Ώρα εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στην επόμενη «δύσκολη» μέρα

Αντίστροφά μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της κάλπης και την εκλογή νέου προσώπου στην «κεφαλή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δύο υποψήφιοι του β’ γύρου έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους και διεκδικούν την πλειοψηφική νομιμοποίηση της κομματικής βάσης για να χαράξουν την πορεία του ΣΥΡΙΖA της επόμενης μέρας -στη μετά Τσίπρα εποχή-, όπως την περιγράφει ο καθένας και η καθεμία.

Αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες έδωσε στους ψηφοφόρους η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος (ΚΕΦΕ) για την εκλογική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίασή της αποφασίστηκε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ήταν ήδη καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Συνεπώς δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, ακόμη και αν δεν έστειλαν τα στοιχεία τους στην ΚΕΦΕ για πιστοποίηση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πιστοποίηση θα γίνεται την ώρα της ψηφοφορίας.

Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

Στον α’ γύρο ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κασσελάκη να λαμβάνει ποσοστό 44,91% (66.156 ψήφοι) και την Έφη Αχτσιόγλου 36,18% (53.292 ψήφοι). Στον κρίσιμο β’ γύρο αναμένονται μέχρι και 180.000 μέλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου.

Η διαδικασία για τους ψηφοφόρους

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, οι λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας:

1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ.

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πως ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8.00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ.

Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

  • Η Έφη Αχτσιόγλου θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο Αιγάλεω, στο εκλογικό τμήμα του Δημαρχείου Αιγάλεω, Ιερά Οδός 364, στις 11:00.
  • Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη Νέα Σμύρνη, στο εκλογικό κέντρο του Πολιτιστικού Κέντρου ΓΑΛΑΞΙΑΣ, Πλ. Νέας Σμύρνης, στις 12.00.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα για τον Στέφανο Κασσελάκη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ένας δρόμος σπαρμένος με ροδοπέταλα. Εφόσον ο εξ Αμερικής υποψήφιος κατορθώσει να κερδίσει τις εκλογές, όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με ανθρώπους που δεν τον ξέρουν και ίσως να μη θέλουν να τον γνωρίσουν. Άλλωστε, αρκετοί από αυτούς έδειξαν τις προθέσεις τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάνοντας λόγο για μεταπολιτική, αναγνωρίζοντάς του μόνο το επικοινωνιακό χάρισμα που έχει, ενώ αναδείκνυαν το γεγονός ότι δεν γνώρισαν τις θέσεις και τις απόψεις του για όλα τα θέματα που αφορούν την κοινωνία.

Πρόβαλαν άλλωστε ιδιαίτερα την γκάφα που έκανε με το Κυπριακό (αποκάλεσε τα Κατεχόμενα κρατίδιο), θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την άγνοιά του για τα εθνικά θέματα, ενώ ο ίδιος απέδωσε το λάθος του στην κούραση.

Στην πραγματικότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα κληθεί τη Δευτέρα το πρωί να μάθει από τον θυρωρό της Κουμουνδούρου μέχρι και τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, πολλά από τα οποία δεν τα γνωρίζει και δεν τον γνωρίζουν.

Οπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σενάρια περί διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εμφανιστεί επί της ουσίας ενωτικός, αλλά και αποφασιστικός, στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις πλευρές ότι δεν θα ανεχθεί κινήσεις υπονόμευσης.

Το ζητούμενο, με λίγα λόγια, είναι εάν θα καταφέρει να συγκρατήσει αυτούς που σήμερα μιλάνε για τη διάσπαση του κόμματος, οδηγώντας μόνο κάποιους -λίγους -σε παραιτήσεις. Σε αυτή τη διαδικασία, πέρα από τους στενούς του συνεργάτες, που είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Τσίπρας, η Δώρα Αυγέρη, η Νατάσα Γκαρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς, η Χαρά Καφαντάρη, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η Ράνια Θρασκιά, η Αννα Βαγενά και η Ραλλία Χρηστίδου, σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο Νίκος Παππάς, καθώς ελέγχει μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού, το οποίο στο παρελθόν βρισκόταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, στελέχη από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη έλεγαν ότι ο Νίκος Παππάς μπορεί να αντικρούσει τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που ενδεχομένως δεχθεί ο νέος πρόεδρος -εφόσον εκλεγεί-, καθώς γνωρίζει μέσα στην Κουμουνδούρου πρόσωπα και πράγματα. Ακόμα, έχει μεγάλες δυνάμεις στην Κ.Ε., η οποία το επόμενο διάστημα θα κληθεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις τόσο για το Συνέδριο όσο και για μια πιθανή αλλαγή των οργάνων.

Αχτσιόγλου για την ανατροπή

Η Εφη Αχτσιόγλου δεν έχει βγει εκτός εκλογικής μάχης, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλός της, Στέφανος Κασσελάκης, προηγείται κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στην υποψήφια πρόεδρο υποστηρίζουν ότι αύριο δεν αποκλείεται να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, κερδίζοντας την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό το σενάριο επαληθευθεί, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού η πλειονότητα των κομματικών στελεχών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλάι της. Φυσικά, το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τον Παύλο Πολάκη, με τον οποίο έχει αντιπαρατεθεί όλο αυτό το διάστημα, κατηγορώντας τον, μάλιστα, ότι «συστηματικά εξαπολύει υβριστικές επιθέσεις». Όλα δείχνουν ότι, αργά ή γρήγορα, ο Παύλος Πολάκης θα βρεθεί εκτός κόμματος, καθώς και ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να μην υποχωρήσει σε καμία αναφορά της Έφης Αχτσιόγλου.

Κι αν τα πράγματα με τον Παύλο Πολάκη μοιάζουν σχετικά αναμενόμενα, η στάση που θα κρατήσει η Εφη Αχτσιόγλου προς τον Στέφανο Κασσελάκη δεν μοιάζει να είναι εύκολη υπόθεση. Το γεγονός ότι ο συνυποψήφιός της κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, φέρνοντας κάποιους μέχρι και τις κάλπες, κάνει τα πράγματα περίπλοκα, καθώς μια ενδεχόμενη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη θα δυσαρεστήσει μεγάλο κομμά- τι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, η νέα πρόεδρος -εφόσον εκλεγεί- θα πρέπει να επιλέξει με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το «κόμμα Κασσελάκη» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο αντίπαλός της έχει συνδεθεί με ένα μεγάλο ποσοστό νέων ψηφοφόρων που πήγαν στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο, ενώ και στα παλιά μέλη η παρουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν πλέον για έναν νέο πόλο μέσα στο κόμμα, ο οποίος δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των τάσεων -που κινούνταν με βάση τους συσχετισμούς στο κόμμα-, αλλά, αντίθετα, θα επιθυμεί να υπάρξει μια εικόνα εξωστρέφειας. Η Εφη Αχτσιόγλου θα επιχειρήσει να δώσει μια νότα ανανέωσης, προκειμένου να αποδείξει ότι πήρε το μήνυμα των πολιτών, οι οποίοι, υπερψηφίζοντας στον πρώτο γύρο τον Στέφανο Κασσελάκη, θέλουν να δείξουν ότι κουράστηκαν με την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό αναζήτησαν μια άλλη λύση, με πιο δυναμική παρουσία.

Η λάθος αξιολόγηση

Ο αγώνας που έδωσε σε αυτή την προεκλογική περίοδο η Εφη Αχτσιόγλου αποδείχθηκε ότι δεν ήταν διόλου εύκολος, καθώς αναγκάστηκε να ακολουθήσει μια τακτική που μέχρι πριν από λίγο καιρό έμοιαζε να μην την αφορά. Μέσα από ένα βίντεο εμφανίστηκε να δηλώνει ότι δεν ήταν αυτή που υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα, στέλνοντας μάλιστα και εξώδικα σε όσους είχαν κάνει τέτοιου είδους αναρτήσεις, ενώ επιτέθηκε εναντίον του Παύλου Πολάκη, πυροδοτώντας στην πραγματικότητα μια εξελισσόμενη αντιπαράθεση.

Ολα αυτά έγιναν γιατί προφανώς στο επιτελείο της δεν αξιολόγησαν σωστά εξαρχής τον αντίπαλό της Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος αποδείχθηκε πολύ «σκληρός παίκτης».

Η πρωτιά του στον πρώτο γύρο ανάγκασε τους συνεργάτες της να επιλέξουν τη σκληρή αντιπαράθεση, προκειμένου να αναδείξουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που είχε η υποψηφιότητα του αντιπάλου της.

Η στάση της αυτή, ωστόσο, δημιούργησε αίσθηση και στους πιο πιστούς υποστηρικτές της, καθώς την εμφάνισε έτοιμη για όλα, προκειμένου να μην περάσει το κόμμα στα χέρια του «ξένου»… Στέφανου Κασσελάκη.

Η εν λόγω στρατηγική της πάντως εκτιμάται ότι θα αξιολογηθεί από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επόμενη ημέρα των εκλογών, καθώς αρκετοί τη θεώρησαν υπερβολική, αφού έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Οι συνεργάτες της, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η Αχτσιόγλου δεν μπορούσε να επιτρέψει στον αντίπαλό της να εμφανίζεται ως ο συνεχιστής του Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή που αυτή ήταν μέλος της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού και στενή συνεργάτιδά του.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*