
Αναφορά στη Βουλή για την Επιστολή της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών-ΠΟΕΣ σχετικά με την «μισθολογική μεταρρύθμιση» των Ενόπλων Δυνάμεων που περιλαμβάνειήδη ψηφισθείσες αυξήσεις, οι οποίες επεκτείνονται σε ετήσια βάση για να φαίνονται μεγαλύτερες
Την Παρασκευή 2/5/25, κατέθεσα ως αναφορά προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, την Επιστολή της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) σχετικά με την μισθολογική μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), την οποία παρουσίασε ο κ. Δένδιας, και η οποία θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου του 2025 και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου του 2025.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, πρόκειται για μισθολογική μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνει ήδη ψηφισθείσες αυξήσεις,οι οποίες μάλιστα προκειμένου να φαίνονται μεγαλύτερες επεκτείνονται σε ετήσια βάση.
Στην πραγματικότητα, οι πραγματικές (και όχι οι εικονικές) διαφορές στις αυξήσεις προβαίνουν σε σημαντική διάκριση ανάλογα με τη γενική προέλευση Αξιωματικός/Υπαξιωματικός.
Τα επτά παραδείγματα (non paper) του Υπουργείου κρίνονται το λιγότερο ως ατυχή, παραπλανητικά και εσφαλμένα, με το σοβαρότερο ζήτημα να είναι η πλήρης αντίφαση με τηνεπιδιωκόμενη διακοπή της βαθμολογικής εξέλιξης.
Σύμφωνα δε, με όλες στις ενδείξεις, το μόνο που απασχολεί το ΥΠΕΘΑ είναι αποκλειστικά η μείωση του λειτουργικού του κόστους με το «νέο μισθολόγιο» να είναι επιδοματικής μορφής.
Σε αυτό το πλαίσιο το ακόμα εντυπωσιακότερο, είναι οι 1700 εκκαθαρίσεις που έγιναν το 2024-25 και οι 1700 που θα γίνουν το 2026, γεγονός που δεν παραπέμπει σε αξιολογήσεις, αλλά σε προγραμματισμένο «ξεφόρτωμα» (οριζόντια μείωση άνευ ουσιαστικών όρων).
Με δεδομένο ότι ακόμα τα μισθολόγια των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) δεν έχουν διαχωριστεί, η ΠΟΕΣ γνωστοποιεί αφενός ότι θα πολεμήσει το νέο μισθολόγιο καθώς επίσης ότι συντάσσεται με τα αιτήματα των ΣΑ περί ισότιμης μεταχείρισης και στη βάση των υποσχέσεων του κ. Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απαιτεί:
α. Τη θέσπιση υπερωριακής αποζημίωσης πέραν του 5ημέρου, όπως στα ΣΑ.
β. Την εξίσωση της ημερήσιας βάρδιας με 8ωρία, όπως στα ΣΑ.
γ. Την αποζημίωση της νυκτερινής εργασίας για εκτέλεση νυκτερινής 8ωρίας, όπως στα ΣΑ και την εξίσωση του «πλαφόν» προς τα πάνω.
δ. Την αποζημίωση των αποσπάσεων με το ίδιο, ιδιαίτερα πλουσιοπάροχο πλαίσιο που αυτές διενεργούνται στα ΣΑ.
ε. Την απασχόληση των στρατιωτικών αποκλειστικά με τα καθήκοντά τους δίχως ανάμειξη σε άλλα επαγγέλματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ΣΑ.
στ. Την πλήρη εξαίρεση των αποζημιώσεων για εκτέλεση υπηρεσίας από τις τακτικές αποδοχές, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις αντίστοιχες περιπτώσεις των ΣΑ (πχ φύλαξη γηπέδων).
ζ. Την περαιτέρω αναπροσαρμογή των μισθολογίων των σπουδαστών στα ΑΣΕΙ και τις ΑΣΣΥ με αναδρομική ισχύ, ώστε να αποτυπώνεται και μισθολογικά η αρχαιότερη προέλευση των στρατιωτικών.
η. Την εφαρμογή των αναλογιστικών μελετών με πλήρη αναδρομικότητα και νομιμοτόκως για την περίπτωση του ΜΤΣ, το οποίο έχει λαμβάνειν και από τα στελέχη της ΕΛΑΣ, και από το υπεύθυνο Υπουργείο, επί σειρά ετών.
Κάντε το πρώτο σχόλιο