Πόλεμος για την τροπολογία που αθωώνει δεκάδες αιρετούς

vouli tropologia

Με μία αιφνίδια και νυχτερινή τροπολογία το υπουργείο Εσωτερικών παύει εκατοντάδες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς και καταλογισμούς, σε βάρος νυν και πρώην αιρετών, μαζί και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής, παρεισέφρησε σε νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών και σε μόλις δύο ημέρες μετά την ψήφισή της πρόλαβε και δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ. Η σκανδαλώδης διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 (ΦΕΚ 197/Α/12.10.2020) και προβλέπει ότι “αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

Η τροπολογία με αριθμό 489/48 κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος την έκανε αποδεκτή, σχεδόν ως είχε, πλην ορισμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων ήσσονος σημασίας. Το γεγονός ότι η τροπολογία δεν κατατέθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από έναν απλό βουλευτή διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους σχεδιασμούς των εμπνευστών της καθώς, σε αυτές τις περιπτώσεις, η διάταξη δεν υφίσταται τη βάσανο της διαβούλευσης και της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Έτσι, με τον τρόπο αυτό, παραμένει άγνωστο πόσους και ποιους αιρετούς αφορά, ενώ παράλληλα παρέλκει η γνώμη της αρμόδιας Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης. Κυρίως, όμως, απαλλάσσει την κυβέρνηση από την υποχρέωση της αποτύπωσης της συνολικής ζημίας την οποία υφίσταται το δημόσιο από αυτό το ξέπλυμα, καθώς, στις βουλευτικές τροπολογίες δεν είναι υποχρεωτική η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τη δημοσιονομική επίπτωση που θα έχει η ψήφισή τους.

Ιστορικό υπόθεσης

Τι προβλέπει όμως η ρύθμιση και ποιες υποθέσεις αφορά; Η ρύθμιση έρχεται να διευθετήσει υποθέσεις που ανάγονται ακόμα και στην δεκαετία του ’90 και αφορούν έγκριση δαπανών ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα αφορά υποθέσεις έγκρισης δαπανών οι οποίες:

– Είχαν πάρει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (για ΟΤΑ πρώτου βαθμού)

– Είχαν λάβει το πράσινο φως από τον προληπτικό έλεγχο της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου (για ΟΤΑ δευτέρου βαθμού)

Ωστόσο, γι αυτές τις υποθέσεις ο τελικός κατασταλτικός έλεγχος από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου -που γίνεται ακόμα και μετά από 10 χρόνια από την υπογραφή των αποφάσεων- έδειξε ότι κακώς δόθηκαν τα χρήματα. Αυτό είχε ως συνέπεια να καλούνται οι αιρετοί ή υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να επιστρέψουν τα χρήματα αν και, όπως υποστηρίζουν, την περίοδο που ενέκριναν τις δαπάνες είχαν την βεβαιότητα ότι λειτουργούσαν νόμιμα βάσει των αρχικών ελέγχων.

Να σημειωθεί ότι από την ρύθμιση εξαιρούνται όλες οι αποφάσεις δαπανών που δεν είχαν την αρχική έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου ή της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου.

Φ. Γεννηματά: να αποσυρθεί η ρύθμιση
Πάντως, το Κίνημα Αλλαγής δια της προέδρου του Φώφης Γεννηματά επιμένει στα περί σκανδαλώδους ρύθμισης και ζητά να αποσυρθεί η διάταξη. Συγκεκριμένα η δήλωση της κυρίας Γεννηματά έχει ως εξής: «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τροπολογία που παρέχει γενική αμνηστία σε σκάνδαλα του παρελθόντος σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για επαίσχυντη ρύθμιση που πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
Να μάθει ο ελληνικός λαός ποιους καλύπτει με ζημία για το δημόσιο.
Το Κίνημα Αλλαγής που καταψήφισε την τροπολογία, θα συνεχίσει τον αγώνα για την ακύρωση της και την πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου.
Σε αυτή την προσπάθεια, καλούμε τους λειτουργούς της Αυτοδιοίκησης να περιφρουρήσουν το κύρος του θεσμού, ώστε να ξεχωρίσουν τα ξερά από τα χλωρά»

Φ. Πιπιλή: Διαφωνώ με την τροπολογία Κακλαμάνη

Την αντίθεσή της με την τροπολογία Κακλαμάνη εκφράζει μέσω κοινωνικών δικτύων και η κυρία Φωτεινή Πιπιλή.

Η βουλευτής Α’ Αθήνας με την ΝΔ γράφει: «Δηλώνω δημοσίως και κατηγορηματικά πως η τροπολογία Κακλαμάνη που έκανε δεκτή σε νομοσχέδιο ο Υπουργός Εσωτερικών για την “αίρεση του αξιόποινου των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.19” και ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην ΚΙΝΑΛ, με βρίσκει αντίθετη.

Ο λόγος ,το ότι πέρασε από χέρι σε χέρι χωρίς να ενημερωθούμε ώστε να γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους, ποιές περιπτώσεις και πρόσωπα αφορά ώστε να κρίνουμε το δίκαιον ή μη της τροπολογίας».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*