Το βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» της Ελλάδας

Σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται από 2,5 έως 3 εκατ. στρέμματα βαμβάκι. Η Ελλάδα παράγει το 80% του ευρωπαϊκού βάμβακος, ενώ απασχολεί 45.000 οικογένειες και προσφέρει εργασία σε περισσότερα από 100.000 άτομα.

Στήριξή από το ΥπΑΑΤ στη λειτουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων στο πλαίσιο προώθησης των συνεργατικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα, με στόχο την καλύτερη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Ευθύμης Φωτεινός, στόχος τους είναι η αύξηση της αξίας του προϊόντος και, επακόλουθα, του εισοδήματος των παραγωγών, κάνοντας λόγο για «ένα προϊόν που όλος ο κλάδος δίνει αγώνα για να πάρει την υπεραξία που πρέπει και να τοποθετηθεί στο υψηλότερο βάθρο όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς».

Ως κυριότερο πρόβλημα, τα μέλη της Διεπαγγελματικής ανέφεραν το ζήτημα της άρδευσης, μέσω του οποίου αυξάνεται το κόστος παραγωγής.

Αντίστοιχα στις προτεραιότητες ΥπΑΑΤ βρίσκεται η δημιουργία ενός πλάνου για τη διαχείριση και την πολιτική του νερού, καθώς πολλά από τα έργα υποδομής συνδέονται και με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες για την ανάδειξη της καλλιέργειας όπως αυτή του βαμβακιού.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*