Τι κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται πρόωρες κάλπες – Το επιχείρημα του εκλογικού αιφνιδιασμού τον Μάιο

vouleutikes ekloges

Μορφή πολιτικής χιονοστιβάδας έχουν πάρει τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι φήμες που θέλουν τον πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά (πλέον) το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η αναφορά που έκανε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τον «πυκνό πολιτικό χρόνο» στάθηκε αφορμή για να φουντώσει ακόμα περισσότερο η σχετική φημολογία.

Και το ερώτημα που έχουν αρχίσει να διατυπώνουν σχεδόν οι πάντες έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανασύρει από το συρτάρι του το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού. Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια την απάντηση, κανείς δεν παραβλέπει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε όλα τα επίπεδα, που είναι απολύτως εκλογικό.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός θέλει να εξαντλήσει την τετραετία. Εσχάτως, όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι για πρώτη φορά έχει αρχίσει να στριφογυρίζει στο μυαλό του το ενδεχόμενο να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής, δεδομένου ότι από το καλοκαίρι του ’19 έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα!

Επί της ουσίας, μέσα σε διάστημα δυόμισι χρόνων έχει αλλάξει ο κόσμος! Είναι αυτονόητο ότι μπροστά σ’ αυτή τη (νέα) πραγματικότητα δεν υπάρχει αυτό που ζήτησε και πήρε από τους πολίτες ο πρωθυπουργός. Εχουν αλλάξει τα πάντα, άρα και το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής. Κατά συνέπεια, ο Μητσοτάκης, αν θέλει να παραμείνει προσηλωμένος στη θεσμικότητά του, επιβάλλεται να ζητήσει ανανέωση της εντολής που του έδωσαν οι πολίτες.

Πέραν τούτου, στο νέο διεθνές περιβάλλον, που όμως επηρεάζει άμεσα κυρίως τις οικονομίες των κρατών, αποτελεί βασική προϋπόθεση η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας. Επομένως, οι εκλογές τον Μάιο δεν είναι απλώς μια κίνηση τακτικής, αλλά μια πράξη ευθύνης απέναντι στη νέα πραγματικότητα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*