Pella’sDelicacies: Οι παραδοσιακές συνταγές που ταξιδεύουν παντού

Pellas Delicatessen1

H Pella’sDelicacies ιδρύθηκε το 2016 σε ιδιόκτητο χώρο στην ιστορική Πέλλα από την Γεωπόνο-Τεχνολόγο τροφίμων MSc Θεοδώρα Πραγκαλάκη. Η εμπνευστής της εταιρίας, σπούδασε γεωπονία στο ΑΠΘ, με εξειδίκευση στην τεχνολογία των τροφίμων, ενώ συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό στην μικροβιολογία των τροφίμων. Βλέποντας την πλούσια αγροτική παραγωγή της περιοχής της να μένει σε μεγάλο βαθμό αδιάθετη, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μεταποίηση και να δώσει με τη σειρά της υπεραξία στα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας. Όλα τα προϊόντα με απόλυτη γνώση και υπευθυνότητα, συλλέγονται την εποχή της φυσικής τους ωρίμανσης, ώστε να φτάνουν φρέσκα στο πιάτο μας…και στην κυριολεξία τα τρως με το κουτάλι.

1.Πόσα χρόνια ζωής έχει η εταιρία και πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Η ιδέα νομίζω πως υπήρχε πάντα στο μυαλό μου. Μέσα από τις μυρωδιές και τις γεύσεις της γιαγιάς μου που τη θυμάμαι να φτιάχνει σάλτσες και μαρμελάδα από μούρα και φυσικά αλείμματα πιπεριάς που ξεχώριζαν πάντα για τη νοστιμιάς τους. Σε έναν πλούσιο αγροτικά νομό και με τις εικόνες αυτές, δεν είναι δύσκολο να προκύψει η ιδέα. Όταν μάλιστα σήμερα η νέα γυναίκα δεν προλαβαίνει να φτιάχνει κάτι ανάλογο στο σπίτι, λόγω σπουδών και δουλειάς. Η έμπνευση ήρθε μετά από σκέψη για το πως μπορείς να αξιοποιήσεις την πλούσια παραγωγή του τόπου σου, συνδυάζοντας την παράδοση με τις νέες τάσεις γαστρονομίας. Σκοπός να τα παντρέψουμε όλα αυτά χρησιμοποιώντας πρότυπο εξοπλισμό και φυσικά την επιστημονική γνώση στον τομέα της μεταποίησης.

2.Πώς επιλέχθηκε το όνομα και πώς προκύπτει ένα νέο προϊόν;

Το όνομα «Pella’sDelicacies» επιλέχθηκε με σκοπό την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας που είναι μια περιοχή με πολύ εύφορη γη. Σε μεγάλο βαθμό πολλά προϊόντα όμως παραμένουν στο χωράφι. Θέλοντας λοιπόν να κάνουμε γνωστά τα προϊόντα της περιοχής, αλλά και τον τρόπο που μπορείς νόστιμα να τα έχεις στο τραπέζι σου, φτάσαμε μέχρι εδώ. Κατά κύριο λόγο η επιλογή για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος, γίνεται με έρευνα πάνω στις ανάγκες της αγοράς, οι πρώτες ύλες επιλέγονται κατά προτίμηση από παραγωγούς του νομού Πέλλας, με σκοπό να γίνουν γνωστά τα ανώτερης ποιότητας προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας. Οι γεύσεις που δημιουργώ ή σκέφτομαι να δημιουργήσω προκύπτουν από την καθημερινότητά μου. Με αυτές μεγάλωσα κι αυτές θέλησα να ζωντανέψω πάλι. Για παράδειγμα η σάλτσα ντομάτας της εταιρίας, βασίζεται στην αυθεντική συνταγή της γιαγιάς μου Ιορδάνας.

3.Πόσο βοηθά η χώρα, το κράτος, το ξεκίνημα μιας τέτοιας ιδέας;

Το κράτος, με τα αναπτυξιακά προγράμματα που υπάρχουν δίνουν στις επιχειρήσεις ένα αξιόλογο κίνητρο, είτε για περαιτέρω ανάπτυξη, είτε για δημιουργία μιας νέας επιχείρησης. Η επιχείρηση μας έχει επιδοτηθεί με αναπτυξιακό πρόγραμμα Leader. Αναζητάμε πάντα τρόπους ανάπτυξης όμως. Άλλωστε ο καταναλωτής είναι αυτός που σου δίνει την στήριξη. Όταν ανακαλύπτεις ότι τα προϊόντα που φτιάχνεις με τόσο μεράκι, βρίσκονται παντού. Έχουμε την ευελιξία να ανταποκριθούμε σε συγκεκριμένες προδιαγραφές που μας δίνουν οι πελάτες μας, δημιουργώντας συχνά custommade προϊόντα. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό.

4.Ποιος είναι ο βασικός κανόνας για την δημιουργία ενός νέου προϊόντος; Πως εμπνέεσαι για αυτό;

Η προσπάθεια μας να παντρέψουμε νέες τάσεις της γαστρονομίας με τις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας πρότυπο εξοπλισμό καθώς και την υπάρχουσα επιστημονική γνώση πάνω στην μεταποίηση τροφίμων. Δεν χρειάζεται άλλος κανόνας. Αγαπάς αυτό που κάνεις και βάζεις πάνω από όλα την διασφάλιση της ποιότητας και υγιεινής των προϊόντων και τον σεβασμό στον καταναλωτή και το περιβάλλον. Παράγουμε τα προϊόντα μας σε άρτιες υγειονομικά εγκαταστάσεις, τηρώντας αυστηρά τις διαδικασίες, σε όλα τα στάδια παραγωγής. Από τη συλλογή μέχρι την τελική συσκευασία. Αυτό είναι το στοίχημα ειδικά στην εποχή που ζούμε και αισθάνεσαι ή βλέπεις τον κόσμο και το περιβάλλον να αλλάζουν τόσο γρήγορα. Για μένα η ανάδειξη προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας αποτελεί στάση ζωής.

5. Χρησιμοποιείται υλικά αντί π.χ. για ζάχαρη δίνοντας βαρύτητα στην δημιουργία ενός υγιεινού προϊόντος; Τι προϊόντα μέχρι σήμερα έχει η εταιρία σας;

Η Pella’sDelicacies παράγει μαρμελάδες, σάλτσες με εξαιρετικές γεύσεις που τις σερβίρεις αμέσως, κλασική σάλτσα ντομάτα, γλυκά του κουταλιού, αλείμματα από φρέσκα λαχανικά, μαρμελάδες, ντρέσινγκ για σαλάτες, τουρσιά και άλλα μικρά μυστικά ελληνικής κουζίνας. Διαλέγουμε από τον παραγωγό φρέσκα προϊόντα, τα επεξεργαζόμαστε σε έναν σύγχρονο χώρο τεχνολογικών εγκαταστάσεων της εταιρίας και όλα φτάνουν στον καταναλωτή νόστιμα και σε άριστη ποιότητα. Δημιουργούμε premium προϊόντα από επιλεγμένα και αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Σε κάποιους κωδικούς μας έχουμε αντικαταστήσει την ζάχαρη με χυμό σταφυλιού, παράγουμε Κέτσαπ χωρίς ζάχαρη καθώς και η σειρά μας Αλείμματα Φρούτων (μαρμελάδες) είναι επίσης χωρίς ζάχαρη. Μεταξύ των πιο ιδιαίτερων προϊόντων μας, είναι το άλειμμα πορτοκάλι με μαστίχα Χίου, το τσάτνεϊ σύκου με μουστάρδα, η μαρμελάδα φράουλα με μοσχολέμονο και η σάλτσα τομάτας με μανιτάρι.

6.Εξαγωγές, ελληνική αγορά, ράφια καταστημάτων, που σας βρίσκουμε;

Σε μόλις μια τετραετία η εταιρία μας κατάφερε να φτάσει τις εξαγωγές της στο 50% του τζίρου της, στέλνοντας τα προϊόντα της στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και τη Βουλγαρία. Στόχος μας μάλιστα είναι να εδραιωθεί στην Κεντρική Ευρώπη και να ενισχύσει την παρουσία της στη βρετανική αγορά. Η παραγωγική δυναμικότητα της Pella’sDelicacies ανέρχεται σε 1 τόνο ημερησίως.

Τα νόστιμα προϊόντα ελληνικής γης μπορείς να τα συναντήσεις κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες και τα προϊόντα μας υπάρχουν στην ελληνική αγορά σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Όποιος θέλει φυσικά μας αναζητά στο διαδίκτυο και στον ιστότοπο http://www.pellasdelicacies.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*