Political: Πάνω από 26.000 στρέμματα μολυσμένα – Τραγική χρόνια για το συμπύρηνο ροδάκινο – Αδιαφορία του υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες ροδακινοπαραγωγών από τη Μακεδονία σχετικά με την αδιαφορία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη για τις μολύνσεις που έχουν «χτυπήσει» χιλιάδες στρέμματα τόσο στο Νομό Πέλλας όσο και σε άλλους νομούς της ευρύτερης περιοχής.

Η «Political», συνεχίζοντας την εμπεριστατωμένη έρευνα, αποκαλύπτει σήμερα τους αριθμούς που λένε πάντα την αλήθεια:
χιλιάδες στρέμματα έχουν ήδη επηρεαστεί από το μωσαϊκό ιώσεων ή οτιδήποτε άλλο διαπιστωθεί από τους σχετικούς ελέγχους,γεγονός που απαιτεί την παρέμβαση του κράτους.

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον το-πικό υφυπουργό, ο οποίος ήταν και προγενέστερα στη θέση αυτή, ήδη από τον Ιούλιο του 2023, και δεν φρόντισε ή μερίμνησε να λυθεί το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών. Αυτό που μεταφέρθηκε στην «Political» είναι πως πρέπει να βιαστεί, καθώς η μόλυνση μεταφέρθηκε ήδη εκτός Πέλλας -σε Ημαθία, Λάρισα και Κιλκίς.

Ας δούμε αναλυτικά τους αριθμούς που είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Οι «μολύνσεις» των στρεμμάτων που προκαλούνανυπολόγιστη οικονομική καταστροφήαφορούν 5.233,8 στρέμματα στην Ημαθία,113,6 στρέμματα στη Θεσσαλονίκη, 184,5στρέμματα στο Κιλκίς, 20.809 στρέμματα στην Πέλλα, 43,4 στρέμματα στην Πιερία,287,4 στρέμματα στη Λάρισα, 6,5 στρέμμα-τα στα Τρίκαλα και 52 στρέμματα στη Φλώρινα. Με απλά μαθηματικά φτάνουμε τα 26.730,2 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που κάποιοι -με πρωτεργάτη τον αρμόδιο υπουργό- «σφυρίζουν».

Το χρονικό της υπόθεσης

Η «Political» από τις 14 Αυγούστου είχε αποκαλύψει το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο ταλαιπωρεί την περιοχή. Όπως γράφαμε, όλα ξεκίνησαν το 2021, από ένα χωράφι 10 στρεμμάτων με ροδάκινα, τα οποία διαπιστώθηκε πως είχαν ένα μωσαϊκό ιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε δεν δόθηκε η ανάλογη προσοχή, με τους περισσότερους παραγωγούς να θεωρούν πως πρόκειται για κάποια ανωμαλία της εποχής.

Όμως, η πραγματικότητα αποδείχθηκε τελείως διαφορετική, καθώς το 2023 τα 10μολυσμένα στρέμματα έγιναν… 1.000, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονος προβληματισμούς στους παραγωγούς για τις σοδιές και τα εισοδήματά τους.

Τότε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας έστειλε δείγματα του καρπού στο Μπενάκειο και εκεί διαπιστώθηκε ότι είναι ένα μωσαϊκό ιώσεων που παραμορφώνουν τον καρπό και τον κάνουν μη εμπορεύσιμο, ούτε καν για χυμοποίηση. Από τότε μέχρι και σήμερα η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι εκτός ελέγχου και παρά τις κραυγές αγωνίας των παραγωγών δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.

Οι εκτιμήσεις που μεταφέρονται στην«Political» από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως η διασπορά της μόλυνσης είναι ραγδαία και ακόμη οι καταγραφές δεν έχουν τελειώσει. «Αν δεν σταματήσει η εξάπλωση, κινδυνεύει όλη η ροδακινοκαλλιέργεια και όλα τα συναφή επαγγέλματα όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Αυτό που μας έχουν πει μέχρι τώρα είναι μόνο η καταγραφή των αγροτεμαχίων που γίνεται σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ. Εμείς περιμένουμε την ανακοίνωση του γενικότερου σχεδιασμού, γιατί θα χρειαστεί, πρώτον, αποζημίωση της φετινής παραγωγής για να μπορέσει ο παραγωγός να βγάλει τον χειμώνα, δεύτερον, η αναδιάρθρωση των άρρωστων κτημάτων με τη βοήθεια της Πολιτείας και, τρίτον, να μας πουν οι επιστήμονες μαζί με την Πολιτεία τι θα ξανά φυτευτεί.

Τέταρτον, να μην καταβληθούν οι φετινές εισφορές ΕΛΓΑ στα άρρωστα κτήματα και πέμπτον, να προστατευτούν οι νέοι αγρότες λόγω της τυπικής απόδοσης που υπάρχει στα σχέδιά τους και δεν θα καλυφθεί εξαιτίας της έλλειψης παραγωγής», μας είπε ένας παραγωγός από την Πέλλα. Από την έρευνα που διενεργήσαμε διαπιστώσαμε πως αν τα ανακλαστικά της Πολιτείας ήταν πιο γρήγορα για ένα τόσο σημαντικό θέμα, θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη η εκρίζωση των χιλιάδων κατεστραμμένων στρεμμάτων προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της διασποράς του ιού.

Παράλληλα, θα έπρεπε να έχει ήδη ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για να σταματήσει η αβεβαιότητα, η οποία οδηγεί ακόμη και σε απόκρυψη του προβλήματος. «Εννοείται να γίνουν όλοι έλεγχοι στα δηλωμένα αγροτεμάχια για να αποφύγουμε πονηράδες ορισμένων», τόνισε ο ίδιος αγρότης στην «Political»

Ερωτήματα για την ασθένεια

Πληροφορίες της εφημερίδας ανέφεραν πως η νέα δειγματοληψία από τη Λάρισα στο Μπενάκειο έδειξε τρεις διαφορετικές μολύνσεις πάνω στον καρπό χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευση. Οι ίδιες πηγές της «Political» τόνιζαν πως το ΑΠΘ έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την ΕΚΕ για διερεύνηση. Φήμες μιλούν ότι η εξάπλωση της μόλυνσης θα μπορούσε να σταματήσει με εφαρμογές φαρμάκων, αλλά ακόμη κανένας δεν ξέρει τίποτα.

Το μωσαϊκό των ιώσεων φαίνεται πως πλέον επεκτείνεται, εκτός από τα ροδάκινα, στα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Εύλογα είναι τα ερωτήματα σχετικά με το αν πρόκειται για ιό ή για κάτι άλλο. Οι παραγωγοί πάντως απαιτούν επίσημη τοποθέτηση από τους ειδικούς για το τι συμβαίνει και τι μέλλει γενέσθαι.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο γεγονός ότι εκτός των προαναφερθέντων υπήρξαν βροχές και μπουρίνια, τα οποία κατέστρεψαν τα ροδάκινα με αποτέλεσμα να τα «φάει» η γη. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως ο ΕΛΓΑ δεν έχει προβεί σε αναγγελίες για να καλύψει τη ζημιά, παρόλο που, όπως λένε, προβλέπεται από τον νόμο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως υπέστησαν καταστροφή και από τότε είναι μετέωροι. Όσο για το αν έχουν λάβει απαντήσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Σταμενίτη, η απάντηση παραμένει αρνητική.

Οι νέες καταγγελίες Τζάκρη

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εκτός από τα παραμορφωμένα ροδάκινα,αναφέρθηκε και η βουλευτής Πέλλας τουΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία με ανάρτησή της έγραψε στο Facebook: «Βρισκόμαστε στις 20 Αυγούστου και ο Γολγοθάς απορρόφησης του συμπύρηνου ροδάκινου συνεχίζεται. Μετά τις πρώιμες ποικιλίες Α-37, Α-39, LOADEL και FORTUNA (περίπου το 40%της παραγωγής συμπύρηνων ροδάκινων), οι οποίες “παρουσίασαν έτσι γενικά και αόριστα ποιοτικά προβλήματα κατά τη μεταποίηση”, και ροδάκινα που προορίζονταν για κονσέρβα μετατράπηκαν σε ροδάκινα για“κλαρίσιο χυμό”, από την Κυριακή 18 Αυγούστου εξελίσσεται νέο επεισόδιο από τις βιομηχανίες μεταποίησης. Συμπύρηνα ροδάκινα πρώτης ποιότητας της ποικιλίας Andros τα παραλαμβάνουν οι βιομηχανίες για χυμό με την αιτιολογία ότι πρόκειται για ροδάκινο “δεύτερο χέρι”, παραπέμποντας σε συνειρμούς υπερπαραγωγής. Κάτι που βέβαια δεν επιβεβαιώνεται, αφού η πρόοδος των παραδόσεων αποδεικνύει ότι τα ροδάκινα είναι και ποιοτικά και πολύ λιγότερα απ’ αυτά που χρειάζονται για να καλυφθούν οι παραγγελίες και ο προγραμματισμός της βιομηχανίας. Κατά συνέπεια, τα 35-38 λεπτά το κιλό,που φήμες αναφέρουν ότι οι βιομηχανίες μεταποίησης “προσανατολίζονται” να πληρώσουν τη φετινή παραγωγή, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός που μάλλον το πήρε μαζί της η πανσέληνος του οξυρρύγχου».

Επιπλέον, η κυρία Τζάκρη είπε: «Είναι ανεπίτρεπτο κάθε χρόνο η βιομηχανία με πρόσχημα διάφορα επιχειρήματα (υπερπαραγωγή, χαμηλή ποιότητα, υψηλά αποθέματα κ.λπ.) να προσπαθεί στο τέλος της ημέρας να μεγιστοποιήσει το κέρδος της εις βάρος των παραγωγών. Είναι ανεπίτρεπτο οι παραγωγοί να μαθαίνουν την τιμή για τα ροδάκινά τους 15 μέρες πριν από το τέλος της συγκομιδής. Είναι ανεπίτρεπτο να πωλείται αγροτική παραγωγή με “άγνωστη” τιμολόγηση, όταν μάλιστα το κόστος παραγωγής έχει ανέβει στα ύψη. Κατά δήλωσή τους, οι παραγωγοί της περιοχής, αγανακτισμένοι, απευθύνθηκαν στον τοπικό βουλευτή της ΝΔ Διονύση Σταμενίτη, ο οποίος τυγχάνει και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος “ελαφρά τη καρδία” δήλωσε αδυναμία παρέμβασης, παραπέμποντας στον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ανέχεται αυτές τις πρακτικές και απλά να παρακολουθεί αμέτοχη. Η ελεύθερη αγορά,που αποτελεί το άλλοθι Μητσοτάκη με ευθύνη του ιδίου, έχει μετατραπεί σε ασύδοτη αγορά χωρίς κανόνες και χωρίς ελέγχους. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να παρέμβει άμεσα για τα ζητήματα των τιμών αφού εμφανέστατα εφαρμόζονται πρακτικές που ζημιώνουν τους παραγωγούς που παραπέμπουν σε λειτουργία καρτέλ και αθέμιτου ανταγωνισμού».

Η κυρία Τζάκρη τόνισε ακόμη: «Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα με νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των συμπύρηνων ροδάκινων -της πρώτης ύλης δηλαδή για τη βιομηχανία μεταποίησης- και να μην έχουν υπογραφεί και αναρτηθεί σχετικά συμβόλαια ανάμεσα στις δύο πλευρές (βιομηχανία και παραγωγούς) στο Taxis. Το πολιτικό μήνυμα της ΝΔ “σταθερά – τολμηρά – μπροστά”δεν είναι τίποτε άλλο από μια υποκριτική βιτρίνα παραπλάνησης της κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει ασφάλεια και καλύτερες ημέρες στους Έλληνες παραγωγούς»

Πηγή political.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*