Τανάσκος Χρήστος προς Τζάκρη για το θέμα των Δικαστικών Μεγάρων Πέλλας

tanaskos

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Χρήστος Τανάσκος προς Τζάκρη για το θέμα των Δικαστικών Μεγάρων Πέλλας:

Αξιότιμη κυρία Βουλευτή,
με ιδιαίτερη ικανοποίηση έλαβα την άμεση και εκτενή απάντησή σας στην από 13-05-2020 ανακοίνωσή μου, με την οποία εξέφρασα την αγωνία τόσο την προσωπική όσο κυρίως του συνόλου των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, για την πορεία ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών.
Οφείλω, όμως, να ομολογήσω, ότι η ικανοποίησή μου θα ήταν μεγαλύτερη, εάν στην πολυσέλιδη απαντητική επιστολή σας υπήρχε έστω και μισή αναφορά σε όσα καίρια ερωτήματα και προβληματισμούς έθεσα με την παραπάνω ανακοίνωσή μου. Στην μικρή μου εμπειρία ως δικηγόρος έχω μάθει, ότι, όταν κάποιος δεν έχει να απαντήσει επί της ουσίας, πλατειάζει και καταφεύγει σε αοριστολογίες. Είναι απορίας άξιο πώς σε μία πυκνογραμμένη επιστολή έξι (6) ολόκληρων σελίδων, δεν απαντήθηκε το καίριο ερώτημά μου: «Χωρούν τα Γιαννιτσά σε δευτερολογίες και αξίζουν ελάχιστα μόνο δευτερόλεπτα προσοχής»;

Με κατηγορείτε για πρόκληση λανθασμένων εντυπώσεων, για μειωμένη ή στρεβλή πληροφόρηση, για αδιαφορία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, για σκόπιμες παραλείψεις πραγματικών περιστατικών και εν τέλει για διαστρέβλωση της αλήθειας τη στιγμή, που η επιστολή σας βρίθει από ανακρίβειες και ψέματα.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από τα εύκολα και αυταπόδεικτα. Με κατηγορείτε, ότι παρέλειψα στην από 13-05-2020 ανακοίνωσή μου να αναφέρω την επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στις 19-06-2018 στην πόλη των Γιαννιτσών και τις δικαστικές υπηρεσίες αυτής, με κατηγορείτε ότι, αν και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, δεν παρέστην στην επίσκεψη αυτή, με κατηγορείτε, ότι παρέλειψα να αναφερθώ στα αποτελέσματα της επίσκεψης εκείνης.
Να σας πληροφορήσω (αν και θα έπρεπε να το γνωρίζετε ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών), ότι στις 19-06-2018, δεν ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, καθώς η προηγούμενη θητεία μου είχε λήξει στις 31-12-2017. Ως απλό μέλος του Συλλόγου μας και πολίτης της πόλης, ακόμα και αν ήθελα, να παρευρεθώ κατά την επίσκεψη του Υπουργού, δεν είχα την δυνατότητα, για λόγους που καλύτερα από εμένα γνωρίζετε. Ας μην τα θυμόμαστε λοιπόν αυτά.

Εξάλλου, ως προς την εν λόγω επίσκεψη και τα αποτελέσματα αυτής η αλήθεια είναι –και εδώ έχετε απόλυτο δίκιο-ότι σκόπιμα παρέλειψα να αναφερθώ. Και το έπραξα από ευγένεια και σεβασμό προς το πρόσωπό σας, διότι δεν ήθελα να σας φέρω σε δύσκολη θέση. Γιατί θα έπρεπε να αναφέρω, ότι, ενώ ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε συνοδευόμενος από εσάς την πόλη μας και διαπίστωσε «ιδίοις όμμασιν» τα προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης, ότι ενώ «…ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα η επιτελική του δομή θα προβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης ΣΔΙΤ…», ότι ενώ «…κρίθηκε επιτακτική η εκπόνηση των παρακάτω εργασιών στο υφιστάμενο κτίριο του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών: 1) Στεγανοποίηση και διαμόρφωση του υπογείου για τη μεταφορά αρχείου που στοιβάζεται στους διαδρόμους, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στα γραφεία των δικαστών και του διοικητικού προσωπικού του Πρωτοδικείου. 2) Κατασκευή εξωτερικού ασανσέρ και επισκευή της ράμπας που επιτρέψει την πρόσβαση στο Δικαστικού Μέγαρο των ΑΜΕΑ. 3) Ελαιοχρωματισμός. 4) Προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. 5) Διαμόρφωση χώρου για τους δικαστικούς επιμελητές…» και «…Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η σύνταξη τεχνικής μελέτης από την ΚΤΥΠ Α.Ε. η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Η τεχνική μελέτη θα καταδείξει τον προϋπολογισμό για την υλοποίηση της παρέμβασης και στη συνέχεια θα υπάρξει διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη, ενώ η χρηματοδότηση της παρέμβασης θα γίνει από το ΤΑΧΔΙΚ…», τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης ήταν ΟΙΚΤΡΑ πέρα από ωραίες ανακοινώσεις, μακρόσυρτα δελτία τύπου και όμορφες φωτογραφίες.
Και ενώ το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, αποφεύγετε να το αναφέρετε στην επιστολή σας. Γιατί δεν λέτε ποιά ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης εκείνης;;; Το ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ ως προς την ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης ΣΔΙΤ και η αλλαγή των πλακιδίων της εισόδου στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, αξίας περίπου 4.000,00 ευρώ για τις υπόλοιπες εξαγγελίες. Φέραμε δηλαδή για πρώτη φορά στα Γιαννιτσά Υπουργό Δικαιοσύνης, για να αλλάξουμε τα πλακάκια της εισόδου;;; Θα μπορούσαμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Με μισές αλήθειες και μισά ψέματα δεν γίνεται τίποτα. Αυτά παρέλειψα να πω κυρία Βουλευτή από σεβασμό προς το πρόσωπό σας.
Τα στοιχεία που αναφέρετε στην επιστολή σας είναι γνωστά σε όλους μας και αποδεικνύουν πλήρως την αλήθεια των λεγομένων μου. Ότι ενώ μέχρι και την ολοκλήρωση της μελέτης για το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών υπήρξατε μεταξύ όλων αυτών (βουλευτών, δημάρχων, κλπ), που πίεσαν, αγωνίστηκαν και βοήθησαν για την υλοποίηση του έργου (γεγονός το οποίο ουδέποτε αμφισβήτησα, αλλά αντίθετα σας το αναγνωρίζω, όπως και σε όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή), στη συνέχεια το εν λόγω έργο εγκαταλείφθηκε και για ανεξήγητους λόγους προκρίθηκε το έργο της ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου της Έδεσσας. Εάν κάνω λάθος σε αυτό και υπάρχει η παραμικρή παρέμβασή σας αναφορικά με το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών από το έτος 2010 και μετά, διορθώστε με. Εγώ πάντως και οι κάτοικοι της πόλης μας έχουμε λάβει γνώση από τα δελτία τύπου σας πλήθος ενεργειών και παρεμβάσεών σας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το Νέο Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας.
Αξιότιμη κυρία Βουλευτή, οι δάσκαλοι δεν χτίζουν σχολεία, οι γιατροί δεν χτίζουν νοσοκομεία και οι δικηγόροι (ακόμα και οι πρόεδροι των συλλόγων τους) δεν χτίζουν δικαστικά μέγαρα. Εάν, λοιπόν, θεωρείτε, ότι ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών δεν έπραξα τα δέοντα για την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών, ενώ αντίθετα εσείς, ως εκλεγμένη βουλευτής Πέλλας, οκτώ φορές, όπως μου υπενθυμίζετε, και μέλος κυβερνήσεων της χώρας, έχετε ενεργήσει «…όχι μόνο τα αναγκαία αλλά και πολλά περισσότερα προκειμένου να υλοποιηθεί η ανέγερση δύο Δικαστικών Μεγάρων στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά…», λυπάμαι αλλά υπάρχει πραγματικό πρόβλημα σύγχυσης ρόλων και υποχρεώσεων.
Ολοκληρώνοντας, επαναλαμβάνω το βασικό ερώτημα της ανακοίνωσής μου, το οποίο δυστυχώς δεν απαντήθηκε από εσάς. Γιατί στις 15-3-2017, ΑΝΤΙ ο τότε Υπουργός και οι βουλευτές του τότε κυβερνώντος κόμματος του νομού μας να ενεργήσουν ως πολιτική ηγεσία ενός κράτους που έχει συνέχεια (όπως ζητούν σήμερα κάποιοι), ΑΝΤΙ να προκρίνουν το πλέον ώριμο έργο, ΑΝΤΙ να σεβαστούν τα χρήματα των φορολογουμένων, που δαπανήθηκαν για όλες τις προπαρασκευαστικές πράξεις του παραπάνω έργου (μελέτη, κλπ), και τις εργατοώρες που απαιτήθηκαν από τις υπηρεσίες του δημοσίου, ΑΝΤΙ να συνεκτιμήσουν το γεγονός ότι ο Δήμος Πέλλας από το 2003 έχει δεσμεύσει ένα δημοτικό ακίνητο, ώστε να ανεγερθεί δικαστικό μέγαρο, ενώ θα μπορούσε να το έχει αξιοποιήσει κατά το δοκούν, ΑΝΤΙ να συνυπολογίσουν όλα αυτά τα αυτονόητα και αναντίρρητα πραγματικά δεδομένα, που καθιστούσαν αυτονόητη ενέργεια την άμεση συνέχιση του έργου της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών, ΑΝΤΙ να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους στην υλοποίηση ενός μόνο έργου, που ήταν έτοιμο από κάθε άποψη, επέλεξαν ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ, με αποτέλεσμα κατά την κρίση μου –φαντάζομαι ότι δικαιούμαι να έχω κρίση και άποψη– η απόφαση αυτή, να θέσει σε κίνδυνο –και να συνεχίζει να θέτει– την υλοποίηση και των δύο έργων;;;
Αξιότιμη κυρία Βουλευτή, αγαπητή συνάδελφε, ουδέποτε αμφισβήτησα τις ειλικρινείς προθέσεις και τις προσπάθειές σας για την προαγωγή και υπεράσπιση των συμφερόντων του Ν. Πέλλας. Αυτό δεν δικαιούται να το πράξει κανένας για κανέναν και έτσι φαντάζομαι, ότι κι εσείς αναγνωρίζετε στο πρόσωπό μου την ειλικρινή αγωνία για την υλοποίηση ενός έργου, για το οποίο η τοπική κοινωνία έχει αγωνιστεί επί χρόνια. Όμως, είναι άλλο οι προθέσεις και άλλο η πράξη κατά την οποία, είναι δυνατόν να υπάρξουν λάθη και παραλείψεις. Αυτά λοιπόν τα λάθη και τις παραλείψεις δικαιούται ο καθένας μας –ειδικά όταν κατέχει θέση ευθύνης– να τα σημειώνει και να τα αναδεικνύει, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον και να γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές ενέργειες.
Ο δημόσιος διάλογος τον οποίον προτείνετε προφανώς και είναι αποδεκτός από εμένα. Άλλωστε, ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών είχα προγραμματίσει για τους προηγούμενους μήνες εκδηλώσεις, που σκοπό θα είχαν την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού-covid 19 είχε ως αποτέλεσμα την ματαίωση όλων αυτών των εκδηλώσεων. Όμως, ο διάλογος θα πρέπει να έχει έναν και μοναδικό στόχο. Την υλοποίηση του έργου, την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών. Σε έναν τέτοιον διάλογο, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θα έχει μοναδικό στόχο να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία, να θέσει στέρεες βάσεις για την δημιουργία της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και προσώπων και εν τέλει να επιτύχει την υλοποίηση του έργου, με χαρά θα συμμετείχα. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο σκοπός της από 13-05-2020 ανακοίνωσής μου. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εμπλακώ σε στείρα αντιπαράθεση υπό τη μορφή δήθεν διαλόγου. Ανάλογες ενέργειες δεν με αντιπροσωπεύουν και τελικά δημιουργούν προβλήματα αντί να τα επιλύουν. Και δική μου επιδίωξη είναι μακριά από εντυπωσιασμούς και προσωπικές στρατηγικές να προτάξουμε το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και να λύσουμε ένα πρόβλημα και όχι να δημιουργήσουμε περισσότερα.
Ο Πρόεδρος, Χρήστος Α. Τανάσκος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*