Παναγίτσα, το χωριό έκπληξη με τις λίμνες, τα αξιολάτρευτα ζωάκια και τον “κρυφό” καταρράκτη

Χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόρας, βρίσκεται ένα φιλόξενο χωριό, το οποίο απέχει μια ανάσα από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και έχει την πιο εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και τον υπέροχο κάμπο με τους οπωρώνες.

Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Όσλοβο, όμως μετονομάστηκε σε Παναγίτσα από τους πρόσφυγες, οι οποίοι με μηδαμινά εφόδια μα απεριόριστη ψυχική δύναμη, κατέφτασαν έπειτα από την ανταλλαγή πληθυσμού το 1926. Λίγα χρόνια αργότερα, κατά τη δεκαετία του ’50, έφθασαν στο χωριό Αμερικάνοι αιρετικοί οι οποίοι δίδαξαν στους ντόπιους την καλλιέργεια των δένδρων. Έτσι, σήμερα, πολλοί είναι οι κάτοικοι του χωριού που ασχολούνται με την καλλιέργεια σε μήλα, κεράσια, ροδάκινα και άλλα προϊόντα που παράγονται στον κάμπο.

Η Παναγίτσα απέχει ελάχιστα από την “Αράχωβα του Βορρά”, τον τουριστικό Άγιο Αθανάσιο και το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, και φέρει τον δικό της ισχυρό χαρακτήρα, ενδυναμώνοντας την γύρω περιοχή.

Παραδοσιακοί ξενώνες, υπέροχες ταβέρνες με καλό φαγητό, αεραθλητικό κέντρο με επιδείξεις ακροβατικής ανεμοπλοΐας και πίστα αγώνων moto-cross, είναι μερικά από όσα προσφέρει.

Αξίζει να αναφερθεί πως η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως αρχαιολογικός χώρος. Στα ανατολικά του χωριού μάλιστα, βρέθηκε νεκροταφείο που χρονολογείται στα υστεροβυζαντινά χρόνια, ενώ στα νοτιοδυτικά του έχει εντοπιστεί αρχαίος οικισμός, που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια, με ιδιαίτερα έντονα τα στοιχεία κατοικήσεως στην Εποχή του Σιδήρου.

Η μεγαλύτερη λίμνη εξ αυτών, γνωστή με την ονομασία “Λίμνη του Παρέα“, είναι ιδανική για περίπατο, ξεκούραση και βέβαια εξερεύνηση στη φύση. Μικρά ζωάκια κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ σε ελάχιστα μέτρα από αυτήν βρίσκονται οι καταρράκτες του Καγιά, που λίγοι γνωρίζουν, με υπέροχα τρεχούμενα νερά και απέραντη ομορφιά όποια εποχή του χρόνου και αν αποφασίσετε να τους επισκεφτείτε.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*