότι έχει καθυστερήσει τραγικά το πακέτο στήριξης των συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, αγροτικών επιχειρήσεων, μεταφορέων κλπ ο τζίρος των οποίων επλήγη εξαιτίας του παγετού της περσινής Άνοιξης και σε κάθε περίπτωση οι σχετικές ενισχύσεις πρέπει να καταβληθούν άμεσα, δεδομένου ότι ήδη παρατηρούνται νέες ζημιές στις πρώιμες καλλιέργειες (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κορόμηλα, πρώιμα δαμάσκηνα κλπ) από τον παγετό που επικράτησε τις προηγούμενες μέρες.
Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα τόνισα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι άκρως ανησυχητική και οι τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα δυσοίωνες, αν και οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς. Παρότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά.
Συνεχίζοντας ανέφερα ότι οι ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς την Ουκρανία που για το 2021 είχαν διαμορφωθεί σε 32.078 τόνους και ήταν αξίας 17,6 εκατ. ευρώ έχουν σταματήσει ενώ από το σταμάτημα των εξαγωγών της Ε.Ε που αντιστοιχούν 346.076 τόνους (και 181,8 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία και σε 400.000 τόνους στην Λευκορωσία θα κατευθυνθούν προς την αγορά της ΕΕ με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν συνθήκες υπερπροσφοράς.
Επιπλέον, επισήμανα ότι οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, ηλεκτρικού, αερίου, πετρελαίου μαζί με τις αυξήσεις σε λιπάσματα, φάρμακα και ζωοτροφές έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, οδηγώντας σε απόγνωση αγρότες, κτηνοτρόφους και καταναλωτές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*