ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΚΔΑΠΜΕΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ: Με τον ήχο και την φιλοσοφία τους έγιναν άρθρο σε Ιταλικό Περιοδικό Κεραμικής

Η Έκθεση ΑΚΟΥΜΕ με τις κεραμικές καμπάνες από τους μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες, από το Εργαστήριο Κεραμικής με την καθοδήγηση της Αγγελικής Παπαδοπούλου, ταξίδεψε στην γειτονική Ιταλία μέσα από τις σελίδες του MATRESMagazine. Το MATRES Magazine είναι ένα σημαντικό περιοδικό κεραμικής από την AssociazionePandoraArtisteCeramiste στην Ιταλία.

Στην πρόσφατη έκδοσή του λοιπόν υπήρξε αφιέρωμα για το έργο της Αγγελικής Παπαδοπούλου και φυσικά για την Διαδραστική Έκθεση ΑΚΟΥΜΕ. Το κείμενο ανήκει στον καθηγητή Dr.DavidJonesκαι παρουσιάζει το σημαντικό καλλιτεχνικό έργο που γίνεται στο Εργαστήρι Κεραμικής του ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών.

Το άρθρο γράφει ότι η Αγγελική Παπαδοπούλου είναι Ελληνίδα καλλιτέχνης κεραμίστρια, και η δουλειά της εμπίπτει πλήρως στη σύγχρονη εκφραστικότητα, διατηρώντας τον δεσμό της με τις αρχαίες ρίζες. Είναι εμπνευσμένο από την παράδοση της κλασικής ελληνικής ταφικής κεραμικής, όπου τα περιγράμματα των μορφών αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της επικοινωνίας τους. Στο έργο της ερευνά τις αναλογίες και τις ομοιότητες που υπάρχουν στη φύση, την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Είναι αποτέλεσμα ενός διαλογιστικού διαλόγου με τον ίδιο τον πηλό, μια προσπάθεια που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ώριμης και υπερβατικής δημιουργίας-σχέσης.

Και το άρθρο συνεχίζει…

Η κεραμική γλώσσα της Παπαδοπούλου έχει εξελιχθεί για να φτάσει σε μια σπάνια κατάσταση στην οποία το μόνο που μένει είναι οι γραμμές και τα περιγράμματα, που οριοθετούν τους κενούς χώρους που περιορίζονται μέσα τους. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το παραδοσιακό πήλινο φυτίλι όχι για να κατασκευάσει ένα συμπαγές σκεύος, αλλά για να δημιουργήσει το περίγραμμα του σχήματός του. Χρησιμοποιώντας έναν πηλό υψηλής καύσης, πλάθει κοίλους, λεπτούς σωλήνες με τους οποίους δημιουργεί νέα σχήματα. Αυτές οι εναέριες φιγούρες είναι τοποθετημένες, ελεύθερα κρεμασμένες στο διάστημα, έτσι ώστε να ανιχνεύουν την πορεία τους και δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να επεκταθούν στο δωμάτιο. Αυτή η ευάερη, ελαφριά και αιωρούμενη κατασκευή αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη επιθυμία να ξεπεράσει τις δυσκολίες του σώματος, που βαραίνει η βαρύτητα, προς ένα πιο πνευματικό επίπεδο.

ΚΟΙΤΑ ΜΕ – ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ – ΑΓΓΙΞΕ ΜΕ

Το Εργαστήρι Κεραμικής του ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών, όπου διδάσκει η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου, είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης και της ενεργητικής μάθησης. Είναι ένας χώρος εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων κάθε νέου ξεχωριστά, αλλά και αξιοποίησης της δυναμικής της ομαδικής εργασίας. Μια περαιτέρω πτυχή του έργου είναι ο στόχος του να αναπτύξει χώρους αλληλεπίδρασης και αποδοχής από την τοπική κοινωνία.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες που συχνά αντιμετωπίζονται με προκατάληψη και αποκλεισμό. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί εάν τα δύο μέρη έρθουν πιο κοντά και είναι πιθανό να υπάρχουν χώροι συνάντησης όπου μπορούν να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν.

Αυτό το σημαντικό έργο, προς την κατανόηση και την αποδοχή, έχει επιτευχθεί χάρη στη συνεχή υποστήριξη της ΔΗΚΕΠΑΠ που δημιούργησε το «Εργαστήρι για άτομα με ειδικές ανάγκες» στα Γιαννιτσά, πριν από 23 χρόνια.

Για τον εορτασμό των 23 χρόνων ύπαρξης του Κέντρου ΑμεΑ έχει προταθεί ένα σημαντικό καλλιτεχνικό έργο, το οποίο εξετάζει και τους τρεις διαδοχικούς τρόπους γνώσης των άλλων ανθρώπων: ένα διαδραστικό εικαστικό τρίπτυχο με τίτλο «ΚΟΙΤΑ ΜΕ-ΑΚΟΥ ΜΕ-ΑΓΓΙΞΕ ΜΕ».

Στην πρώτη φάση το ΚΟΙΤΑ ΜΕ, περιλάμβανε την κατασκευή χιλίων κεραμικών ματιών.

Η πρόσκληση: «Ελάτε να μας δείτε με άλλα μάτια και μάθετε τι μπορεί να σας ταιριάζει», προκάλεσε πολλές διαδραστικές απαντήσεις από το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Οι επισκέπτες κλήθηκαν να φωτογραφίσουν τα κεραμικά τους μάτια και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία πολλών πορτρέτων που εξιστορούν αυτή την αλληλεπίδραση και την αντιπαράθεση.

Το επόμενο έργο, ΑΚΟΥ ΜΕ, είναι μια πολυαισθητηριακή συμβολική έκθεση κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τη διαφορετικότητα και την αναπηρία. Στόχοι του ήταν η ενεργοποίηση-συμμετοχή άλλων δομών της πόλης, της Ελλάδας και των ξένων χωρών για τη δημιουργία δύο μεγάλων ηχογλυπτών φτιαγμένων με κεραμικές καμπάνες, που στεγάζονταν στον χώρο του οθωμανικού θολωτού μνημείου «Τούρμπες». Αυτό το έργο ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία πολλών ντόπιων ανθρώπων και διεθνών καλλιτεχνών.

Το τελευταίο μέρος αυτής της τριλογίας είναι το ΑΓΓΙΞΕ ΜΕ, που περιλαμβάνει την τρίτη αίσθηση επικοινωνίας: την απτική. Αυτή η απτική όψη επιτυγχάνεται μέσω της κίνησης και του χορού, όπου το κοινό αλληλεπιδρά με τα κεραμικά αντικείμενα: είναι μια μη λεκτική γλώσσα που εκφράζει την ανθρώπινη σύνδεση.

Με ιδιαίτερη αγωνία και ενδιαφέρον περιμένουμε το τελευταίο μέρος της τριλογίας…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*