Παρέμβαση Ιγνατιάδου στη σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο

ignatiadou skydra

Πολύωρη σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, στα πλαίσια της περιοδείας που πραγματοποίησε στην ευρύτερη περιοχή μας (Βέροια, Δυτική Μακεδονία).

Θέσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες μας και ειδικότερα μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή μου έθεσα τα εξής ζητήματα:

– Πότε θα καταβληθεί το 35% των περσινών αποζημιώσεων.

– Πότε θα εξετασθούν οι ενστάσεις για τις περσινές ζημίες και με ποιά κριτήρια…μετά από ένα χρόνο μπορούν να διαπιστώσουν ζημίες κλπ οι εκτιμητές;

– Ζήτησα να τελειώσει δια παντός η σκέψη που εκφράστηκε κάποια στιγμή οι αποζημιώσεις να συμψηφίζονται με τις μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Καταρχάς η πιθανότητα αυτή παραβιάζει ευθέως τον νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 440 Α.Κ. στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι συμψηφίζονται μόνο ληξιπρόθεσμες και απαιτητές οφειλές και επομένως η σκέψη αυτή δεν έχει ούτε νομικό έρεισμα, πέρα βεβαίως από τα πάμπολλα προβλήματα που θα δημιουργούσε στους αγρότες.

– Τόνισα ότι ο οργανισμός μπορεί κατά την πληρωμή να συμψηφίζει τις οφειλόμενες εισφορές, η μη καταβολή των οποίων οφείλεται όχι σε αφερεγγυότητα των αγροτών μας, αλλά σε πραγματική οικονομική αδυναμία, ειδικά όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό κόσμο… Οι αγρότες μας από τα πενιχρά έσοδά τους τα οποία καταβάλλονται με τεράστια καθυστέρηση, προσπαθούν να διασφαλίσουν τις ανάγκες διατροφής τους εν πρώτοις, τα φροντιστήρια των παιδιών τους, την εξόφληση του γεωπόνου και λοιπές βασικές ανάγκες τους..

– Ζήτησα να γίνουν αναγγελίες για τον παγετό της 16ης Απριλίου 2020 που έπληξε και την περιοχή μας και αφορά κυρίως κερασιές, αλλά και ροδάκινα, που ενώ ο ΕΛΓΑ Κοζάνης προχώρησε σε αναγγελίες δεν έγινε το ίδιο και σ εμάς. Προσκόμισα μάλιστα φωτογραφικό υλικό και DVD από αγρόκτημα στα όρια Λουτροχωρίου Σκύδρας, από τα οποία αποδεικνύεται η βασιμότητα του αιτήματος.

– Ζήτησα λόγω του κορωνο’ι’ου και της κατάστασης που δημιουργήθηκε, να υπάρξει νέα προθεσμία για υποβολή δηλώσεων για τον παγετό της 17ης Μαρτίου 2020, καθώς κάποιοι συνδημότες μας έχασαν την προθεσμία, διότι δεν ήξεραν ότι υποβάλλονται δηλώσεις.

– Για ακόμη μία φορά τέθηκε και από μένα, αλλά και από πολλούς συμμετέχοντες, το θέμα των δίκαιων και αντικειμένων εκτιμήσεων για όλους, διότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να αποτελεί πραγματικά ασφαλιστική κάλυψη του αγρότη και όχι ταλαιπωρία γι αυτόν.

– Ζήτησα την εφαρμογή του νόμου και του κανονισμού του ΕΛΓΑ όσον αφορά τον ορισμό των οριοδεικτών. Ο νόμος ξεκάθαρα ορίζει ότι οι οριοδείκτες ορίζονται από τον Δήμο ή τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων και από κανέναν άλλον!
Ας διαβάσουν τον νόμο λοιπόν κάποιοι και μην παραβιάζουν το καθήκον τους και ξαφνικά βρεθούν μπροστά στις συνέπειες της πράξης τους αυτής….πάνω από τον νόμο δεν είναι κανένας!!!

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, απάντησε σχεδόν σ όλες τις τοποθετήσεις μας και χάρηκα που διαπίστωσα ότι πρόκειται για έναν ηθικό, έντιμο και ειλικρινή πρόεδρο, που μίλησε με αλήθειες!

Η καταβολή του 35% προσδιορίζεται στο τέλος του καλοκαιριού και παρουσίασε τα οικονομικά του οργανισμού.

Κατά την άποψή μου για να αποζημιώνονται εγκαίρως οι αγρότες μας, το κράτος οφείλει να αποδώσει χρήματα στον οργανισμό, κάτι που δεν έχει κάνει από το 2011 μέχρι και σήμερα!!

Μίλησε για την προσπάθεια στελέχωσης του οργανισμού με προσωπικό, αναγνώρισε ότι υπάρχουν αδικίες στις εκτιμήσεις, μίλησε για τη σύμβαση των πτήσεων αντιχαλαζιακής προστασίας, για την εξέταση της δυνατότητας και άλλων σταθμών ελέγχου θερμοκρασίας στην περιοχή μας, για την αντιχαλαζιακή προστασία σε περιοχές με ιδαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά που μέχρι τώρα είναι αδύνατη η πρόσβαση των αεροπλάνων, τέλος ανέφερε ότι τα θέματα των δηλώσεων για τον παγετό της 17ης Μαρτίου, είναι απόφαση του τοπικού ΕΛΓΑ και όλα τα άλλα θέματα εξετάζονται από τις υπηρεσίες.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τους αγρότες μας, είμαστε μαζί τους σ’ όλα τα θέματα, γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματά τους και τα δίκαια αιτήματά τους.

Τέλος, κάλεσα τον κο Λυκουρέντζο να επισκεφτεί τη Σκύδρα, το μεγαλύτερο φρουτοπαραγωγικό κέντρο της περιοχής μας, μ έναν ευλογημένο κάμπο που παράγει σχεδόν όλα τα φρούτα, τα οπωροκηπευτικά και που απόδειξη της δυναμικής αυτής αποτελεί η ύπαρξη του Τελωνείου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στη Σκύδρα και η ύπαρξη των μεγαλύτερων και περισσότερων μεταποιητικών μονάδων.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*