Σοκάρει γιατρός στο νοσοκομείο Γιαννιτσών: «Δεν είναι απλά ότι ξεψυχάει ο ασθενής, σε παρακαλάει»

nosokomeio pellas

Την κατάσταση που βιώνει το προσωπικό του νοσοκομείου των Γιαννιτσών στη μάχη που δίνει ενάντια στον κορωνοϊό περιέγραψε μια παθολόγος η οποία εργάζεται σε αυτό.

Μάχη με τον κορωνοϊό δίνουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας οι γιατροί, οι οποίοι κάποιες φορές νικούν και κάποιες φορές χάνουν. Ωστόσο οι ίδιοι δεν παύουν να προσπαθούν και να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.

Χαρακτηριστική είναι η συγκλονιστική μαρτυρία της παθολόγου Εμμανουηλίας Κεχαγιά, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών.

Η ίδια μιλώντας στο GRTimes.gr περιγράφει το πως βιώνει το προσωπικό του νοσοκομείου όπου και εργάζεται τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που γνώρισε η χώρα μας στη νεότερη ιστορία της.

«Ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες, τις οποίες ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν λίγους μήνες. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις» αναφέρει η εν λόγω γιατρός, η οποία διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα πως ο ιός δεν ήταν και τόσο φιλικός στις ηλικίες από 40-60 ετών.

«Τα άτομα που χειροτέρεψαν πολύ γρήγορα, ήταν σε αυτές τις σχετικά νεαρές ηλικίες, ειδικά από 40 έως 50 ετών. Σε αντίθεση με αυτά που ακούγαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας» πρόσθεσε η ίδια τονίζοντας πως μεταξύ των νεότερων ασθενών στις συγκεκριμένες ηλικίες υπήρχαν και άτομα, τα οποία δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, ενώ ορισμένα εξ αυτών δεν τα κατάφεραν.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η παθολόγος, το νοσοκομείο των Γιαννιτσών πριν από τον κορωνοϊό είχε 6 κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο στην συνέχεια αναγκάστηκε να αναπτύξει συνολικά περίπου 12, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι 100% γεμάτες.

«Αδειάζουν και γεμίζουν αμέσως οι ΜΕΘ. Κάποιοι ασθενείς διασωληνωμένοι, χρειάζεται να παραμείνουν κάποιες ώρες σε αναμονή, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, είτε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών, είτε σε κάποιο άλλο νοσοκομείο στη Βόρειο Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

Αναφερόμενη στην Παθολογική κλινική όπου και εργάζεται εκτιμά πως παρά τις αντίξοες συνθήκες, αυτή έχει ανταπεξέλθει μέχρι στιγμής στο 100%, κάτι το οποίο σύμφωνα με την ίδια αποδίδεται και στον διευθυντή της Ιωάννη Κακουλίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «μάχιμο και άξιο».

Σε ερώτηση που της έγινε για το πως βιώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις τόσες πολλές απώλειες η κ. Κεχαγιά απάντησε πως ξεπέρασαν όλοι τον εαυτό τους πολλές φορές. «Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Πέφταμε και σηκωνόμασταν, την ίδια στιγμή. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για δεύτερη σκέψη, σε αυτό που βιώσαμε, σε αυτό που περάσαμε και που περνάμε» ανέφερε προσθέτοντας πως οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν εξαιρετικά τραγικές.

Η ίδια προσπαθεί από την πλευρά της να περιγράψει τις στιγμές των απωλειών και δεν βρίσκει λόγια. «Και ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί αυτή η κατάσταση. Δεν είναι απλά ότι ξεψυχάει ο ασθενής… Να σε παρακαλάει, να παρακαλάει κάποιος από το περιβάλλον του (τηλεφωνικά μόνο επιτρέπεται η επικοινωνία), είναι τραγικές οι καταστάσεις. Δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει, δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους» τονίζει.

Αναφερόμενη στους ασθενείς που βγαίνουν από τις ΜΕΘ η κ. Κεχαγιά αναφέρει πως είναι η «μεγάλη χαρά» όλων. «Με το που θα ντυθούμε και θα μπούμε στην κλινική COVID, έχουμε πρώτα να περάσουμε από το τμήμα που είναι οι αποσωληνωμένοι για να πάρουμε λίγο κουράγιο. Αυτοί που βγήκαν νικητές μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε. Αυτή είναι πιστεύω και η ικανοποίηση για έναν γιατρό. Τίποτα άλλο».

Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι και στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, κάτι που είχε σαν συνέπεια να υπάρξει αύξηση της πίεσης στο υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα της παθολόγου κάλυψε τα κενά με υπερωρίες, έξτρα εφημερίες, αλλά και με την βοήθεια γιατρών που ήρθαν από το «Mediterraneo Hospital» Αθηνών.

Η κ. Κεχαγιά αναφέροντας τα ονόματα τους ένα προς ένα, επισήμανε πως οι γιατροί αυτοί τις τελευταίες μέρες έχουν αναλάβει στον βαθμό που μπορούν να διεκπαιρεώσουν όσα περισσότερα περιστατικά μπορούν με αυτοθυσία.

«Η συμβολή τους ήταν καταλυτική για εμάς. Η βοήθεια τους ανεκτίμητη» ανέφερε η ίδια μιλώντας για τον κ. Βύρων Μαρδαγιά, την κ.Μαρία Πετράκη, τον κ. Γιάννη Χρήστου, τον κ. Αντρέα Τσίφτη και την κ. Άννα Μαρία Βιέρου.

Ερωτηθείσα για το πως βλέπει το επόμενο διάστημα, αλλά και για το τι θα κρατήσει στο μέλλον από όλη αυτή την εμπειρία, η γιατρός του νοσοκομείου των Γιαννιτσών ανέφερε: «Έρχονται και χρονιάρες μέρες.. Θέλω μια νεράιδα να τα σβήσει όλα από το μυαλό μας. Τίποτα άλλο. Να μη μείνει να θυμόμαστε τίποτα από αυτές τις μέρες. Ειλικρινά. Το λέω και ανατριχιάζω. Δεν θέλω να θυμάμαι τίποτα. Να βγούμε μόνο αλώβητοι, ο θεός να βοηθήσει εμάς, τους ασθενείς, τις οικογένειες μας. Να βγούμε αλώβητοι και να τα ξεχάσουμε όλα».

Η παθολόγος από την πλευρά της δήλωσε πως τις τελευταίες μέρες υπάρχουν ορισμένα σημάδια βελτίωσης, αλλά και ότι ο αριθμός των ατόμων που έρχονται στο νοσοκομείο για να εξεταστούν έχει μειωθεί ελαφρά, με τη γενικότερη εικόνα στην κλινική COVID, να είναι κάπως καλύτερη. Παράλληλα η ίδια εξέφρασε την αισιοδοξία της, ότι αν όλα πάνε καλά και ο κόσμος προσέξει τότε μπορεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Σαφώς και δεν είναι μια απλή γρίπη και σωστό είναι και πάλι να υπενθυμίζουμε στον κόσμο, να φωνάζουμε Προσοχή, Προσοχή, Προσοχή!!! Είναι ένας θανατηφόρος ιός. Μπορεί κάποιους να τους ξεγελάσει, στους περισσότερους όμως θα είναι αμείλικτος. Προσοχή και μετά που θα ηρεμήσουν τα πράγματα, γιατί θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Όχι μόνο οι υγειονομικοί. Όλος ο κόσμος. Δεν πρέπει να ξανάρθει νέο κύμα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Να βγούμε όλοι να σηκώσουμε ένα τείχος και να το αποτρέψουμε. Δεν επιτρέπεται να ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις» αναφέρει στην κατάληξη των λεγομένων της η ίδια. 

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*