Πάνω από 100.000 έχασαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για χρέη έως 100 ευρώ

efka

Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα βρίσκονται περίπου 100.000 μη μισθωτοί που έχουν ελάχιστο χρέος στον ΕΦΚΑ, που ξεκινάει από… λίγα σεντς και φτάνει έως τα 100 ευρώ.

Αιτία είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα βλέπει αυτόματα την ύπαρξη οφειλής, έστω και πολύ μικρής και διακόπτει αυτόματα την ασφαλιστική ικανότητα, με συνέπεια να προκύπτει απώλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς, για διαγνωστικές εξετάσεις και για θεραπευτικές πράξεις.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά τις αντιδράσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί ειδική ρύθμιση σε νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Εκεί θα αποσαφηνίζεται αρμοδίως ότι όσοι έχουν καταβάλει κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, εάν έχει υπάρξει κάποιο μικρό χρέος ως υπόλοιπο (έως 100 ευρώ), θα διατηρούν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Το συγκεκριμένο χρέος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΕΦΚΑ, μπορεί να έχει προκληθεί από κάποια μικρή καθυστέρηση (λίγων ημερών) στην καταβολή μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κατά το παρελθόν.

Προέκυψε η επιβολή προστίμου, που μπορεί να είναι λίγα ευρώ, το οποίο προστέθηκε στο μηνιαίο ειδοποιητήριο του ασφαλισμένου. Ο τελευταίος, όμως, γνωρίζοντας την ασφαλιστική κατηγορία που ο ίδιος έχει επιλέξει, ξέρει με ακρίβεια το ποσό που πρέπει να πληρώσει κάθε μήνα. Έτσι, κατέβαλε ηλεκτρονικά το ακριβές αντίτιμο, αφήνοντας απλήρωτα τυχόν λίγα ευρώ που του είχαν επιβληθεί ως πρόσθετα τέλη. Τώρα, αυτά τα μικροποσά είναι η αιτία που χάθηκε η ασφαλιστική ικανότητα. Υπάρχουν επίσης και κάποιες περιπτώσεις ασφαλισμένων που κουβαλούν χρέος από το 2019, όταν έγινε μια εσωτερική μετατροπή στα ηλεκτρονικά μητρώα του ΕΦΚΑ (RF).

Σε κάθε περίπτωση και γι’ αυτούς τους ασφαλισμένους το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο και θα συμπεριληφθούν σε εκείνους που θα διατηρούν εφεξής την ασφαλιστική τους ικανότητα, όταν ψηφιστεί η ανάλογη διάταξη νόμου. Οι εναλλακτικές Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, οι ασφαλισμένοι που θα χάνουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και θα ανήκουν στην κατηγορία όσων χρωστούν έως 100 ευρώ, θα έχουν δύο εναλλακτικές: Η πρώτη είναι να εξοφλήσουν ηλεκτρονικά και αυτό το μικρό πρόσθετο χρέος τους και να περιμένουν περίπου μία εβδομάδα για να επανέλθει η ασφαλιστική ικανότητα αυτόματα, μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ.

Η δεύτερη δυνατότητα που έχουν είναι, αφού πληρώσουν την οφειλή, να μεταβούν με το σχετικό αποδεικτικό σε κάποιο από τα υποκαταστήματα του Φορέα. Εκεί, χωρίς ραντεβού, θα μπορούν να επιδώσουν την απόδειξη πληρωμής στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και οι τελευταίοι θα επαναχορηγούν την ασφαλιστική ικανότητα αυτόματα. Για το θέμα υπήρξε δημόσια τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επισήμανε ότι «πράγματι φαίνεται να υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα.

Πολλοί έχουν εκκαθαρίσει τις οφειλές τους, αλλά πιθανόν να υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσό απλήρωτο και αυτός ήταν ο λόγος που τους εμφάνιζε ο ΕΦΚΑ σαν να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε σε μια ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που έχουμε για την ασφαλιστική αλλά και τη φορολογική ενημερότητα, δηλαδή κάτω από ένα ορισμένο ποσό ακόμα και αν υπάρχει χρέος θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα».

Κάποιοι εξόφλησαν, αλλά και πάλι έχασαν την ασφαλιστική ικανότητα

Ξεχωριστή σημασία έχει η περίπτωση των χιλιάδων οφειλετών που πρόλαβαν εντός Φεβρουαρίου να εξοφλήσουν το χρέος τους, αλλά επίσης φαίνεται να έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Πρόκειται για χιλιάδες περιπτώσεις που έσπευσαν εμπρόθεσμα να ρυθμίσουν την οφειλή τους, είτε μέσω αποπληρωμής είτε μέσω ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, αλλά το σύστημα «δεν τους βλέπει» ακόμα.

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες θέλουν το συγκεκριμένο πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί από χθες Παρασκευή 8 Μαρτίου. Έτσι, εντός της επόμενης εβδομάδας και αυτοί οι μη μισθωτοί θα διαπιστώσουν ότι απέκτησαν εκ νέου ασφαλιστική ικανότητα

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*