Γιάννου: Σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Εδεσσαίου

giannou

Το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Εδεσσαίου έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο και μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί κάποια μελέτη ή τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη που να εκφράζει αντίθετη άποψη σχετικά με την κατασκευή του. Φυσικά, έχουν εκφραστεί ανησυχίες πολιτών, ακόμα και δημοτικών συμβούλων, σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υλοποίηση του έργου, αλλά δεν βασίζονται σε καμία έγγραφη επιστημονική τεκμηρίωση, προκειμένου να αξιολογηθεί ανάλογα. Αντιθέτως, η υλοποίηση του έργου βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση των μηχανικών που υπογράφουν τις μελέτες για την κατασκευή του έργου, τους οποίους οφείλουμε να ακούσουμε.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πορεία υλοποίησης η Περιφέρεια έχει τροποποιήσει τη μελέτη του έργου και θα υπάρξουν κενά στην τσιμεντόστρωση της κοίτης σε ποσοστό 20 – 25%, όπου θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια τα οποία θα επιτρέπουν στο νερό να περνάει στον βράχο της πόλης.
Έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι κοίτες όλων των υπόλοιπων ποταμοβραχιώνων έχουν ήδη επενδυθεί με τσιμέντο, χωρίς να υπάρξει ποτέ κανένα πρόβλημα ή αντίδραση. Το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας του κεντρικού τμήματος του Εδεσσαίου ποταμού, για το οποίο γίνεται όλη η συζήτηση, είναι η δεύτερη φάση ενός συνολικού έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης. Η πρώτη φάση είχε υλοποιηθεί χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση και αφορούσε το τμήμα από την θέση Πασά Τσαΐρ μέχρι την Βυζαντινή Γέφυρα ¨Κιουπρί¨.
Καλό είναι να έχουμε όλοι στο νου μας ότι σε περίπτωση μη υλοποίησης του έργου θα παραμείνουν οι φθορές στα πρανή, στις υγρασίες των παρόχθιων κατοικιών, ενώ σε περίπτωση πλημμύρας ή κατολίσθησης ενδέχεται να υπάρξουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που μπορούν να πλήξουν μεγάλο μέρος της πόλης, όπως στο παρελθόν.
Σε ότι αφορά τα υπεραιωνόβια και άλλα δέντρα που φύονται στις όχθες του ποταμού δεν είναι δεδομένο ότι θα κοπούν, όπως λανθασμένα φημολογείται. Εφόσον απαιτηθεί και χρειαστεί τότε μόνο θα κοπούν τα άρρωστα ή επικίνδυνα δέντρα, μετά από έγκριση του Δήμου Έδεσσας, όπως ορίζεται από το θεσμικό πλαίσιο. Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμίσουμε την κινδυνολογία για τα δέντρα της 18ης Οκτωβρίου, από όπου αφαιρέθηκαν 60 δέντρα και φυτεύτηκαν 120, που σήμερα τα χαίρονται όλοι οι Εδεσσαίοι και οι επισκέπτες της πόλης! Επιπρόσθετα, πέρυσι φυτέψαμε 100 δέντρα σε διάφορα σημεία της πόλης.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης που επιχειρείται μέσα από την υλοποίηση του έργου αυτού αποτελεί αναγκαιότητα για την Έδεσσα. Απέναντι στις φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται σε ότι αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κυρίως στη διατήρηση της υγείας του βράχου της Έδεσσας στεκόμαστε με σεβασμό, αλλά δεν υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση που να αντιτίθεται στις εγκεκριμένες μελέτες και τις απόψεις των ειδικών μηχανικών που εισηγήθηκαν την κατασκευή του έργου.
Στόχος μας είναι η προστασία της πόλης και της ζωής των κατοίκων της και χρέος μας είναι να λάβουμε υπόψη όλες τις εγκριθείσες μελέτες και επιστημονικές απόψεις, που συμβαδίζουν με το δημόσιο συμφέρον και την προστασία της πόλης από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα.
Τελειώνοντας, θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι κανείς δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Περιβαλλοντική ευαισθησία έχουμε όλοι μας και η δημοτική μας παράταξη έχει πολλά στελέχη που είναι μέλη του παλιότερου φιλοπεριβαλλοντικού συλλόγου της πόλης! Με αληθινή δράση και σημαντική προσφορά!
Καλούμε όλες και όλους να αφήσουν την στείρα άρνηση, που κατά το παρελθόν έχει στερήσει την πόλη από σημαντικά έργα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι με τον τρόπο αυτό μόνο χάνουμε και δεν κερδίζουμε τίποτα!
Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την πρόοδο και την προστασία της πόλης και των κατοίκων της.
ΣυνεχίΖΟΥΜΕ μαζί!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*