Τι αλλάζει στη θητεία των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών

dimos pellas erga

Η πρώτη αλλαγή που έχει αποφασιστεί σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι η θητεία των νέων εκλεγέντων δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, περιφερειάρχη και περιφερειακών συμβούλων, η οποία θα είναι πενταετούς διάρκειας και όχι τετραετούς που ήταν το 2019.

Το εκλογικό σύστημα που ίσχυες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, η απλή αναλογική καταργείται και πλέον όποιος συνδυασμός συγκεντρώσει το 43% από την πρώτη Κυριακή εκλέγεται. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται επαναληπτική εκλογική διαδικασία ανάμεσα στους δύο συνδυασμούς που έχουν συγκεντρώσει τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης.

Οι Αρχές που θα προκύψουν από τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους την 1η Ιανουαρίου 2024. Στις προσεχείς εκλογές ψηφίζουμε τόσο για την εκλογή Δημάρχων, Περιφερειαρχών, καθώς και για τα μέλη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Σημειώνεται ότι για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2023 δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών. Όσοι ήταν γραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών για τις βουλευτικές εκλογές, ψηφίζουν μόνο στον Δήμο της αρχικής εγγραφής τους και όχι στον τόπο κατοικίας τους.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με εκείνες του 2019, σύμφωνα με τον νέο νόμο εκλογικό νόμο του 2021.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες αλλαγές, η κατάργηση της απλής αναλογικής. Σύμφωνα με το νέο νόμο η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη εξασφαλίζεται από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων.

Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Επίσης τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3%. Παράλληλα, από αυτές τις εκλογές αυτές επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών. Οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*