Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στα spreads των επιτοκίων

Αρνητικά σκήπτρα στα spreads των επιτοκίων εξακολουθεί και κρατάει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για όλο το 2022. Η ψαλίδα επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων παραμένει η υψηλότερη στις χώρες της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα να κρατάει την πρώτη θέση και την Κύπρο και τη Μάλτα να ακολουθούν, δίνοντας τη σκυτάλη σε κάποιες άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Κροατία, η Λιθουανία.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν όλη τη χρήση του 2022 ανά μήνα και προέρχονται από πληροφορίες που δίνουν οι ίδιες οι τράπεζες κάθε κράτους-μέλους στην ΕΚΤ, στο πλαίσιο συλλογής πληροφοριών της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως είναι εμφανές και στον σχετικό πίνακα, η περίπτωση της Ελλάδος, που έκλεισε τον Δεκέμβριο 2022 με spread 4,547 μονάδες μεταξύ των επιτοκίων, είναι… μοναδική στην Ευρωζώνη, με τη Μάλτα και την Κύπρο να ακολουθούν, στο 3,783 και 3,548 αντίστοιχα.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, δεν ακολουθούν αυτά τα επίπεδα. Η Ιταλία έχει μειώσει τα spreads στο 1,652% στο τέλος του 2022, η Ισπανία στο 2,381% και η Πορτογαλία στο 2,986%. Προφανώς, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στη Γαλλία και τη Ολλανδία, με την ψαλίδα των επιτοκίων να είναι μόλις στο 0,084% και 0,962% αντίστοιχα, αλλά η αλήθεια είναι ότι στις χώρες αυτές υπάρχει μεγάλο περιθώριο κλεισίματος της ψαλίδας, λόγω πολύ χαμηλού δείκτη «κόκκινων» δανείων, που προφανώς δημιουργεί ευελιξία στη μείωση των spreads, από την πλευρά των δανείων.

Σύμφωνα με τον πίνακα της ΕΚΤ που δημοσιεύει σήμερα το powergame.gr, οι τράπεζες στην Ελλάδα για το συνολικό υπόλοιπο των δανείων τους παρουσιάζουν σε μηνιαία βάση την εξής μεταβολή στα spreads: τον Ιανουάριο του 2022 στο 3,417%, τον Ιούνιο (πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,50%) στο 3,397%, τον Σεπτέμβριο (δεύτερη αύξηση ΕΚΤ κατά 0,75%) στο 3,842%, τον Οκτώβριο, που ενσωματώθηκαν οι αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, στο 4,141%, για να κλείσουν τον Δεκέμβριο στα 4,547%.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*