Συναγερμός στην Κυβέρνηση για αισχροκέρδεια-επισιτιστικό κίνδυνο. Αυτά είναι τα προϊόντα που θεωρούνται… υποψήφια προς έλλειψη.

mitsotakis

Στην αναζήτηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων, προκειμένου να μην υπάρξει έλλειψη προϊόντων στην αγορά και σε φυσιολογικές τιμές, βρίσκεται η Κυβέρνηση. Για το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά.

«Θα είναι πραγματικά μια τραγωδία αν μετά τον COVID-19, μετά την ενεργειακή κρίση, ακολουθήσει σε ένα χρόνο από τώρα -γιατί τότε θα δούμε τα αποτελέσματα μιας σποράς η οποία ενδεχομένως δεν θα γίνει στην Ουκρανία ή στην Ρωσία- αν ακολουθήσει και μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή, μολονότι διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στη χώρα μας.

Τα προϊόντα που θεωρούνται… υποψήφια προς έλλειψη είναι το ηλιέλαιο κυρίως και τα άλευρα δευτερευόντως, που εισάγονται σε μεγάλη ποσότητα από την Ουκρανία κι τη Ρωσία και ήδη αναζητούνται και άλλες πηγές προέλευσης, ίσως από την Αργεντινή, την  Ολλανδία, τη Μολδαβία ή τη Γαλλία.

Επίσης, υπό παρακολούθηση βρίσκονται οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων μάλιστα έχουν «εκτοξευθεί». Χαρακτηριστικό είναι ότι το καλαμπόκι εισάγεται στην Ελλάδα από τις εμπόλεμες χώρες, συνολικά περίπου 500.000 τόνοι ετησίως. Πλέον το βλέμμα είναι στραμμένο στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Νότιο Αμερική.

Πάντως, όσον αφορά τις εισαγωγές από χώρες εκτός της Ε.Ε., υπάρχει η ανησυχία ότι η ποιότητα των προϊόντων ενδεχομένως να μην είναι η επιθυμητή, γεγονός που προβληματίζει τόσο την ελληνική πλευρά όσο και τις Βρυξέλλες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών και των κτηνοτρόφων. «Αν αυτοί συνεχίσουν να παράγουν, δεν θα αυξηθούν οι ανάγκες εισαγωγών και δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η διαδικασία καταβολής ποσού περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ  για στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*