Συντάξεις-πλασματικά έτη: Πώς θα προλάβετε να κατοχυρώσετε δικαίωμα εξόδου πριν τις αλλαγές του 2022

syntaksi

Η πανδημία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη έχουν έναν επιπλέον λόγο να προβληματίζονται και να σκέπτονται τι τους συμφέρει περισσότερο να κάνουν: πόσο να παραμείνουν ακόμα στη δουλειά, πότε είναι προτιμότερο να αποχωρήσουν, με ποιες προϋποθέσεις και πόση σύνταξη θα βγάλουν.

Αυτά είναι τα ερωτήματα που τους απασχολούν μέσα σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ελαστικά ωράρια, εργασία εξ αποστάσεως κ.λπ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το eleftherostypos.gr, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι από το επόμενο έτος έρχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης επί τα χείρω, όχι προφανώς με κάποια καινούργια ρύθμιση, αλλά με βάση τον ασφαλιστικό νόμο που ισχύει.

Το 2021 είναι στην πραγματικότητα ένα μεταβατικό έτος όσον αφορά τουλάχιστον τα όρια ηλικίας για σύνταξη και αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να το εκμεταλλευτούν, εφόσον επιλέξουν την έξοδο, με όσο γίνεται πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις.

Συνεπώς, αυτό που μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι μέσα στους τέσσερις μήνες που μένουν πριν από τις αλλαγές του 2022 είναι να σπεύσουν και να εξαγοράσουν πλασματικά έτη ασφάλισης, προκειμένου να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια που τους λείπουν και αν έχουν ήδη πιάσει το παλαιό όριο ηλικίας που θα έπαιρναν σύνταξη ως το τέλος του 2021, δεν θα κινδυνεύσουν από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας του επόμενου έτους.

Με απλά λόγια, θα κατοχυρώσουν το δικαίωμα εξόδου του χρόνου με τα σημερινά όρια. Ο χρηστικός οδηγός του «Ασφάλιση και Συντάξεις» και του Eleftherostypos.gr, είναι, όπως πάντα, πολύ βοηθητικός και κατατοπιστικός. Τα νέα όρια ηλικίας και οι νέες συντάξεις [πίνακες & παραδείγματα] Αύξηση ορίων ηλικίας που φτάνει ως και τα 7 χρόνια, από τα 55 στα 62, θα έχουν από 1ης/1/2022 οι παλαιοί ασφαλισμένοι που δεν θα προλάβουν να κατοχυρώσουν δικαιώματα συνταξιοδότησης με όριο ηλικίας κάτω των 62 ή των 67 ετών.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα τον οδηγό με τα νέα όρια ηλικίας του 2022, τις διεξόδους που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι για να γλιτώσουν τις αλλαγές και τα αυξημένα ποσά σύνταξης που θα πάρουν όσοι προβούν σε αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Οι αλλαγές του 2022 αφορούν όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, μια που για τους νέους ασφαλισμένους από 1ης/1/1993 και μετά, τα όρια ηλικίας είναι 67 ή 62 με 40 έτη για πλήρη σύνταξη και 62 για μειωμένη. Το 2022 όμως εξισώνονται τα όρια ηλικίας των παλαιών με αυτά των νέων ασφαλισμένων.

Οι παλαιοί ασφαλισμένοι είχαν σταδιακά αυξανόμενα όρια ηλικίας από τις 19 Αυγούστου του 2015 ως και το 2021, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα αυτό θα έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας αλλά και το χρόνο ασφάλισης που προέβλεπαν για τη συνταξιοδότησή τους οι διατάξεις που ήταν σε ισχύ ως και τις 18 Αυγούστου του 2015. Με αυτές τις προϋποθέσεις γλιτώνουν την απότομη αύξηση στα όρια ηλικίας του 2022.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*