Τζάκρη: Άφαντα τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους επιχειρηματίες της εστίασης

tzakri_3

Στο κενό οι αιτήσεις χιλιάδων επιχειρηματιών της εστίασης για τα ΠΕΠ

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης δεν ενισχύθηκαν από το πρόγραμμα των Περιφερειών για την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστίασης που επλήγησαν από την πανδημία covid-19, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού της Πρόσκλησης.

Με δεδομένο ότι ο κλάδος της εστίασης έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά λόγω του εκτεταμένου lockdown, υποβάλαμε, μαζί με 39 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία τον ρωτάμε για τις προθέσεις του:

Να προχωρήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος που υλοποιείται από τις Περιφέρειες (μια αύξηση που θα μπορούσε να προέλθει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είτε από το ΕΣΠΑ κλπ) ώστε να περιλάβει όλες τις επιχειρήσεις εστίασης που έχουν μείνει εκτός προς το παρόν λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού της πρόσκληση

Να προχωρήσει στην έκδοση νέας πρόσκλησης (ως συνέχεια της πρώτης), η οποία θα περιλάβει όλες αυτές τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης που αποκλείστηκαν από το παρόν πρόγραμμα λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: «Εστίαση: Χιλιάδες δικαιούχοι εκτός επιδότησης»

Ο κλάδος της εστίασης είναι από τους κλάδους που αντιμετώπισε εδώ και ένα χρόνο πολύ σοβαρά προβλήματα από την πρωτοφανή ύφεση, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Η κατάσταση αυτή συνεχίζει και μάλιστα μέσα από την προσπάθεια του κλάδου να επανέλθει σιγά – σιγά στην κανονικότητα.Οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν εκφράσει και συνεχίζουν να εκφράζουν την αγωνία τους για το αύριο, καθώς λόγω του εκτεταμένου lockdown και της περιορισμένης ρευστότητας, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κυρίως μικρών οικογενειακών, απειλείται με λουκέτο.

Και ενώ όλοι θα περιμέναμε ότι αυτός ο κλάδος θα έπρεπε να στηριχτεί το δυνατόν περισσότερο από τα διάφορα προγράμματα στήριξης των πληγέντων από τον κορονοϊό επιχειρήσεις που το προηγούμενο διάστημα υλοποίησε η Κυβέρνηση, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.Τελευταίο συμβάν είναι ότι «εκτός νυμφώνα, ήτοι εκτός έκτακτης επιχορήγησης από τα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2014-20 για πληττόμενες επιχειρήσεις από την COVID 19, έμειναν χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, οι οποίες είχαν υποβάλλει τους σχετικούς φακέλους, δικαιούνταν την επιδότηση και τελικά δεν πήραν χρήματα γιατί το ταμείο … δεν είχε χρήματα».

Σε μια περίοδο λοιπόν που οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας και προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν με τους όποιους περιοριστικούς όρους, που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες και οφειλές, αναγκάστηκαν επιπλέον να πληρώσουν μελετητικά γραφεία για την αίτηση ένταξης τους στο παραπάνω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφερειών 2014-20. Όμως ενημερώθηκαν ότι μένουν εκτός των ενισχύσεων αυτών με την αιτιολογία ότι «εξαντλήθηκε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της πρόσκλησης».

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αύξηση του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος που υλοποιείται από τις Περιφέρειες (μια αύξηση που θα μπορούσε να προέλθει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είτε από το ΕΣΠΑ κλπ) ώστε να περιλάβει όλες τις επιχειρήσεις εστίασης που έχουν μείνει εκτός προς το παρόν λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού της πρόσκλησης;

2. Προτίθεται να προχωρήσετε στην έκδοση νέας πρόσκλησης (ως συνέχεια της πρώτης), η οποία θα περιλάβει όλες αυτές τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης που αποκλείστηκαν από το παρόν πρόγραμμα λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*